Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Zwarcie bezpiecznika cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

szukalem ale nie znalazlem odpowiedzi na moje ptytanie , zaczelo sie ze cofajac na podworku (wieczorkiem) zaowazylem ze cos kuzwa ciemno z tylu nic nie wizdzialem , wiedzialem ze to napewno bezpiecznik padl bo obvie zarowki na raz sie nie zuzywaja , nastepnego dnia na wszelki wypadek sprawdzilem obie zarowki - dobre . POpatrzylem bezpiecznik bodajze 31 (zreszta kazde sprawdzilem :gwizdanie: ) okazalo sie ze ta 15-tka byla sfajczona . Kupilem nowe zamontowalem , odpalilem autko sprzeglo wsteczny i ze skrzynki slysze trach - padl bezpiecznik . Panowie co powoduje takowe zwarcie ? moja niunia to avancik 1.8T z 99' . Nie wiem zastanawialem sie nad jakims czujnikiem moze gdzies tam zwarcie jest , jaies sugestie koledzy? :hi:

Opublikowano

Zdejmij kable od czujnika i połącz je razem za pomocą jakiegoś przewodu jak zaświecą światła wstecznego to znaczy że czujnik ma zwarcie a jak spali bezpiecznik to trzeba szukać w innym miejscu np.przejrzeć lampy.

Opublikowano

Zdejmij kable od czujnika i połącz je razem za pomocą jakiegoś przewodu jak zaświecą światła wstecznego to znaczy że czujnik ma zwarcie a jak spali bezpiecznik to trzeba szukać w innym miejscu np.przejrzeć lampy.

Chyba do wyłącznika cofania można się dostać tylko na kanale, a nie każdy ma dostęp :gwizdanie:. Może najpierw przejrzeć lampy, ewentualnie odłączyć lampy i wbić wsteczny i jak się przepali bezp. to raczej zwarcie na wył. cofania.
Opublikowano

A jak odłączysz od czujnika i włączysz wsteczny to co ci to da.Nie zamknie obwodu i bezpiecznika nie przepali.

Opublikowano

Jakby było zwarcie na czujniku cofania to by światła cały czas świeciły (czujnik załącza masę) niezależnie od tego czy wsteczny jest wrzucony czy nie.

Opublikowano

No właśnie u mnie dzisiaj nie zgasły w pewnym momencie i tak świecą do tej pory. Czy to aby na pewno wina czujnika w skrzyni?

Wie ktoś może ile wymiana takiego cudeńka kosztuje, bo ogólnie nie chce wkurzać tych co jadą za mną w nocy :decayed:

Albo prowokować chłopaków w radiowozach :kox: