Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8T AUB] Nogaro Blue {smerfetka}

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Klubowiczów :)

Na wstępie muszę przeprosić za słabą jakość niektórych zdjęć gdyż mam słaby telefon a aparatu nie posiadam jednak jest w planach kupienie czegoś przyzwoitego :)

do tej pory jeździłem srebrną audi b4 zwykłe 2.0 90km

DSC_0130.JPG

jeździło się super jednak brakowało
- mocy :whistling:
- komfortu np klima

- zmian i pomysłów na modzenie :D

no i nadszedł 22 marzec :banan:
przedstawiam Audi a4 b5 Nogaro blue kombi 1.8 T AUB  1998r.

DSC_0750.JPGDSC_0732.JPGDSC_0749.JPGDSC_0731.JPG

wyposażenie :

-felgi alu 15 + zimówki

- silnik 1.8 T  AUB czysty suchy 268 tyś
- podłokietnik 

_dekory w drewnie :)

-koło zapasowe piąta alufelga + styropianowa wkładka jednak tylko podnośnik i klucz :(

Ważniejsze rzeczy zrobione po zakupie

- turbo :kwasny: ( bolało bo 1100 zł musiałem wydać podobno żeliwna część od temperatury popękała )
- dwumasa :kwasny: (skończyło się sprzęgło więc dwumas wymieniony za zaś)

- rozrząd kompletny INA

- wymieniony olej mobil 10w40 (poprzednio zalany castrol 10w40)

- uszczelka pod deklem zaworowym i odma

- kompletne zawieszenie febi

- polerka karoserii :)

- zmiana felg na 16

- ramki zegarów chrom :D

listwy progowe zamienniki z allegro stare przerdzewiały i odpadły podczas polerki  :(

plany na przyszłość :

- gwint

- chip na około 200 km :D ( w tajemnicy przed kobitką ) 

- zmiana lamp ( pytanie czy poliftowe czy zamiennik z ledami )

- fotele i tylna kanapa

- oklejenie dekorów

-zmiana kierownicy na multi lub s4

- turbo timer

-czujniki parkowania

-wymiana ostatniego tłumika

- osłona silnika z alu ( stara rozleciała się przy wymianie rozrządu )

- grill s4 lub rs4

- relingi chrom i uszczelki chrom jak w wersji poliftowej

trochę foteczek :D

polerka maszynowa kwiecień 2018 r.

DSC_0760.JPGDSC_0752.JPGDSC_0757.JPG

zdjęcia w warsztatu wymiana dwumasy rozrządu i turbo

DSC_0791.JPGDSC_0795.JPG

DSC_0792.JPG

leżały takie ładne 17 ori Borbeta grzech było nie przymierzyć :D

DSC_0787.JPGDSC_0789.JPG

zdjęcia z procesu instalacji ramek na licznik :D:D:D

DSC_0840.JPGDSC_0841.JPGDSC_0839.JPG

trochę foteczek z pleneru :)

DSC_0845.JPGDSC_0847.JPG

no i czymś czym jaram się już drugi tydzień :D

felgi 16 wiem że nie ori ale wzór moim zdaniem kosmiczny :D:banan: + malowanie zacisków na niebiesko :D

DSC_0868.JPGDSC_0871.JPGDSC_0867.JPGDSC_0866.JPGDSC_0872.JPG

temat będzie dalej rozwijany ponieważ pomysłów do modzenia nigdy nie zabraknie :)

Opublikowano

Ładna sztuka ci się trafiła .Wstaw fotki wnętrza .

Opublikowano
  • Autor

W tygodniu wstawię bo muszę oddać do prania samochód :-)

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koniecznie lampy poliftowe :wink: też miałem takie koła jak kupiłem, ale swoją drogą mogłeś 17" wybrać. Tej środkowej prostokątnej ramki mogłeś nie zakładać w liczniku, było by lepiej. Też mam niebieskie zaciski ale chyba trzeba będzie przemalować, bo nie rzucają się w oczy ?

Opublikowano
  • Autor

Lampy wpadną polifty z bi led może :) jednak co do kół nie wybrałem 17 bo i tak komfort się zmniejszył a chcąc znaleźć kompromis padło na 16 :)  Zastanawiałem się jaki kolor zacisków, doszedłem do wniosku że zacisk standard, mały wiec nie chciałem go za bardzo pokazywać bo innego jak  by siedziało tak 2 lub 4 tłoczki :D chociaż plany takowe są :) bezpieczeństwo to podstawa :hi:

Kieruję do was pytanie mianowicie czym pomalować lub okleić dekory bo drewnopodobne mi się nie podobają myślałem nad niebieską carbonową folią z allegro co wy na to ? :D

Opublikowano

albo ta folia albo plastidipem bardzo mile dla oka tylko dobierz kolorek taki nie zbyt razacy ale tez nie za ciemny :)

Opublikowano

Ładny przedlift. Olej na pewno 10w40 ? Lepiej jak byś zalał 5w40 do tego silnika zdrowiej dla turbo i w ogole .

Opublikowano
  • Autor

Zalał bym 5w40 lecz boję się że bedzie dymił nie wiem ile czasu samochód jeździl na poł syntetyku. A co do plasti dipa nie jestem przekonany będzie się wycierał itp. Myślę nad folią ,tylko nie jestem przekonany co do niebieskiego , czy nie będzie go za dużo :-( a co powiecie na srebrny czy lepiej zostać przy niebieskim ?

Opublikowano

Oo będę wypatrywał, często bywam w Kupiskach :P Powodzenia w modzeniu :)

Edytowane przez Undisclosed

Opublikowano

czarny połysk ^_^ nie nudzi się po 3 latach i wygląda elegansio

Opublikowano
  • Autor

Ja do kupisk bardzo często przyjeźdzam :-) Karolu a nie zleje mi się z całym kokpitem ? A moze by tak pod kolor jak ma oryginalnie audi ? Lub błekit :-D

Opublikowano

Czarny połysk zawsze robi robote ale wybór musi byc Twoj a nie ludzi :)

Co do oleju. Kupilem mojegp ajma z mineralnym castrolem.. Płukanka porzadna i zalalem pelnym syntetykiem motula. Zadnych zlych objawow, silnik ciszej pracuje. W moim a4 ktorym latam na co dzien zmienilem pol syntetyk na pelen Millersa. Wszystko w najlepszym porzadku.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pooglądaj jak to w innych B5 wygląda, może coś Ci wpadnie w oko :wink: teraz jest tyle wzorów a folią fajnie się okleja

Opublikowano

Fajne autko :) co do oklejania dekorów, to również jestem za czarnym połyskiem. Natomiast co do oleju to mam podobny dylemat :) 

Opublikowano
  • Autor

Niby samochód z samego rana jak odpalam auto słychać zaworki po 2 sekundach cichnie. I tu pytanie jak bym zrobił płukankę i zalał np motulem lub mobilem czy problem ustanie bo wleję rzadszy olej i będzie szybciej dolatywał do zaworków czy raczej szklanki do wymiany ? ;:mysli:

Opublikowano
  • Autor

Trochę foteczek z myjni :)DSC_0879.JPGDSC_0877.JPGDSC_0878.JPG

oraz wnętrze zrobione kalkulatorem :(

ważne że są :)

DSC_0885.JPGDSC_0880.JPGDSC_0881.JPGDSC_0882.JPG

oraz wpadły nowe dywaniki szyte na zamówienie z logiem audi :)
miało być smerfetka ale kobieta jednym spojrzeniem odradziła mi to :(

DSC_0883.JPG

i myśląc przy kawce i przeglądając zdjęcia z internetu  na jaki kolor okleić dekory u mnie i wpadły mi takie zdjęcia w oko :D
20140512_173456.jpg1a50539efc4e7af9med.jpg

no i nie wiem co poczynić :(

Opublikowano

Nie zamierzam narzucać swego zdania, ale według mnie,  do typowo "niemieckiego" wnętrza jak w A4 pasują jedynie stonowane - czarne lub srebrne/szare wstawki. Niebieskie, czerwone, żółte itp. widziałbym raczej gdzieś w Fiacie :) Tak czy inaczej, zrób jak uważasz, żeby Tobie się podobało a nie innym :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wybaczcie moją nieobecność ale remont w domku więc czasu brak.

dużo się nie zmieniło jedynie wpadł podtlenek lpg stag 4 ( wreszcie 100 km nie kosztuje 50 zł tylko 23 :) ) :banan:

auto jeździ tak samo jak na benzynie żadnych spadków mocy, szarpania itp ( odpukać )

na trasie przy szybszym ruszeniu zerwał się łącznik elastyczny i musiałem zaprowadzić do majstra który wstawił gruby łącznik oryginał od VW czyli krótki a gruby :)

zbieram teraz na lampy ori polifty i tu pytanie dysponuje ktoś może jakimiś dobrymi linkami na temat zmian takowych lamp chodzi mi czy lepiej ucinać kostki i lutować nowe czy bawić sięw przejściówki
oraz wpadnie folia na dekory ;)

parę fotek zrobionych podczas spawania łącznika :)DSC_0896.JPGDSC_0894.JPGDSC_0895.JPGfdsf.jpg

pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie robiłem jedynie płukanki, ale po przejściu z Total Quartza półsyntetyka na Motula X-CESS 5W40 nie odczuwam żadnych złych objawów :) Oleju coś tam pije z 1-1,5L/10k km, pewnie przez małe wycieki na odmie i pokrywie zaworów ;/ Wydaje mi się, że tak lepiej dla turbo. Poprzednia zdechła po 80 tysiącach od poprzedniej regeneracji, nie wiem czy olej brał w tym udział, ale podobno była zrobiona na starych częściach za max 300 zł a skasowali 800 zł.

Mechanik przy wymianie napinacza i łańcucha wałków nie stwierdził zużycia zaworów itp. ale po odpaleniu słyszę przez jakieś 2 sekundy bocianka.

Z dekorów nie wygląda źle czerwony moim zdaniem, zdaje się, że kolega emay takie ma jak pamiętam :)

Powodzenia w modach :)