Opublikowano 27 Stycznia 200917 l Gdzie na zakupy iść to wiem doskonale Napisz mi tylko czy kupować jakies specyficzne LEDy - o jakiś konkretnych parametrach, jakaś firma to zacznę działać i przetestuje jak to działa może jakieś fotostory zrobię
Opublikowano 27 Stycznia 200917 l http://sklep.ledy.pl/product_info.php?cPath=95_111&products_id=550 Tu można sporo znaleźć. Zależy jaki efekt chcesz uzyskać i gdzie te LED-y umiejscowić, jaki kąt świecenia, jaka jasność itp. Są jeszcze takie fajne LED-y (postojówki) od razu z wbudowanym rezystorem i też można je wykorzystać wewnątrz auta. Ja na przykład mam takie wstawione w głośnikach od kompa i są od razu podpięte pod transformator... (pierwszy link) http://moto.allegro.pl/item536439694_postojowki_led_w5w_t10_r10_walcowe_140_st.html http://moto.allegro.pl/item529782087_postojowki_led_w5w_t10_r10_4_led_140_stopni.html A co do kupna to obojętnie jakie ledy, ważne jest jedynie to żeby nie przekroczyć prądu 20mA bo się sfajczą na 100% Chyba że są to ledy na wyższy prąd (np 80mA), ale "zwykłe" diody mają ograniczenie do 20mA
Opublikowano 27 Stycznia 200917 l Autor no czy obojetne to zalezy do czego będą zatosowane bo np te walcowe nie nadaja sie do oswietlenia nóg chyba ze zostawisz je wiszące na kabelku ponieważ swiatło z tego led W5W jest skierowane wprost a tam musi byc światło pod katem 90 stopni aby efekt był zadowalający i oswietlał nogi
Opublikowano 27 Stycznia 200917 l Co do zabezpieczeń to można kupić LEDy odrazu z rezystorami i takie też się palą. Wiele też zależy od diody bo są LEDy i LEDy. Jakość wykonania też wiele znaczy.
Opublikowano 27 Stycznia 200917 l no czy obojetne to zalezy do czego będą zatosowane bo np te walcowe nie nadaja sie do oswietlenia nóg chyba ze zostawisz je wiszące na kabelku ponieważ swiatło z tego led W5W jest skierowane wprost a tam musi byc światło pod katem 90 stopni aby efekt był zadowalający i oswietlał nogi Dlatego napisałem że zależy jaki chcemy mieć efekt po wykonaniu pracy bo LED-ów jest od groma z różnymi "bajerami". I tylko tym względem kierujemy się przy kupnie diodki no i wiadomo nie jakiś najtańszy syf na rynku... odpowiedni rezystor i można montować. A następnie podziwiać efekt prac Co do zabezpieczeń to można kupić LEDy odrazu z rezystorami i takie też się palą. Wiele też zależy od diody bo są LEDy i LEDy. Jakość wykonania też wiele znaczy. Wiadoma sprawa. Ale ledy się nie palą z innego powodu niż ze zbyt dużego prądu. Ja zawsze nawet jak zakupię diodę z rezystorem to obliczę rezystancję i sprawdzę czy wszystko jest ok. i ma działać. Chyba że jest wada fabryczna w strukturze to wtedy już nic się nie poradzi
Opublikowano 27 Stycznia 200917 l Chce oświetlić środek na biało, czyli wszystkie żaróweczki wymienić: Te pod nogami i te w podsufitce Mam jeszcze plan na klameczki, zeby na czerwono jak w B6 sie świeciły To chcem zrobić [br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 00:58_________________________________________________Aha, właśnie też słyszałem o tych z wbudowanym rezystorkiem i po takie mam zamiar sie wybrać, jak się uda to w tym tygodniu - zobaczymy co z tego wyjdzie
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l Hmm... tak się temat o tych diodach kręci... może i ja coś sobie zamontuję w środku
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l Hmm... tak się temat o tych diodach kręci... może i ja coś sobie zamontuję w środku ja jutro jadę na zakupy i jak tylko mrozu nie będzie to walczę
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l A ja sobie pierw jakąś wizję muszę zrobić, jak to wszystko ma wyglądać... i pierwsze co mi przychodzi do głowy to zgranie kolorystyczne z podświetleniem deski rozdzielczej i zegarów... czyli wściekła czerwień
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea54872c38b5a6de.html[br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 23:10_________________________________________________u mnie tez jest czerwien i wzialem najmocniejsza diode ze sklepu ale to i tak nie to samo co ori,ciekawe ile chca w ASO za takie diody i czy mozna je zamontowac tak jak zwykle?
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l Autor A ja sobie pierw jakąś wizję muszę zrobić, jak to wszystko ma wyglądać... i pierwsze co mi przychodzi do głowy to zgranie kolorystyczne z podświetleniem deski rozdzielczej i zegarów... czyli wściekła czerwień ja mam czerwień na nogi przy otwartych drzwiach sie zapala sory za jakosć ale wnie mam stabilizacji podczas robienie foty bez lampy błyskowej
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l No właśnie.... coś w tym stylu Ciekawie to wygląda[br]Dopisany: 28 Styczeń 2009, 23:30_________________________________________________A sam to montowałeś? Jak tak to weź jakiś opisek połączeń walnij jak możesz to mi by ułatwiło sprawę...
Opublikowano 28 Stycznia 200917 l Autor hmm w moim przypadku było prosciej bo ja mam pakiet oswietlenie i mam orginalnie zamontoane światełka nad nogami. U mnie cała zabawa polegała tylko na przemienieniu żarówek na LEDy w orginalne miejsce. Na początku założyłem LEDy walcowe po ok 3zł sztuka efekt był do bani bo były za słabe całe skupione swiatło szło prosto a LED zamocowany jest tam poziomo czyli musiałem znaleść taki LED który by świecił pod kątem 90stopni wiec kupiłem takie http://www.allegro.pl/item537829482_zarowka_led_w5w_technologia_smd_5_led_moc_mega.html i teraz jedna dioda swieci idealnie prosto na nogi co widać efekt na zdjeciu teraz będe montował ledy w podsufitce tylko musze wszystko sobie sprawdzic co i jak
Opublikowano 29 Stycznia 200917 l hmm wg troche zabardzo dyskotekowo :gwizdanie: albo poprostu zdjecie tak wyszlo
Opublikowano 29 Stycznia 200917 l Jak może być za bardzo dyskotekowo jak tu dodane jest tylko czerwone podświetlenie nóg.. Jak dla mnie właśnie jest ładnie bo nie ma napchanych wszędzie ledów gdzie tylko się da. A przecież elementów podświetlanych jest od ch... :gwizdanie:
Opublikowano 29 Stycznia 200917 l Autor Moim zdaniem też tam dyskoteki nie zrobiłem mam wszystko orginalne w srodku zadnych elementów w chromie dodatkowych a wymienione tylko dwie żarówki na czewone LEDy. to jest zdjecie robione trybem nocnym w rzeczywistosci aż takiego blasku nie ma ale dodam że czerwone światło jest widzialne w dzień nawet, jak założyłem ledy walcowe to nic nie było widać w dzień Lepiej czerwone założyc chyba niz niebieskie :gwizdanie: Ale jak to ze wszystkim bywa jednym sie podoba a drugim nie
Opublikowano 29 Stycznia 200917 l Poprostu był długi czas otwarcia migawki dlatego wyszło jaskrawe zdjęcie i to robi złudzenie dyskoteki.
Opublikowano 29 Stycznia 200917 l Autor dobra jak dyskoteka tamto to tak wyglada fotka innym aparatem :gwizdanie: wiec w realu nie jest aż taka poświata jak tam