jarobot Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Witajcie. Ostatnio rozwiązałem problem z elektryką bagażnika A4 b6 sedan. Auto zakupiłem już z awarią. Bagażnik otwierał się tylko po przekręceniu kluczyka. Na pilot i klamkę nie było żadnej reakcji siłownika. Oczywiście spędziłem sporo czasu na forum szukając rozwiązania problemu. Kiedy rozebrałem podbitkę zauważyłem, że wtyczka od siłownika zamka jest wypięta. Kiedy jednak ją wpiąłem problem nie ustąpił, a dodatkowo pojawił się nowy w postaci informacji na wyświetlaczu o otwartym bagażniku pomimo tego, że był zamknięty... Już wiedziałem dlaczego ktoś ją wypiął Zamiast upewnić się czy na tej wtyczce jest prąd niepotrzebnie wymieniłem jeszcze blaszkę w silniczku siłownika (jak wielu z forumowiczów, którzy mieli akurat z tym problem) Oczywiście to nie pomogło. Po spryskaniu zamka WD40 i rozruszaniu go przestał się wyświetlać komunikat o otwartym bagażniku. Kiedy już upewniłem się, że prądu nie ma we wtyczce zacząłem uparcie szukać przerwanych przewodów. Na pozór wszystko wyglądało dobrze - i nagle okazało się, że w miejscu przelotki przewodów z bagażnika do karoserii po lekkim pociągnięciu z gumowego kołnierza wyszły dwa przerwane kable. Przerwania kompletnie nie było widać na zewnątrz. Po zalutowaniu wszystko działa poprawnie. Moim zdaniem w miejscu przejścia przewodów z bagażnika do karoserii jest newralgiczne miejsce i po kilku - kilkudziesięciu latach przewody się tam łamią. W zależności od tego, które się złamią takie mamy objawy. Mam nadzieję, że komuś pomogłem. Pozdrawiam!
salamon Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Fajnie że Ci się udało rozwiązać i naprawić usterkę .Na forum jest wiele wątków z tym związanych ,słabo szukałeś albo kurczowo uczepiłeś się blaszki w zamku.Takie same słabe punkty są w drzwiach i ich przelotkach
jarobot Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Opublikowano 19 Marca 2018 Faktycznie, ale założyłem, że prąd jest w przewodzie jeżeli po wpięciu wtyczki do kostki siłownika zapalił się komunikat o otwartym bagażniku. Cóż - uczymy się na błędach. Teraz w razie czego będę wiedział gdzie szukać
Fido Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 W dniu 19.03.2018 o 16:22, jarobot napisał: Moim zdaniem w miejscu przejścia przewodów z bagażnika do karoserii jest newralgiczne miejsce i po kilku - kilkudziesięciu latach przewody się tam łamią. W zależności od tego, które się złamią takie mamy objawy. Mam nadzieję, że komuś pomogłem. Pozdrawiam! Ameryki nie odkryłeś. Typowa usterka wielokrotnie wałkowana na forum. Polecam trochę przejrzeć jego zawartość i zapoznać się z przyklejonymi tematami. za uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi