Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Oświetlenie wnętrza - wymiana na LED(info 1 post)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Że pojedyncze słabo świecą to wiem i dlatego zrobię moduł. diody wlutuję w płytkę z laminatu i będzie piękny moduł :naughty:

A nie lepiej kupić gotowy moduł ?

np taki http://www.allegro.pl/item541019977_modul_pixel_piksel_18_led_flux_super_jasny.html tez na płytce

Opublikowano

jak masz troche pojecia do tego to mozesz ciekawe cos zrobic :good: fotka wskazana po uzyskaniu efektu

No właśnie tak kombinuję coś fajnego wykminić. W domu chciałem zrobić włącznik do światła w pokoju na dwa klaśnięcia dłonią ale jakoś czasu na razie nie mam. W samochodzie chciałem zrobić na czujniki. Chodzi mi o to że jak przyłożę rękę z kluczykiem do stacyjki to się automatycznie zapali sektor oświetlający stacyjkę itp. tak, żeby to trochę zautomatyzować furę :decayed:. Ale do tego bym musiał stworzyć własny "komputer" sterujący tymi sprawami a to trochę czasu mi powinno zająć.... no i wtedy wzrośnie trochę koszt takiego oświetlenia, ale myślę że będzie warto. :kox:

A nie lepiej kupić gotowy moduł ?

Ten musiał bym kupić a mam praktycznie wszystkie części żeby coś takiego samemu złożyć... :gwizdanie:

Opublikowano

Dobrze kombinujesz z tą stacyjką :wink4: Chcesz do tego wykorzystać fotokomórkę ?

Opublikowano

fotokomórkę albo jakiś czujnik laserowy jeszcze nie wiem co będzie lepsze tańsze i być może wygrzebię w swojej "rupieciarni".... :decayed:

Jak by wyszło to chciałbym zrobić troszkę "inteligentne" autko. Zna się ktoś z forumowiczów na programowaniu scalaka Atmegi?to jeszcze by mi koszty zmniejszyło (jak mają być mody niskobudżetowe to niech będą... a co :kox:)

Opublikowano

Wydaje mi się że mógłbyś to zrobić bez używania scalaka.

Opublikowano

Zaraz chwileczke mi chodzilo o mocne diody czerwone ktore w niektorych modelach oswietlaja na czerwono okolice galki od biegow a wy mi piszecie o oswietleniu kabiny. Wiec prosze jeszcze raz moje diody sa za slabe (samoróbka) kosztowaly mnie ok 1zl za szt potrzebuje jakies mocniejsze zblizone do ori, jaki moze byc koszt w ASO takich diód?

Opublikowano

Pójdź do sklepu elektronicznego i powiedz że potrzebujesz diodę 12V czerwoną super jasną. A jak nie to kup moduł albo samemu zrób. A ile to w ASO kosztuje to pojęcia nie mam

Opublikowano

Moduł będzie najlepszym rozwiązaniem. Ewentualnie kup w ASO jedną diodę, podejdź z nią do elektronika i Ci coś takiego dobiorą :wink4:

Opublikowano

a co to za modul jak to sie montuje? jestem tym zielony wiec pomozcie.

Opublikowano

To kilka-kilkanaście diód LED zmontowanych w jednym układzie. Przejrzyj 3 ostatnie strony tego wątku. Dużo było o tym pisane :wink4:

Opublikowano

Jarko a co konkretnie będziesz wymieniał??? i na jaki kolor :mysli:

O tak :naughty:

led2nc7.jpg

rewelka :kox:

+ białe na nogi ( za dużo czerwieni mnie się za bardzo nie podoba )

+ biały licznik ( mam czerwony i mnie dobija... )

+ delikatna czerwień w klameczki

wczoraj u kumpla zakładaliśmy do bagażnika coś takiego:

http://moto.allegro.pl/item535009893_zarowki_rurkowe_42mm_hp_super_mocne_ledy_tanio.html

nawet całkiem nieźle świeciło :good:

Ja juz też mam jakieś diody, podobne do tych z linka. Wieczorkiem na spocie założę i pstryknę jakieś foto - sam jestem ciekaw jak to wyjdzie :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no to czekamy na fote :naughty:

Co do tej fotki wyzej co zacytowałeś powiem że oświetlenie tam jest zrobione całkowicie od nowa to nie jest włożona dioda LED w orginalne miejsce to jest rzeźba :kox:

dla porównania

led3zp4.jpg20090129109jr2.jpg

Po prawej moja lampka ze zdjetym szkiełkiem

Ten cały element jest wyciety normalnie :gwizdanie:

Opublikowano

Niezła rzeźba :kox:

arczi, działaj - jak zrobisz podobnie to będziemy się u Ciebie zaopatrywać :wink4:

Jestem ciekaw jak to na żywo wygląda, bo fajnie że mocno daje, ale czy nie za mocno :mysli:

może by coś słabszego starczyło bez takiego rezania :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Ja to chyba sobie takie cos kupie

http://www.allegro.pl/item543425739_zarowka_led_rurkowa_36mm_42mm_smd_high_power_new.html

albo większą

http://www.allegro.pl/item537823872_zarowka_led_smd_42mmi_31mm_nowa_technologia.html u tego goscia juz kupowałem LEDy tego typu :good:

W ostatecznosci ten moduł 5x3cm z przejsciówką pod gniazdo żarówki taki powinien sie zmiescić, tylko trzeba by usunać ten plastik zasłaniający żarówke (widoczne na prawym zdjeciu)

Opublikowano

No zobaczymy ale raczej będę kombinował coś w tym stylu co Kowi a po za tym u mnie się nie przyszaleje z tym oświetleniem bo mam fure z przed liftów i jak wiadomo lampka jest skromnych rozmiarów... :confused4: no ale jak się za to zabiorę to zobaczymy co z tego wyjdzie... :decayed:

Opublikowano

To działajcie :tongue4: Jak skończycie to wrzućcie fotki jak to świeci i jakie diody zamontowaliście.

Opublikowano

Dobra, zrobię foto wieczorkiem i założę nowy wątek, tam przeniesiemy dyskusje :)

Opublikowano

OK :good: Bo napewno wiele osób będzie tym zainteresowanych :wink4:

Opublikowano

Jak obiecałem, tak też czynię.

Na początek więc lampka przy lusterku. Dostałem od kolegi takie diody:

6b5dbfc2e43b5f37med.jpg

b176d1ea09973e64med.jpg

Koszt jednej to 7zł netto.

A taki jest efekt:

przed wymianą

da2006921cc2f36fmed.jpg

po wymianie

46de6dfd94322804med.jpg

Dodam że załozyłem tylko dwie diody - do tych punktowych lampek nic nie dawałem, tylko je zgasiłem. Zapewne jak tam też da się ledy to zrobi sie jeszcze jaśniej :)