Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z silnikiem 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Mam pewien problem i chciałbym zaczerpnąć jak najwięcej informacji na temat mojego problemu z silniczkiem .. 

Spawa wyglada nastepująco.. Pewnego dnia smigałem sobie do domu (moja audiczka a4 b7 2.0 TDI 140KM BPW 8V AUMTOMAT) i wraz wyskoczyła mi czerwona  kontrolka " oldduck " - cianienie oleju.. To że miałem zaledwie 50m do mechanika pojechałem i przedstawiłem sprawę .. " jechalem, oswiecila sie kontrolka ciesnienia oleju, auto nie chce jechać ...". Mechanik wziął auto ja czmychłem do domu, na następny dzień dzwoni i mówi " turbina jest zatarta.. Robimy ?" no to jak trzeba zrobić to robimy.. No i akcja mojej mekki.. 

Mechanik wymienił ze startu turbine, zregenerowana bo uznał ze jest zjechana totalnie .. Koszt : 2000zł - troche drogo no ale cóż musiałem zapłacić. 

Po wymianie odpalił auto i chodziło przez podobno ( według mechanika ) 15 min .. Później zgasło i silnik zatarty.. 

Pytanie moje brzmi do Was drodzy koledzy .. Czy mechanik nie zabrał sie od d*py strony i zamiast turbiny sprawdzić pompę olejowa ( bo chyba przyjechałem do niego z problemem cisnienia oleju ?... Fakt że turbine tez trzeba było opitolić ale zajmijmy się odpowiednią  kolejnością - dlaczego sie to zatarlo skoro wyskoczyła taka kontrolka ?).

Po dzisiejszej rozmowie z mechanikiem stwierdził ze oleju było wystarczająco w silniku i do 15 min a nawet do godziny auto sie nie zatrze bez oleju.. 

Panowie! Ratujcie wydaje mi sie ze mechanik cos kreci, a to nie tani bizness .. Co Wy o tym myślicie ? Pozdrawiam Paweł !

Snapchat-1136755717.jpg

Snapchat-655442386.jpg

Opublikowano

Kolego cóż można powiedzieć... trafiłeś nie na tego ,,mechanika'' co trzeba.

Silniki 2.0 TDI słyną z awaryjnych pomp oleju wyrobionych gniazdach w wałku pompy oleju czy obrobionym imbusie służącym za ,,przeniesienie napędu'' pompy.

Dlatego mechanik powinien zbadać co było przyczyną poprzedniej awarii turbosprężarki a nie wkładać następną i ją zajechać.

A to że olej był w silniku co z tego? Jak pompa oleju nie dawała ciśnienia na turbosprężarkę i pozostałe elementy silnika.Także problemem jej zatarcia jak i silnika była na 98% prawdopodobnie awaria pompy oleju.

Dlatego za zatarcie silnika należy podziękować mechanikowi.I niech nie próbuje się wykręcić.

A odnośnie jazdy bez ciśnienia oleju powinieneś odrazu zatrzymać się i zgaśić silnik a nie jezdzić tak po mechanikach. :decayed:

Edytowane przez BartoszBB

Opublikowano

A więc tak. Potwierdzam to co pisze mój przedmówca. Mechanik powinien ustalić powód zatarcia turbiny, sprawdzić ciśnienie oleju. Błąd w jego diagnozie doprowadził do zatarcia silnika. Co dalej? Musisz szukać drugiego silnika, tego nie opłaca się robić. Zabrać auto od tego mechanika i oddać do kogoś bardziej kumatego. Co z kosztami? Jeżeli ten nie poczuwa się do winy sprawa do adwokata i do sądu, jeżeli okazuje odrobinę skruchy można zapytać go o ubezpieczenie OC i wtedy domagać się pokrycia kosztów od jego ubezpieczyciela. Jeżeli nie to adwokat i sąd, albo szpadel i bagażnik[emoji1][emoji1][emoji1]

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niezły mechanik, co odpala silnik i pozwala mu pracować przez 15min bez ciśnienia oleju (kontrolka pewnie jak byk świeciła).

Opublikowano
7 godzin temu, iwadrian napisał:

Niezły mechanik, co odpala silnik i pozwala mu pracować przez 15min bez ciśnienia oleju (kontrolka pewnie jak byk świeciła).

po zgaszeniu silnika nie świeci się kontrolka "OLDRUCK". dopiero przekroczenie ok 2k obr/min i za małe ciśnienie względem wymaganego wyrzuca błąd.

Wiem bo u taty w BPW tak było, na szczęście tylko korasa do turbiny wymieniliśmy oprócz regeneracji pompy w Futurum.

Opublikowano

Ewidentnie mechanik "dał d*py" i uśmiercił Ci silnik...

Jedz to niego i negocjuj, chodź myślę że będzie to trudny temat aby partycypował w kosztach.

Opublikowano

Dlatego ja profilaktycznie wymienilem imbus. Tak jak koledzy wyzej, ja bym nie odpuscil temu mechanikowi.