Babel Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Witam, Wiem, że tematów o stukaniu w silniku jest sporo. Przejrzałem wszystkie, kierowałem się wskazówkami tam znalezionymi ale niestety nie znalazłem rozwiązania problemu. Poniżej zamieszczam film obrazujący pracę mojego ADP. Na filmie pracuje zimny silnik. Po odpaleniu zimnego silnika wszystko jest ok, pracuje jak należy. Z czasem jak silnik się rozgrzewa zaczyna stukać i słuchać to od 30 sek. filmu. Po całkowitym rozgrzaniu stuka znacznie mniej ale jednak stuka. Co ciekawe po dodaniu gazu często silnik zaczyna pracować inaczej, stuka ale jakby ciszej ale częściej (film obrazuje to w 2:25). Auto pracuje tak samo na gazie i na benzynie. Do tej pory zrobiłem: - Wymiana szklanek (dwa nowe komplety i to samo). Wałek rozrządu w bardzo dobrym stanie, rozrząd ustawiony poprawnie. - Sprawdzenie zapłonu - kopułka ustawiona tak aby na VAGu w bloku 17 w 3 oknie miał przesunięcie bliskie 0. - Świece i przewody wymienione - Sprawdzone ciśnienie oleju i pompa - ok - Zdjęta miska olejowa i przegląd dołu silnika - ok - Silnik obecnie zalany Motulem 10W40. Próbowałem zalewać różnymi olejami na próbę od 5W40, 5W50 po 15W40 - żadnych efektów. Auto jeździ normalnie, brak błędów na Vagu, nie kopci, nie przepala oleju. Dodam, że jeżdżę tak już 6 rok i nic się nie zmienia... jednak irytuje mnie ten problem i jak wrócą mi siły i chęci powracam do tematu. Czy ma ktoś pomysł o co tu może jeszcze chodzić?
mszark Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 To samo na gazie i benzynie? Może te valteki klekoczą?
Babel Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2017 To samo na gazie i na benzynie. Valteki klekoczą ale to nie je słychać. Na filmie auto chodziło na benzynie.
jkr80 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 A może to zawór filtra węgla aktywnego? Na kolektorze doborowym taka czarna beczka z podpięty i przewodami. Jeżeli to stąd stuki to jest ok. Pozdrawiam J.
Babel Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2017 To nie zawór, zawór cyka sobie po swojemu To metaliczny stuk z silnika.
ayew Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Identyczne odgłosy mam chwilę po odpaleniu, później znikają, też mam nowe szklanki, planowana głowica itd, obstawiam że to zawory skoro wszystko chodzi jak trzeba to nie ma co się przejmować.
Rekomendowane odpowiedzi