Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wskaźnik na rolce napinającej a kąt synchronizacji rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie jestem po wymianie rozrządu 196 tkm. Silnik CJCB , pasek mam szerokości 25 mm i reszta podzespołów. W serwisie po vinie powiedzieli, że wymiana rozrządu po 210 tkm. Przy wężzszym pasku 210 tkm- trochę dziwne. Co o tym sądzicie?

Na rolce napinającej wskaźnik mam w pozycji skrajnej - po prawej stronie patrząc na rolkę. Czy to jest dobrze? Podczas pracy też się nie zmienia. Tylko jakby trochę drgał. O kąt synchronizacji mechanika nie pytałem.  Silnik chodzi ok , żadnych błędów. Czy kąt synchronizacji jest ok jak wskaźnik jest w pozycji wyciętej blaszki, czy bywa różnie?

Dodaję zdjęcie położenie wskaźnika przed i po wymianie rozrządu. 

rozrząd przed wymianą.jpgrozrząd po wymianie.jpg

Opublikowano
  • Autor

nikt nic?

Opublikowano

Ja bym nic nie ruszał. Sprawdź kompem czy kąt synchro w normie i tyle.

Opublikowano
  • Autor

Podjadę do mojego mechanika i poproszę go o sprawdzenie kąta vcdsem- chyba będzie wiedział o co chodzi?

Opublikowano

No skoro jest mechanikiem...

Opublikowano

Info z ELSY

"Wskazówka rolki napinającej znajduje się na środku lub maksymalnie 5 mm w prawo od wycięcia w płycie podstawy"
Opublikowano

U Ciebie wskazówka jest przed wycięciem, przy słabym napięciu paska synchronizacja będzie skakać... Ja bym poprawił sam naciąg paska i tyle... A rolka napinająca ma mało wspólnego z wartością kąta synchronizacji, to zależy od ustawienia rozrządu na blokady i ewentualnej korekcji na kole wałka rozrządu... Słabe napięcie skutkuje jak pisałem skaczącymi odczytami...

Opublikowano
2 minuty temu, kamil-vag napisał:

U niego wskazówka jest przed wycięciem, przy słabym napięciu paska synchronizacja będzie skakać... Ja bym poprawił sam naciąg paska i tyle...

Raczej za wycięciem w prawym skrajnym położeniu, zobacz fotkę po prawej, na lewej fotce jest przed wymianą rozrządu.

Opublikowano

Rzeczywiście spojrzałem na 1 zdjęcie tylko [emoji14] na tym 2 masz już za wskaźnikiem. Pojeździj trochę, jak nowy pasek powinno się lekko cofnąć, a jak jest za mocno napięty to to raczej słychać...

Opublikowano
  • Autor

No po prawej stronie skrajnie. Po ilu kilometrach sprawdzi położenie?

Opublikowano
  • Autor
43 minuty temu, bin85 napisał:

Info z ELSY

"Wskazówka rolki napinającej znajduje się na środku lub maksymalnie 5 mm w prawo od wycięcia w płycie podstawy"

Te skrajne położenie to jest akurat 5 mm.

A co sądzicie o tym,że pasek jest wąski 25 mm (w innych silnikach występuje 30 mm) a wymiana wg vinu po 210tys. Pan w serwisie nie był w stanie mi odpowiedzieć Krotoskiy Cz-wa. Jutro zadzwonię do innego serwisu. 

Opublikowano
  • Autor

A zderzak nie był demontowany , bo nie zauważyłem żadnych śladów. Czy można zdemontować chłodnice bez demontażu zderzaka i wyjąć dołem jak samochód jest na podnośniku?

Opublikowano
2 minuty temu, wkowal10 napisał:

A zderzak nie był demontowany , bo nie zauważyłem żadnych śladów. Czy można zdemontować chłodnice bez demontażu zderzaka i wyjąć dołem jak samochód jest na podnośniku?

Chłodnice można wyjąć bez zdejmowania zderzaka, wychodzi do góry, a odnośnie tego napinacza to sprawdź przy zapalonym silniku jak jest zimny a potem rozgrzany. Bo u mnie jak jest zimny to mam wskaźnik na środku a jak się nagrzeje to mam właśnie w skrajnym prawym położeniu jak u Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

Załączam zdjęcia. Jedno silnik nie odpalony, drugie silnik odpalony. Przy odpalonym silniku wskaźnik jest blisko wycięcia- widac drgania wskaźnika. Czy uWas też takie zjawisko występuje?

przed opaleniem silnika.jpg

odpalony silnik.jpg

Opublikowano

Napinacz prawidłowo ustawiony. Ma prawo lekko drgać. Nie szukaj problemu.

Opublikowano
  • Autor

okjej

Opublikowano

Te zdjęcia to na zimnym silniku czy rozgrzanym ?

Opublikowano
  • Autor

wszysztko na zimnym. Pierwsze bez odpalenia, drugie silnik pracuje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jest dobrze,nic nie tykaj(mowa o ostatnim zdjęciu