Jump to content
IGNORED

[B6 AWX] Wymiana rozrządu

Recommended Posts

Posted

Witajcie pare dni temu kupilem furke ,rozrzad nie byl wymieniany w niej od 150tys km prawdopodobnie, w aso sprzedali mi rozrzad ,a tam pasek i dwa napinacze i pompa wody ,ktos na forum wymienil 6 elementow ,ja mam 4 i w aso mowia ze to wystarczy i juz sie pogubilem kto ma racje?

Co do paska to gdzie wymieniac znalazlem tanie i drogie warsztaty ,a nie ktore bardzo taniei nie wiem czy byle kto to moze zrobic czy do zaufanych i drozszych ludzi sie zglosic? ceny rozne ,a jezeli to nie jest bardzo skomplikowane to moze tam gdzie taniej pozdrawiam.

Posted

Ja bym nie ryzykował, rozrząd to nie taka zabawka , nie masz jakiegoś kolegi mechanika , ze by do niego uderzyc??

Posted

Ja bym nie ryzykował, rozrząd to nie taka zabawka , nie masz jakiegoś kolegi mechanika , ze by do niego uderzyc??

popieram w 100% warto oddać robotę zaufanemu mechowi..... kurcze 150 tys bez wymiany ...nieźle :mysli:

Posted

150.ooo bez wymiany rozrzadu? nigdzie bym autem juz nie jechal tylko laweta albo sznurek. :shocked:

Posted

Ktoś miał zyłke hazardzisty :naughty: pęknie albo nie pęknie :kox:

Posted

150.ooo bez wymiany rozrzadu? nigdzie bym autem juz nie jechal tylko laweta albo sznurek. :shocked:

Dokładnie to już poważne ryzyko przy takim przebiegu bez wymiany rozrządu.

Co do elementów rozrządu w tym silniku podstawa to pasek,napinacz, rolka kierunkowa,pompa wody oraz ewentualnie tłumik drgań paska rozrządu, wychodzi 5 , a 6-sty to... :mysli:

Posted

Na moje doliczają jeszcze napinacz paska wielorowkowego który powinno się tez wymieniać razem z rozrządem.

To tylko moje skromne zdanie :)

Posted

Na moje doliczają jeszcze napinacz paska wielorowkowego który powinno się tez wymieniać razem z rozrządem.

To tylko moje skromne zdanie :)

Zgadzam się w zupełności, że trzeba to wymieniać, ale tak naprawdę czy to jest element rozrządu.

Jest to część osprzętu tak jak pasek alternatora czy klimy :)

Posted

ja uważam że na rozrządzie nie warto oszczędzać. Wole nawet zapłacić 2 razy tyle a jezdzić spokojnie...

Posted

ja 2 tygodnie temu wymieniałem rozrząd i poszło ;pasek (polecam contitecha) ,rolka napinająca,rolka prowadząca,tłumik drgań i pompa wody,do tego doszedł simering na wałku rozrządu od strony kółka(nie leciało ale się pociło także przy okazji) .Ale trochę szczena mi opadła jak doszły jeszcze: rolka od klimy i rolka z takim tłumikiem napinającym do altka(to już bezpośrednio nie elemnty rozrządu ),ale wolałem wymienić już wszystko ,żeby potem nie rozbierać znowu całego przodu :wink4:

Posted

Ja mam wymieniac w swojej audi rozrząd, i nie będę oszczędzac na rozrządzie przcież to audi z tym nie ma żartów.150 ts. bez wymiany to szacunek.

Posted

Aż dziwne że tyle wytrzymał :no:

Posted

u mnie niemcy wymienili przy 139.000... wnioskuję z tego że autko raczej autostradowe było.

Posted

u mnie niemcy wymienili przy 139.000... wnioskuję z tego że autko raczej autostradowe było.

a skad czerpiecie wiedze nt przebiegow wymiany rozrzadu?

brak wymiany rozrzadu przy przebiegu okreslonym w ksiazce serwisowej powoduje utrate gwarancji...

Posted

wymiana standardowo wpisana w książkę... oczywiście ASO AUDI... książka co do najmniejszego wpisu potwierdzona przez kolegę z naszego forum (było jakieś GG i za jakąś kasę przysłał screeny z bazy)

co do wymiany rozrządu i całej reszty... samochodem opiekuje się serwis AUDI i to on częściowo na podstawie relacji właściciela podejmuje decyzję o tym czy stosować LongLife czy nawet wymienić rozrząd później niż zalecone... wiadomo że autko mało obciążone (autobahn) przejedzie na jednym pasku znacznie dłużej niż jeżdżone w korkach...

Posted

nie ma reguly, ale autobahnem mozna jechac albo na 6tym biegu, albo na 4rtym.... :cool1: rozni kierowcy sie zdarzaja :decayed:

Posted

no niby racja... ale skoro mam taki zapis (z takim opisem) to chyba wolno im zmieniać tak jak sobie chcą:

Data przyjęcia:2007-12-18

Stan km:139653

ZlecenieNr:83373

RachunekNr:29959

1 01090006 Przegl.'Longlife'z gw. mob .

2 50380900 Pas przedni zdjeto i zamocowano

3 15241985 Pasek zebaty wymontow. i zamontow.

4 15271985 Rolka napinajaca wymontow. i zamont

5 19501999 WASSERPUMPE IM VERBUND ERS.

6 94151901 Reflektor wymontow. i zamontow.

7 94271952 Zarowka sw. postoj. wymont+zamont

nie wiem tylko czy to wszystko ale skoro dali gwarancję mobilności to chyba tak...

Posted

może to była druga wymiana rozrządu...

Ja mam wbite u siebie wymiane rozrządu przy 58 tys. ale ja mam 2.0 tdi[br]Dopisany: 29 Styczeń 2009, 14:34_________________________________________________wydaje mi się że żaden serwis nie wziąłby na siebie takiej odpowiedzialności i przedłużył przebieg pomiędzy wymianą rozrządu w stosunku do tego co zalecił producent...