Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wahacze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Przed chwilką zbadałam moje wahacze bo siostra ma sobie ode mnie wziąć samochód i kyurde troche się załamałam do w prawym kole obydwa górne ruszam rękami (więc luz jest bardzo duży ) a w kole lewym (górne wymienione i łącznik stabilizatora też ) tylny dolny wahacz ma luz góra dół (chyba tak nie powinno być jak na mój rozum) i końcówka drążka rusza sie strasznie lekko . Powiedzcie mi co może sie stac jak samochód ma przejachać po trasie jakieś 500km ? Czy wahacz albo ta końcówka może się rozpiąć albo coś w tym stylu? Co zrobić dać siostrze samochód czy jej nie narażać i zostawić przy właścicielce :roll:

Opublikowano

Bywały przypadki że zawiecha sie rozpinała

Opublikowano

kwestia jak wielkie sa owe luzy

jak spore to lepiej nie ryzykuj

Opublikowano

zgadza się, z zawieszeniem nie ma zartów, lepiej wymienic jak daja o sobie znac luzy i skrzypienie.

jak robilem rozrzad 3 miechy temu, mechanik opowiadal jak w passacie, wypial sie dolny wachacz, cale szczescie ze stalo się to na parkingu a nie podczas jazdy z duza predkoscia, bo skutki moglybyc tragiczne :sad:

Opublikowano
  • Autor

kwestia jak wielkie sa owe luzy

jak spore to lepiej nie ryzykuj

Te górne w prawym kole obydwa mają taki luz że bez problemowo ruszam jedną ręką i się lekko przekręcają przypuszczam że jakby się je zdjęło to ta końcówka ruszałaby się palcami ale jak się mogą wypiąć jak je przecież sruba trzyma ??

[ Dodano: 2006-05-18, 20:58 ]

wymieniłabym je ale kurde nie mam kasy :cry: a tak wogóle to jak często wymieniacie zawieszenie w sowich niuniach??

Opublikowano

co do zawiechy to zależy od dróg po jakich jeździsz, u nas w kraju to nie mamy dużego wyboru :mrgreen: wiesz o czym mówie, co do górnych wahaczy to końcówki mogą poprostu wypaść z wahaczy i tu zaczyna sie robić nieciekawie podczas jazdy, na jesień zlikwidowałem stuki a teraz znowu się odezwało i pewnie następne wahacze do wymiany :???:

Opublikowano

A smarowal ktos przypadkiem kiedys to zawieszenie?? pewnie nie! moj Audik przejechal 90 tys km po Polskich drogach(i wcale nie byly to rowne drogi tzn dziory polne drogi itp.) i choc to trudne do uwiezenia to nigdy jeszcze nie wymienialem zawieszenia. Moja rada wezcie sobie strzykawke i we wszystkie gumki(na wahaczach) powciskac tawotu tak aby gumka na wahaczu byla taka napeczniala to wydluzy zywotnosc zawieszenia :mrgreen:

Opublikowano

ja jak bede wyminiał na nowe to mam zamiar wszystkie tak właśnie przesmarować, tylko się zastanawiam jaki smar wziąć molibdenowy (gęściejszy z grafitem) czy litowy ( taki rzadki)??

Ktoś wie ??

Opublikowano

Ja sobie dawalem gesciejszy z grafitem i dalem go na cieplo, po roku smaruje sobie od nowa to naprawde daje efekt

Opublikowano
Ja sobie dawalem gesciejszy z grafitem i dalem go na cieplo, po roku smaruje sobie od nowa to naprawde daje efekt

na ciepło?? znaczy się podgrzewałeś ??

Opublikowano

Mam taka metalowa jakby strzykawe i nalozylem w nia tawot a potem po zagrzaniu wlasciwie ogrzaniu do letniej temp wcisnalem jak najciensza igielka w gumke ale ta gumke wez przebij przy samej krawedzi nie w srodku, ale jak nie chcesz sie bawic to mozesz zrobic to na zimno na cieplo niby lepiej sie przyjmuje ja tak zrobilem i jak narazie zawieszenie nie jest dla mnie problemem

Opublikowano
  • Autor
A smarowal ktos przypadkiem kiedys to zawieszenie?? pewnie nie! moj Audik przejechal 90 tys km po Polskich drogach(i wcale nie byly to rowne drogi tzn dziory polne drogi itp.) i choc to trudne do uwiezenia to nigdy jeszcze nie wymienialem zawieszenia. Moja rada wezcie sobie strzykawke i we wszystkie gumki(na wahaczach) powciskac tawotu tak aby gumka na wahaczu byla taka napeczniala to wydluzy zywotnosc zawieszenia :mrgreen:

Też mi to ktoś kiedyś mówił ale nie wiedziałam że daje taki efekt . Skoro mówisz że skutkuje to trzeba spróbować ( chyba wystarczy dwa razy do roku zrobić taki zabieg? )