Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pasek Rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry ;) 

Mam pytanko czy orientuje sie ktoś jakiej firmy pasek rozrządu był wypuszczany fabrycznie z silnikiem BFB 1.8 T 163 km. A4 b7 2006 r. 

Zastanawiam się czy po kupnie auta ktoś nie zmienił na inny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak był zmieniany rozrząd, a przypuszczam, że przez tyle lat powinien, to co Ci to da jeśli było robione na zamiennikach?

150 06B 109 119 F lub 06B 109 119F ze znakami vw audi - takie oznaczenia powinny być na pasku jeśli miałby być oryginalny zestaw.

Opublikowano
  • Autor
Jak był zmieniany rozrząd, a przypuszczam, że przez tyle lat powinien, to co Ci to da jeśli było robione na zamiennikach?
150 06B 109 119 F lub 06B 109 119F ze znakami vw audi - takie oznaczenia powinny być na pasku jeśli miałby być oryginalny zestaw.
Kwestia tego że mam przebieg 115 tys i w k. Serwisowej jest info o zmianie rozrządu jest przy 180k

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rorzad wymienia się albo po danym przebiegu tu audi mówi o pierwszej wymianie po 180 tys km albo po danym okresie czasu ( nie czasem 5 lat ?)

Opublikowano
  • Autor
Rorzad wymienia się albo po danym przebiegu tu audi mówi o pierwszej wymianie po 180 tys km albo po danym okresie czasu ( nie czasem 5 lat ?)
Mam książkę serwisowa nie ma tam wzmianki o okresie czasowym w przypadku tego silnika

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Najlepiej telefon do aso i oni wszystko powiedzą:) znalazłem w jednym temacie ktoś wymieniał w serwisie i oni twierdzą ze wymiana +-150tys km lub 7 lat. 

Opublikowano

Ale ogólnie przyjęte jest, że 5 lat to taki czas po którym zmieniasz rozrząd nawet jak przejechał 10 tys  :P Pasek się starzeje i traci swoje właściwości. Przejrzyj dokładnie książkę, powinien być gdzieś wpis jeśli była wymiana i historia była prowadzona do końca. 

Opublikowano

Miałem identyczny problem. Moje B7 z 2006 roku miało w zeszłym roku przebieg około 115 tys i fabryczny rozrząd.
Dzwoniłem i pisałem wszędzie nawet do Ingolstadt z pytaniem co w takim przypadku z rozrządem bo w książce jest info że wymiania się go po 180 tys i nie ma tam nic o wieku. Odpisali mi tak że zaleca się wizytę w ASO w celu weryfikacji w jakim stanie jest pasek i czy należy go wymienić.
Jak miałem jechać do ASO i wierzyć w ich teorie i wątpliwą wiedzę to już wolałem wymienić rozrząd. Kupiłem nowy zestaw w ASO i wymieniłem u swojego mechanika. Stary pasek po 10 latach i przebiegu 115 tyś wizualnie wyglądał jak nowy. Nie miał żadnych pęknięć ani śladów starzenia gumy, co nie zmienia faktu że wolałem go wymienić i mieć święty spokój.
Jak nie masz pewności kiedy był wymieniany rozrząd i czy w ogóle był, to radzę Ci go dla własnego spokoju i bezpieczeństwa wymienić.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ddawid, u mnie sytuacja jest podobna. Kupiłem teraz auto z 211000 przebiegu. Rozrząd był wymieniany w ASO w Szwajcarii przy 115kk w 2011 roku. Poprzedni właściciel mówił, że do 240kk na tym można jeździć.
Mechanik oglądał pasek i wychodzi na to, że się zgadza, a sam pasek jest w dobrej kondycji (sam mechanik, pracujący w aso mówił, że na ori częściach to nawet i 10 lat jeżdżą i nie ma się co przejmować)
Nie wiem czy pojeździć max z 10kk na tym rozrządzie (bo 25kk to bym nie zaznał świętego spokoju :P ) czy zmieniać już.