Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odma i pokrywa zaworów w Audi A4 B7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Do czyszczenia mam odmę bo podskakuje trochę korek i zaczyna cieknąć wąż idący od pokrywy zaworów .

Pytanko do forumowiczów , czy pokrywa zaworów posiada wymienny ten zaworek u góry czy należy wymienić pokrywę na nową ? Ewentualnie może ktoś posiada info jak to zdemontować oraz wyczyścić ?

Czy ten zaworek powinien działać w obie strony tak samo czy może tylko w odpowiednim kierunku ?

Proszę o pomoc [emoji3]2b4b5db7006e1fd452e595a4050ac48b.jpg

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Matthews napisał:

Witam .

Do czyszczenia mam odmę bo podskakuje trochę korek i zaczyna cieknąć wąż idący od pokrywy zaworów .

Pytanko do forumowiczów , czy pokrywa zaworów posiada wymienny ten zaworek u góry czy należy wymienić pokrywę na nową ? Ewentualnie może ktoś posiada info jak to zdemontować oraz wyczyścić ?

Czy ten zaworek powinien działać w obie strony tak samo czy może tylko w odpowiednim kierunku ?

Proszę o pomoc emoji3.png2b4b5db7006e1fd452e595a4050ac48b.jpg

Podskakujący, odkręcony korek wlewu oleju podczas pracy silnika na biegu jałowym to normalka w PD-kach, a cieknący wąż świadczy o nieszczelności :decayed:

Pokrywa jest nierozbieralna, ale jak silnik nie dymi spalonym olejem , szczególnie na biegu jałowym , to z odmą raczej jest wszystko OK.:hi:

Opublikowano

korek od wlewu to odkręcaj na zgaszonym silniku i problemu nie będzie. Olej tam się tak czy tak będzie znajodował więc zlikwiduj wyciek i jeździj.

Opublikowano
13 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Podskakujący, odkręcony korek wlewu oleju podczas pracy silnika na biegu jałowym to normalka w PD-kach, a cieknący wąż świadczy o nieszczelności :decayed:

Pokrywa jest nierozbieralna, ale jak silnik nie dymi spalonym olejem , szczególnie na biegu jałowym , to z odmą raczej jest wszystko OK.:hi:

Czyli, dymienie na lekki niebieski i zapach oleju z tłumików może być spowodowany zatkana odma? Dobry trop mi dałeś :-)

Opublikowano
6 godzin temu, scania1213 napisał:

Czyli, dymienie na lekki niebieski i zapach oleju z tłumików może być spowodowany zatkana odma? Dobry trop mi dałeś :-)

Może nie tyle zatkaną odmą, co utrzymującą zbyt duże ciśnienie w skrzyni korbowej silnika :hi:

Jakby była zatkana całkowicie to ciśnienie w skrzyni korbowej wzrosło by na tyle że któreś z uszczelnień silnika musiało by puścić , albo by wypchnęło miarkę oleju :P

Opublikowano
W dniu 23.10.2017 o 16:45, piotrsob1 napisał(a):
Może nie tyle zatkaną odmą, co utrzymującą zbyt duże ciśnienie w skrzyni korbowej silnika :hi:
Jakby była zatkana całkowicie to ciśnienie w skrzyni korbowej wzrosło by na tyle że któreś z uszczelnień silnika musiało by puścić , albo by wypchnęło miarkę oleju [emoji14]

Wtrace się, u mnie po wymianie pokrywy na nowa z aso dalej dalej mam mokre przewody. Zacisnalem opaskami nawet tą rurke i dalej mokre. Moglbys powiedzieć o co chodzi?

efa3f231abea4bd530e50dc89a531c07.jpg

Opublikowano

Z odmy zawsze niewielka ilość mgły olejowej się przedostaje do dolotu i tego w żaden sposób nie wyeliminujesz, chyba że odmę puścisz do atmosfery , ale to nie jest dobry pomysł :P

A jak na przewodach odmy widać olej to są po prostu nieszczelne, jak Cię to drażni to zmień je na nowe , zamiast opasek skręcanych lepiej sprawdzają się na takich cienkościennych rurkach z tworzywa sprężyste, samo zaciskające się :hi:

Opublikowano
W dniu 24.10.2017 o 14:43, piotrsob1 napisał:

Z odmy zawsze niewielka ilość mgły olejowej się przedostaje do dolotu i tego w żaden sposób nie wyeliminujesz, chyba że odmę puścisz do atmosfery , ale to nie jest dobry pomysł :P

A jak na przewodach odmy widać olej to są po prostu nieszczelne, jak Cię to drażni to zmień je na nowe , zamiast opasek skręcanych lepiej sprawdzają się na takich cienkościennych rurkach z tworzywa sprężyste, samo zaciskające się :hi:

Ominiesz połączenie odmy z dolotem. Sam taki zabieg zrobiłem z użyciem OCT z średnica otworu taką jak oryginalna czyli +-25mm. 

Po przejechaniu już 5kkm w dolocie SUSZA :))dopóki turbo nie zacznie sikac :D

Opublikowano
11 godzin temu, scania1213 napisał:

Ominiesz połączenie odmy z dolotem. Sam taki zabieg zrobiłem z użyciem OCT z średnica otworu taką jak oryginalna czyli +-25mm. 

Po przejechaniu już 5kkm w dolocie SUSZA :))dopóki turbo nie zacznie sikac :D

Możesz w OCT wyłapać większość mgły olejowej + pary wodnej przedostającej się przez separator odmy ale  wszystkiego na pewno nie wyłapiesz :decayed:

Zastanawiam się tylko po co , jak to wszystko silnik może przerobić w cylindrach bez żadnego problemu, odzyskując w dodatku energię i zmniejszając zanieczyszczenie środowiska ?

To ustrojstwo w zimie potrafi zamarznąć blokując odpowietrzenie skrzyni korbowej  silnika i doprowadzić do uszkodzenia uszczelnień w silniku.

Puszczenie wyjścia z OCT w atmosferę to przy sprzyjających okolicznościach piękny zapach w kabinie :D i niepotrzebne zatruwanie środowiska .

A przy jego podłączeniu z powrotem do dolotu zapomniana zawartość zawartość OCT też może być tylko przyczyną problemów, podczas mocniejszego przypałowania silnik może siorpnąć z napełnionego OCT jego zawartość i uszkodzić turbinę :P

Z karierą wszelkiej maści OCT jest jak z filtrami do wody , sprzedawca najpierw specjalnie wytwarza zanieczyszczenia w wodzie by kupującego przekonać o słuszności zakupu :decayed:

Tak samo tutaj, nieświadomy użytkownik zobaczy gdzieś na zdjęciu brunatną śmietankę z wodą która się w OCT wytworzyła i jest przekonany że po jego zamontowaniu uchroni silnik przed zassaniem tego do cylindrów :facepalm:

A jak OCT nie ma, to para wodna w odmie na rozgrzanym silniku się nie kondensuje i ta mazia w ogóle nie powstaje ( no  poza niewielką ilością czystego oleju która się w dolocie osadzi , ale w niczym nie przeszkadza ) :P :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
9 minut temu, piotrsob1 napisał:

Opublikowano
  • Autor

Z racji żeby nie zakładać nowego tematu a widze że zebrali się tu ludzie z serii BPW ;) Pytanko !
Mam wywalonego dpf'a przez poprzedniego właściciela auta i chciał bym jeszcze wywalić egr bo i tak mam go uszkodzonego . Czy wystarczy że go wyłączę w kompie czy musze jeszcze go jakoś zaślepić ?

Opublikowano
10 minut temu, Matthews napisał:

Z racji żeby nie zakładać nowego tematu a widze że zebrali się tu ludzie z serii BPW ;) Pytanko !
Mam wywalonego dpf'a przez poprzedniego właściciela auta i chciał bym jeszcze wywalić egr bo i tak mam go uszkodzonego . Czy wystarczy że go wyłączę w kompie czy musze jeszcze go jakoś zaślepić ?

Jak jest uszkodzony to dla pewności zaślep go w tym miejscu co na zdjęciu jest kryza :

Zdj_cie0397.jpg

1,5 mm blaszka z  nierdzewki w zupełności wystarczy :hi:

Opublikowano
  • Autor
Jak jest uszkodzony to dla pewności zaślep go w tym miejscu co na zdjęciu jest kryza :
Zdj_cie0397.jpg
1,5 mm blaszka z  nierdzewki w zupełności wystarczy :hi:

Czy ja dobrze widzę że ta blaszka , zaślepka ma otworek ? Jeśli tak to jaki jest ten otworek i po co [emoji14] ?

Opublikowano
12 minut temu, Matthews napisał:

Czy ja dobrze widzę że ta blaszka , zaślepka ma otworek ? Jeśli tak to jaki jest ten otworek i po co emoji14.png ?

BPW czasem cierpią na taką przypadłość , że podczas delikatnego przyspieszania w zakresie obrotów 1800-2200 potrafią  poszarpywać . 

Taka kryza z otworkiem ok 9 mm eliminuje w większości przypadków tą przypadłość , pod warunkiem że EGR i klapa gasząca nie zapisują żadnych błędów w sterowniku silnika :hi:

Więcej na ten temat jest w tym temacie:

Opublikowano
  • Autor

W Poniedziałek mam jechać na wyłączenie go . Więc żadne błędy nie powinny się chyba pokazywać ;)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam panowie ja u siebie zauważyłem że po odpaleniu zimnego silnika pojawia się niebieska chmurka jak i przy dodawaniu gazu czym to może być spowodowane bo zauważyłem że jest zapocony EGR 

• 5 lat później...
Opublikowano

@xXPiotrekXx19 udało Ci się rozwiązać ten problem?