Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagle rozladowany akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Dziś z nieznanych przyczyn padł mi akumulator. Wczoraj wieczorem samochód normalnie odpalił, nigdy wcześniej nie było z tym problemu.  Czytałem inne tematy o tym.  Przycisk awaryjnych nie migał, błędów nie było. Pobór prądu jest ogromny bo to aż 2,5A.  Wszystkie bezpieczniki sprawdzane tak jak się powinno to robić, i tylko po wyjęciu bezpeicznika od radia pobór spada do ok 1,5A. Radio oryginalne RNS-D auto wyjechało z nim z fabryki. Dodam,  że jakiś czas temu doposażałem swoją A4, w elektryczne szyby tył, lusterko fotochrom i auto światła.  Wszystkie nowe rzeczy sprawdzone i nie ma z nimi problemu. Co może być problemem z tak dużym poborem?  

Opublikowano

Jeśli dokladałeś jakiś czas temu i było ok to wina leży gdzieś indziej. Ile lat ma aku ?

Opublikowano

Albo padł aku bo np cela padła albo nie wygasza się CAN .

Musisz wpiąć się amperomierzem  między np masę a aku , zamknąć zamek masce to samo zrobić przy otwartych drzwiach z zamkiem kierowcy.

Zamknąć samochód z pilota.

Odczekać z  kilka minut i dopiero wtedy rozpocząć wyjmowanie bezpieczników obserwując amperomierz.

To że Ci pokazuje pobór radia to normalne dopóki nie wygaszą się CANy a samóchd nie pójdzie pajluli pobór możesz mieć na niektórych odbiornikach.

Nie powinno go być po kilku minutach od zamknięcia wozu dlatego taka procedura.....

Opublikowano

Masz mocowanie w tunelu od telefonu ??  albo np Telematic??

Opublikowano
  • Autor

Aku ma ponad 10 lat jest to oryginał od VW Audi. Jutro sprawdzę procedurę z zamkniętymi zamkami. Dodam jeszcze,  że nie było wcześniej problemu z nie wyświetlaniem się otwartych drzwi itp.

Opublikowano
  • Autor

Uchwytu na telefon ani telematika nie mam.

Opublikowano

Tu nie chodzi o wyświetlanie się błędów tylko o to żeby oszukać  sterowniki żeby myślały że samochód jest zamknięty bo wtedy po paru minutach powinien się uśpić jeśli nie to będziesz widział na amperomierzu że sie nie uśpił i po kolej będziesz widział czy nastąpi spadek poboru prądu po wyjęciu danego bezpiecznika.

Po kilku minutach od uśpienia pobór nie powinien być większy jak 200  - 250 mA     a podświetlenie awaryjki zgasnąć

jeśli się nie uśpi to masz cały czas pobór.  Przy otwartych drzwiach i masce nie usypia się bardzo długo... więc miał byś czekania w pytę  a "sztuczne" zamknięcie zamków i samochodu z pilota powinno spowodować że się uśpi po 2, 3 minutach max

Opublikowano

Miałem taki przypadek z dużym poborem prądu, a dokładnie kostka stacyjki miała zwarcie. Po wymianie wróciło do normy 0.02A

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi,  dziś zrobię testy z zamkniętymi zamkami :)

10 godzin temu, Robero321 napisał:

Tu nie chodzi o wyświetlanie się błędów tylko o to żeby oszukać  sterowniki żeby myślały że samochód jest zamknięty bo wtedy po paru minutach powinien się uśpić jeśli nie to będziesz widział na amperomierzu że sie nie uśpił i po kolej będziesz widział czy nastąpi spadek poboru prądu po wyjęciu danego bezpiecznik

Chodzi mi o to, że w innym temacie o tym, było pisane właśnie o tym, że były błędy w vagu, FIS nie wyświetlał otwarcia drzwi i migał włącznik awaryjnych, a u mnie tego problemu nie było. I właśnie dlatego jest nowy temat bo tamte objawy nie pokrywaly się z moimi.

Edytowane przez BartriczkoSM

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem pobór według poleceń kolegi, spada wtedy do ok 0,4 A. Wyciąganie bezpieczników nic nie zmienia. Co jeszcze może być problemem? 

Opublikowano

Wiek akumulatora? U mnie po 8 latach padł jak auto stało przez miesiąc, rzadko jeżdżone, a raz wieczorem stało 2h na postojówkach i z włączonym radiem, a później zostało odstawione na noc . Całą zimę przy -25 palił za pierwszym razem, a zszedł przy 10 stopniach w nocy. Nie naładował się w ogóle po 14h...  

Opublikowano
  • Autor
47 minut temu, rade napisał:

Wiek akumulatora? U mnie po 8 latach padł jak auto stało przez miesiąc, rzadko jeżdżone, a raz wieczorem stało 2h na postojówkach i z włączonym radiem, a później zostało odstawione na noc . Całą zimę przy -25 palił za pierwszym razem, a zszedł przy 10 stopniach w nocy. Nie naładował się w ogóle po 14h...  

Wiek akumulatora to ok 10 lat.  W zimie trzymał normalnie, wcześniej raz tylko padł ale to z mojej winy ponieważ robiłem przy aucie dość długo z włączonym radiem i otwieranie i zamykanie drzwi więc lampki cały czas ciągły prąd. Ale od tego czasu przez całą zimę wszystko było w porządku.  Teraz nie było żadnych objawów, jeszcze wieczorem tego poprzedniego dnia odpalił bardzo ładnie, a rano następnego już nie zakrecil wogóle. Mam prostownik automatyczny (3,8A) i po ok 2h pokazuje, że akumulator już jest Full (wtedy ma ok 12.95V) , a w aucie nawet nie zakreci. Czyli wydaje mi się,  że poprostu akumulator zakończył żywot. 

Opublikowano

To była moja ironiczna odpowiedź na Twoje pytanie co innego może być problemem :P Mierzyłeś go czymś bardziej wiarygodnym ?  Prądem 3,8A do pełna to lekko licząc ponad 60Ah akumulator by się ładował 15h.  Najprościej to weź go do sklepu,w którym mają możliwość sprawdzenia i wtedy zdecyduj co kupujesz. 

Opublikowano
  • Autor

Nie mam możliwości sprawdzenia go czymś innym. Mój aku ma 80AH więc powinien ładować się ok 20h, a po 2h jest "full". Teraz po upływie 1h od "pełnego naładowania"  napięcie spadło z 12.93V do 12.72V

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 15.09.2017 o 22:03, Robero321 napisał:

Tu nie chodzi o wyświetlanie się błędów tylko o to żeby oszukać  sterowniki żeby myślały że samochód jest zamknięty bo wtedy po paru minutach powinien się uśpić jeśli nie to będziesz widział na amperomierzu że sie nie uśpił i po kolej będziesz widział czy nastąpi spadek poboru prądu po wyjęciu danego bezpiecznika.

Po kilku minutach od uśpienia pobór nie powinien być większy jak 200  - 250 mA     a podświetlenie awaryjki zgasnąć

jeśli się nie uśpi to masz cały czas pobór.  Przy otwartych drzwiach i masce nie usypia się bardzo długo... więc miał byś czekania w pytę  a "sztuczne" zamknięcie zamków i samochodu z pilota powinno spowodować że się uśpi po 2, 3 minutach max

Czyli pobór 200-250mAh po uśpieniu to stan normalny? Np w moim A4 B6 z silnikem AVF pobór po uśpieniu skacze od 0,06 do 0,3mA i wydaję mi się duży.

PS. Padł mi aku i analizuję co mogło być przyczyną...