Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7] Które 2.0tdi to najmniejsze zło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Które 2.0 tdi w A4 B7 do 2007 roku włącznie uchodzi za najmniej wadliwe? Myślę o zakupie takiego auta z manualną skrzynią.

Które wybrać? Z tego co wiem pękają głowice - czy we wszystkich? 

Czy 2.0 tdi 170km będzie lepsze niż wersja 140 pod względem kosztów eksploatacji?

Dziękuję za wszelkie opinie i pomoc.

Opublikowano

http://magazynauto.interia.pl/najnowsze-numery/news-motor-nr-1-2018,nId,2484029

Przewodnik po silnikach 2.0 TDI- niezbędne informacje dla osób, które przymierzają się do zakupu samochoduz Grupy Volkswagena z lat 2004-2010

Opublikowano
W dniu 7.01.2018 o 21:02, Axel1 napisał:

http://magazynauto.interia.pl/najnowsze-numery/news-motor-nr-1-2018,nId,2484029

Przewodnik po silnikach 2.0 TDI- niezbędne informacje dla osób, które przymierzają się do zakupu samochoduz Grupy Volkswagena z lat 2004-2010

Gazeta motor ostatnio spadła na ostatnie psy. Zawarte tam informację wyglądają jak komiks same ilustracje. Więcej informacji niż w tej gazecie uzyskasz na pierwszym lepszym forum.

Opublikowano

Kupisz zadbany egzemplarz to ci posłuży ja na moje 16v bre nie mam co narzekać zakupione z przebiegiem 120k w 2010 r obecnie 220k chodze jak kolo jajka na dobre części oleje filtry itp. kasy nie zaluje pompa oleju zrobiona jedynie co mi egr padł. Ale liczęsie z tym ze przede mna jeszcze typowe bolaczki tej jednostki typu pompki sprzeglo zawieszenie ... Auto z grugnia 2005 bez dfp i pompa na kolach zebatych w trasie mnie nie zawiodło

Opublikowano

W 16v słabsze głowice, więc albo dobrze trafisz, albo kup 8v i ze 140 robisz sobie bez problemu na 170 KM :D

Opublikowano
3 minuty temu, Banan1978 napisał:

W 16v słabsze głowice, więc albo dobrze trafisz, albo kup 8v i ze 140 robisz sobie bez problemu na 170 KM :D

ni e ma juz slabszych głowic.Była akcja serwisowa i wymieniali.

Opublikowano
2 minuty temu, Wihajster napisał:

ni e ma juz slabszych głowic.Była akcja serwisowa i wymieniali.

Aha, więc nie ma problemu :) 

W dniu 7.01.2018 o 20:54, Mavver napisał:

Witam, 

Które 2.0 tdi w A4 B7 do 2007 roku włącznie uchodzi za najmniej wadliwe? Myślę o zakupie takiego auta z manualną skrzynią.

Które wybrać? Z tego co wiem pękają głowice - czy we wszystkich? 

Czy 2.0 tdi 170km będzie lepsze niż wersja 140 pod względem kosztów eksploatacji?

Dziękuję za wszelkie opinie i pomoc.

A koszty eksploatacji wydaje mi się, że podobne i wszystko zależy od tego jak będziesz o niego dbał

Ja mam 140 KM BPW i tylko pompę oleju wymieniałem plus dobry olej i filtry, reszta na razie bezproblemowo.

A jeśli chodzi o wybór pomiędzy 8v a 16v? Hmm... 16v jak dla mnie lepiej wygląda z tyłu, bo jak się nie mylę wszystkie mają dwa kominy, ale to moje zdanie ;) 

Opublikowano
30 minut temu, Banan1978 napisał:

A jeśli chodzi o wybór pomiędzy 8v a 16v? Hmm... 16v jak dla mnie lepiej wygląda z tyłu, bo jak się nie mylę wszystkie mają dwa kominy, ale to moje zdanie ;)

2 maja tylko wersje z Q

Opublikowano
2 maja tylko wersje z Q
U siebie nie mam Q i mam dwa kominy. [emoji6]

Wysłane z galaxy s7

Opublikowano
2 godziny temu, Wihajster napisał:

nni e ma juz slabszych głowic.Była akcja serwisowa i wymieniali.

właśnie, że są ;) sam miałem taki problem ze swoim BRD. Głowice maja literowe zakończenia w kodzie producenta A B C (A "najsłabsze" pękną prędzej, czy później.. B wymieniali na gwarancji, C podobno teraz dostępne i nie pękają).

W ASO można sprawdzić, czy była robiona głowica, albo zdjąć kolektor dolotowy i sprawdzić jaką ma literkę :) bo chyba tak łatwo nie sprawdzi się.

W sumie lepszy 140 konny, bo na pompkach boscha - większe możliwości tuningu i mniej podatne na uszkodzenie kiepskim paliwem.

warto też poszukać auta bez DPF fabrycznie, mniejsze problemy w przyszłości..

Opublikowano
1 godzinę temu, ...radek... napisał:

U siebie nie mam Q i mam dwa kominy. emoji6.png

Wysłane z galaxy s7

ktoś zrobił swap ;)

Godzinę temu, moniuh napisał:

właśnie, że są ;) sam miałem taki problem ze swoim BRD

miałem na myśli 140 konne wersje

Opublikowano

BPW 8 zaworowa głowica , konstrukcja praktycznie jak starsze 1.9 TDI , jedynie ekologia się zmieniła , DPF + EGR elektroniczny ( polecam usunąć ) , tak samo elektroniczna jest klapa gasząca . Problem z pompą oleju , ale bardzo tanio do ogarnięcia . Bardzo podatny na mody ,seryjne pompowtryski najbardziej wydajne z wszystkich TDI w B7 ( u mnie w BPW zrobiłem 230km/505Nm ) Czasem lubi wycierać się wałek rozrządu . Po za tym bardzo dobry silnik . Są wersje Made in Poland i Made in Germany , sam nie wiem ale spotkałem się z opiniami że Poland są gorsze jakościowo , ja mam Germany :-) 

Opublikowano
2 godziny temu, moniuh napisał:

właśnie, że są ;) sam miałem taki problem ze swoim BRD. Głowice maja literowe zakończenia w kodzie producenta A B C (A "najsłabsze" pękną prędzej, czy później.. B wymieniali na gwarancji, C podobno teraz dostępne i nie pękają).

W ASO można sprawdzić, czy była robiona głowica, albo zdjąć kolektor dolotowy i sprawdzić jaką ma literkę :) bo chyba tak łatwo nie sprawdzi się.

W sumie lepszy 140 konny, bo na pompkach boscha - większe możliwości tuningu i mniej podatne na uszkodzenie kiepskim paliwem.

warto też poszukać auta bez DPF fabrycznie, mniejsze problemy w przyszłości..

Kolego mam problem z głowica albo uszczelka gdzie znajduje się kod na głowicy. 

Opublikowano
10 godzin temu, Misiek992 napisał:

Kolego mam problem z głowica albo uszczelka gdzie znajduje się kod na głowicy. 

Odpowiedziałem w drugim wątku na Twoje pytanie..

co się dzieje, ze podejrzewasz uszczelkę/ głowicę? (może być na priv, żeby nie śmiecić)

Opublikowano

Wszystkie A4  B7 z silnikiem BRD 125 KW (170Km)  miały wydech na dwie strony niezależnie czy były to wersje FWD czy Quattro