Opublikowano 4 Sierpnia 20178 l Cześć Postanowiłem wyjść z cienia na forum i pokazać Wam moje B6. Z początku miało to być fajne auto na codzień, ale zmieniło się w “projekt daily” W międzyczasie z powodu mojej upierdliwości do szczegółów oraz umiłowania do tego żeby wszystko działało jak w zegarku, samochoód przeszedł masę napraw, wymian I troche usprawnień. Specyfikacja: Buda: AvantSilnik: 1.8T BEXSkrzynia: Manual, 6b HESNapęd; FWDKolor: Ebony Schwarz LZ9WPrzebieg w dniu zakupu: 268 000km Wyposażenie (to bardziej istotne): ? S-line wewnętrzny (czarna podsufitka, fotele sportowe, etc.) ? zawieszenie 1BV ? Pakiet oświetlenia z diodami ambiente, podświetlaniem klamek I nawiewów ? Pełny FIS ? Hamulce 312mm ? Podłokietnik x2 Do tej pory wymienione/dodane (co ciekawsze z listy): ? Zawieszenie Eibach Pro Kit + Amortyzatory Sachs SuperTouring ? Komplet wahaczy Lemforder dla 1BV przód/tył + drążki I gumy stabilizatora ? Sprzęgło LUK, dwumas Sachs, wysprzęglik ? Czyszczenie miski, smoka olejowego i pokrywy zaworów (long live the LongLife :P) - Tuleje wózka tylnego ? Mapa silnika pisana w TTC Kraków ? RNS-E ? Termostat ? Nowy katalizator ? Nowy DV ? Nowy PCV ? Kierownica Multi z S5 sparowana z poduszką jednonabojową z A3 8V (No Suicide Mod ;P) ? Gałka zmiany biegów S-line (żeby zużycie było równe z kierownicą) ? Włącznik świateł ? Koło na lato: Grafitowe S-line 9spoke 18” + Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 225/40R18 ? Koła na zimę: Srebrne S-line 9spoke 18” - Falken HS 225/40R18 ? Zderzak front S-line ? Końcówki wydechu Ulter N1-90 RS czarny mat ? Środkowy tłumik zmieniony na dwa przelotowe ? Pompa paliwa VDO/Siemens ? Grill S4 Graphitte ? Mod Subwoofera – odwrócenie fazy. ? Poduszki silnika (ASO) ? Kompresor klimatyzacji ? usunięta wycieraczka tylna Plany ✅ Listwy S-line ✅ Tylny zderzak S-line ➖ Daszek na klapę S-line ✅ Hamulce S4 front ➖ FMIC ➖ Wydech ➖ Podstopnica I pedały s4 ➖ Lewarek od Sportshifters ➖ Dolny grill S4/honeycomb ➖ Joey Mod ➖ Kolorowy FIS/VFiZ ✅ Dystanse do kół ➖ Zobaczymy co jeszcze wykminię. Oprócz stania w warsztacie i wiszenia na podnośniku samochód daje masę frajdy jeżdżąc. Odwiedziłem nim między innymi Czechy, Słowację, Słowenię, Ukrainę, Austrię, oczywiście zjeździlem Polskę, a ostatnio sprawdził się jako Grand Touring na objazdówce po Rumunii i zaliczając w trybie “Race” Trasę Transfagarasan I Transalpina.Log zmian i napraw miesiąc po miesiącu. 16 10 2015 - Zakup samochodu Zaraz po zakupie widocznym problemem był ubywający płyn chłodniczy, niedziałający ABS/ESP oraz zużyty dwumas. Auto przyszło do mnie z wykresem z hamowni, na którym uzyskało 185KM I 295Nm. Wyglądało na całkiem zdrową serię. Dodatkowe “objawienie” po zakupie to ciche wycie skrzyni biegów. Październik 2015 ? Wymiana oleju w skrzyni biegów ? Wymiana pękniętej rurki powietrza z przodu silnika ? Wymiana czujnika ABS i diagnoza (ciągły błąd ABS/ESP) ? Wymiana rolek z przodu silnika (nie pamietam których) Listopad 2015 Próby walki z niedziałającym ABS-em, układem chłodzenia oraz wymiana dwumasy, która pociągnęła za sobą łańcuch niszczęść w formie sypiących się poszczególnych elementów. Efekt – wszystko nowe. ? Łożyska skrzyni biegów ? Olej skrzyni biegów ? Koło dwumasowe Sachs ? Sprzęgło komplet LUK ? Śruby koła zamachowego ? Wysprzęglik ? Pompa sprzęgła Sachs ? Czujnik ABS Lewy-tył ? Króciec-wodny ? Pochwa miarki oleju ? Płyn hamulcowy/sprzęgła ? Płyn chłodniczy ? uszczelnienie układu chłodzenia ? ramie wycieraczki pasażera ? Wycieraczki Valeo Xtrim Silencio Grudzień 2015 ? Olej Motul X-Clean 5W30 (269 837Km) ? Filtr oleju Knecht OC470 ? Filtr powietrza ? Filtr kabinowy ? Opony zimowe Falken HS 225/40 R 18 ? Dywaniki gumowe Styczeń 2016 ? Amortyzatory Sachs SuperTouring przód [558 297] ? Amortyzatory Sachs SuperTouring tył [312 784] ? Górne Mocowania amortyzatorów przód/tył Lemförder ? Odboje i oslony sportowe Sachs ? Sprezyny Eibach Pro Kit Luty 2016 ? RNS-E (Siema Siemian) Kwiecień 2016 ? Wahacze przód i końcówki drążków kierowniczych Lemforder LMI31913(dedykowane do zawieszenia 1BV) ? Termostat z obudową BEHR BTM 3 100 ? Króciec tylny głowicy ? Sprzęgło jednokierunkowe alternatora ? Czujnik położenia wałka rozrządu Bosch Maj 2016 ? Płukanka i zymiana oleju Liqui Moly Top Tec 4600 5w30 ? Filtry ? Serwis Klimatyzacji ? Nowy Bagnet Oleju Lipiec 2016 ? Świece BOSCH ? Uszczelka pod pokrywą zaworów ? Uszczelka przy napinaczu łańcuszka, tzw. półksiężyc ? Nowy zawór DV ? Diagnoza zepsutego katalizatora Sierpień 2016 Felerny miesiąc. Auto zaliczyło delikatną stłuczkę. Drugie auto stoczyło się na nie na podjeździe. Efekt – wgnieciony zderzak I maska w miejscu gdzie montowany jest grill. Oprócz tego wjechała pora na nowy katalizator – stary dokonał żywota. Oprócz tego w tym miesiącu auto zostało wyprane we wnętrzu. ? Nowy Katalizator (zamiennik) ? Zderzak S-line (dzięki cocoo24) ? Grill S4 B6 Graphitte OEM Audi - Włącznik świateł (chinol - całkiem spoko) Wrzesień 2016 ? Wymiana złączki elastycznej wydechu (za katalizatorem) i kilku o-ringów. ? Strojenie samochodu - nowa mapa silnika (TTC Kraków) Październik 2016 ? Czyszczenie smoka olejowego, pokrywy zaworów i miski olejowej (+uszczelki pokrywy zaworów i napinacza) ? Ślizg napinacza łańcucha wałków rozrządu ? Łańcuch wałków rozrządu ? Olej Liqui Moly 5W40 ? Filtr oleju ? Gumy stabilizatora tył ? Łączniki stabilizatora tył ? Osłona gumowa podwozia OEM Audi (łączenie nadkola z podwoziem po str. pasażera) ? Naprawa sterownika ABS z dożywotnią gwarancją ? Wymiana Czujnika pedału sprzęgła (podbijało obroty) ? Tłumiki przelotowe zamiast środkowego Grudzień 2016? Poprawki lakiernicze po wgniotkach I rysach parkingowych - Zderzak S-Line wreszcie na samochodzie Styczeń 2017 ? Kierownica multifunkcyjna Audi S5 8K0419091CA (nowa) + AirBag Audi A3 8V, okrągła z jednym nabojem (No-suicide mod ) ? Wycieraczki Valeo VM302 Silencio X-TRM Luty 2017 ? Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5w40 ? Filtr Oleju MANN ? Filtr Powietrza Denckermann ? Filtr Kabinowy UFI z węglem aktywnym ? Opony Letnie Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 225/40R18 92 Y XL MFS ? Gałka zmiany biegów S-line OEM Audi (bez mieszka) ? Końcówki wydechu Ulter N1-90 RS czarny mat Marzec 2017 Tylne zawieszenie zaczynało już wymagać wymiany. Gumy były poparciałe, a dodatkowo na nierównościach coś z tyłu skrzypiało na nierównościach. Doatkowo wleciały felgi na lato. ? Felgi Letnie S-line 9spoke 18” odnowione, grafitowe ? Zawieszenie tył - tuleje, gumy, kilka nowych wahaczy ? Tuleje wózka tylnego ? Łożyska i piasty tył. ? Zbieżność Kwiecień 2017 Skrzypienie zawiasu nie ustało. Jedyne co przyszło mi do głowy to wymiana odbojów – strzał w dziesiątkę – po wymianie cisza. Oprócz tego nowa pompa paliwa bo stara zaczynała brzydko pracować. Na koniec zamontowałem wreszcie grill s4, który czekał w piwnicy. ? Odboje i Osłony amortyzatorów tył - Sachs, dla zawieszeń sportowych ? Pompa paliwa Siemens VDO A2C53171435Z (oryginał, komplet z koszem) ? Filtr paliwa Mann ? Zbieżność i Geometria Maj 2017 Przed wyjazdem na objazdówkę po Rumunii poprawione zostały opaski wydechu I mocowanie katalizatora i emulator lambdy (check spowodowany aftermarketowym katalizatorem). Oprócz tego pod silnik wjechały nowe poduszki silnika Niestety w trasie strzelił zawór PCV, który wymieniłem na parkingu pod hotelem w mieście Brasov. Ciekawostka – zamawiają tam części z naszego InterCarsu. Rumunia Rules! ? Emulator sondy Lambda ? PCV Valve ? Poduszki silnka OEM Audi Czerwiec 2017 Niestety mimo fajnych dróg w Rumunii, zaliczyłem kilka niespodziewanych dziur i felgi musiały iść do prostowania. Wszystki cztery zostały wyprostowane I wyważone z testem drogowym. Dodatkowo komora silnika dostała trochę blasku. Lipiec 2017 Duży update. Nadeszła pora na rozrząd, przy okazji zdecydowałem się dla świetego spokoju wymienić napinacz łańcucha. Graty dostarczył m1chał z forum za co jeszcze raz dziękuję. Dodatkowo od początku drażnił mnie kompresor klimy, który jęczął na właczonej klimie – wjechał nowy. Na koniec dorwałem dokładkę zderzaka s-line na tył i listwy drzwi s-line. ? Zestaw rozrządu 06B198199C OEM Audi ? Pompa wody 06a121012X OEM Audi ? Nastawnik wałka rozrządu 058109088K - (1szt.) OEM Audi ? Łańcuch wałków 058109229B - (1szt.) OEM Audi ? Uszczelka pod nastawnikiem 058198217 - (1szt.) OEM Audi ? Uszczelka pokrywy zaworów058198025A - (1szt.) OEM Audi ? Śruba z gniazdem wielozębnym 058103460A - (1szt.) OEM Audi ? Trzpień obudowy plastikowej N90642001 - (2szt.) OEM Audi ? Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5w40 5+1l ? Filtr Oleju UFI ? Dokładka zderzaka tylnego S-Line (Mati23 ☺) ? Listwy drzwi S-Line Edytowane 8 Lutego 20188 l przez zdrzenicki
Opublikowano 4 Sierpnia 20178 l 10 minut temu, zdrzenicki napisał: Z początku miało to być fajne auto na codzień, ale zmieniło się w “projekt daily” Nie żebym się czepiał, ale auto "na co dzień" i "daily project" to jest to samo. Daily - oznacza codziennie/codzienny
Opublikowano 4 Sierpnia 20178 l 34 minuty temu, JawoR36 napisał: Nie żebym się czepiał, ale auto "na co dzień" i "daily project" to jest to samo. Daily - oznacza codziennie/codzienny Ale może chodziło o to, że to miała być zwykła audiola na co dzień(nie modzona) a zmieniła się na jakiś projekt ale też do jazdy "na co dzień"
Opublikowano 4 Sierpnia 20178 l Autor 4 godziny temu, donalex napisał: Worek pieniędzy wpakowany Jaki tam teraz przebieg masz ? Jak to podsumować to trochę się nazbierało, ale odwdzięcza się jakością. ;-) Przebieg dzisiaj jest 308 840km. 4 godziny temu, PiotrasPoznań napisał: Ale może chodziło o to, że to miała być zwykła audiola na co dzień(nie modzona) a zmieniła się na jakiś projekt ale też do jazdy "na co dzień" Dzięki że mu to wytłumaczyłeś - o to chodziło ;-) Ogólnie projekt to projekt, a daily to daily.
Opublikowano 4 Sierpnia 20178 l Fajne to masz. Mam prośbę - zwymiarujesz mi znaczek S5 na kierownicy? Potrzebuję te wymiary, a mało kto posiada taką kierkę. ; ) Btw trzeba było szukać ściętej.
Opublikowano 6 Sierpnia 20178 l Autor Dnia 04/08/2017 o 22:00, afroo. napisał: Fajne to masz. Mam prośbę - zwymiarujesz mi znaczek S5 na kierownicy? Potrzebuję te wymiary, a mało kto posiada taką kierkę. ; ) Btw trzeba było szukać ściętej. Dzięki. Właśnie bardziej mi pasuje okrągła, niż ścięta Wymiary znaczka masz tutaj: https://goo.gl/photos/sMjEiMEGqzWqQBSy6 Dnia 05/08/2017 o 00:48, johnnythebest napisał: Znasz może nr lakieru grafitowego jak odnawiales fele? Niestety, nie. Kupiłem już odnowione. Edytowane 6 Sierpnia 20178 l przez zdrzenicki
Opublikowano 10 Sierpnia 20178 l Widac, ze fotek nawrzucałeś mase, tylko póki co nie aktywne obserwujemy
Opublikowano 13 Sierpnia 20178 l Autor Dnia 10/08/2017 o 21:11, KoJ@K napisał: Widac, ze fotek nawrzucałeś mase, tylko póki co nie aktywne obserwujemy Photobucket po kilku dniach zablokował wyświetlanie na forum i żąda $400 rocznie za tą funkcję (sic!). Muszę przerzucić wszystko na inny serwer i zaktualizować temat.
Opublikowano 23 Sierpnia 20178 l zapodalbys fotke od gory lub od doli na dv ? nie jestem pewien czy mam dobrze zalozony. Z gory dzieki
Opublikowano 8 Lutego 20188 l Autor Znowu chwila minęła od ostatniej aktualizacji, a trochę się działo. Z racji tego kolejny masowy update wątku: Sierpień 2017 Tylny zderzak i listwy S-line pomalowane i zamontowane, dodatkowo drobne poprawki po odpryskach parkingowych (trzymanie auta pod blokiem ma swoją cenę). Do pełnego S-line brakuje mi juz tylko daszka na klapę. Wjechał pierwszy element układanki BBK - zaciski i osłony tarcz S4B6 na przód. Na koniec najdrobniejsza zmiana - duże dekle felg zmieniłem na małe, dzięki czemu felgi mają trochę inny charakter. :) ? Dekielki/kapsle felg 57mm ? Zaciski S4 B6 front (Dzięki KoJ@K) ? Osłony tarcz hamulcowych od S4 8E0615311C i 8E0615312C - OEM Audi ? lakierowanie dokładki i listew + poprawki Wrzesień 2017 Piaskowanie, malowanie i regeneracja zacisków S4. Pomalowane specjalnie sprowadzaną farbą VHT Caliper Pain w kolorze SP-736 Gold, dodatkowo pokryte Clear-em VHT. Blaszki finalnie poszły w kolor zacisków, ale jest ciekawy pomysł na logo w tym miejscu, który będzie na wiosnę. Wjechały też Tarcze i klocki hamulcowe. Wróciłem też do zwykłego grilla. Ten z S4 wróci na wiosnę razem z dolnym dostruganym pod ramkę zderzaka s-line. ? Tarcze Hamulcowe ZIMMERMANN Sport Coat Z 100.3326.524 345x30mm ? Klocki Hamulcowe ATE 13.0460-7201.2 Październik 2017 Wyczekany montaż zacisków S4 na front. Do zestawu doszły też przewody elastyczne TRW. Myślałem nad HEL-ami w oplocie, ale odłożyłem to na później po przeczytaniu kilku opinii. W zamian postanowiłem dozbroić Audi w pełny zestaw pod Xenony. Na początek zderzak ze spryskiwaczami ? Zderzak przedni S-line Xenon ze spryskiwaczami ? Montaż zacisków ? Płyn Hamulcowy DOT4 ? Przewody elastyczne TRW Listopad 2017 Odświeżyłem temat chłodnicy i skraplacza klimy, które były już zmęczona wiekiem. Dodatkowo na plus jest fakt, że Skraplacz jest czarny i nie widać go przez grilla od frontu ;) Były też detailingi wnętrza. Po raz kolejny Gtechniq robi robotę. ? Chłodnica Depo ? Skraplacz klimy Depo - czarny Grudzień 2017 Są już nowe felgi na lato. Audi OEM, Wzór RS4, ale w wersji 8.5j. Udało się kupić idealnie odnowione egzemplarze. Teraz misja "opony". BTW. Grafitowe felgi S-line 18" z Goodyear-ami Asymmetric3 są do sprzedania. ? Felgi OEM 19" 8.5J ET43 wzór RS4 ? Wycieraczki ViSEE SV-E 550mm ? Filtr kabinowy z węglem aktywnym UFI 5410100 Edytowane 8 Lutego 20188 l przez zdrzenicki
Opublikowano 8 Lutego 20188 l ciekawy temat, ladne auto i ciekawe pomysly. mozna wiedziec czym strzelasz foty?
Opublikowano 9 Lutego 20188 l Elegancko lecisz W temacie niby cisza, a w rzeczywistości spora lista modów zawitała Całkiem ciekawa wizja na te zaciski, no i niech służą Teraz to mi tu jeszcze brakuje z przodu lamp z ciemnymi ramkami ...
Opublikowano 9 Lutego 20188 l Autor Dzięki za komentarze, cieszę się że auto się podoba. Foto z felami będzie na pewno jak tylko wybiorę opony i poskładam wszystko. 6 godzin temu, KoJ@K napisał: Elegancko lecisz W temacie niby cisza, a w rzeczywistości spora lista modów zawitała Całkiem ciekawa wizja na te zaciski, no i niech służą Teraz to mi tu jeszcze brakuje z przodu lamp z ciemnymi ramkami ... @KoJ@K DziękI! Cisza jest bo jakoś nigdy nie mogę się zebrać do aktualizacji, a później cierpię wklejając fotki w źródło posta (sic!). Czarne Lampy są na liście, więc pewnie będę się do Ciebie odzywał na wiosnę. Chcę też dorzucić poziomowanie. 13 godzin temu, b0ciaM napisał: ciekawy temat, ladne auto i ciekawe pomysly. mozna wiedziec czym strzelasz foty? @b0ciaM Dzięki! Foty są z kilku sprzętów. Większość była z LG G4, te nowsze z wyraźniejszą głębią to Sony A6000 + 50mm F1.8 (tak na prawdę ok70mm - APSC). W większości jeszcze wszystko dostaje color-grading i korekcję. Zboczenie zawodowe.