Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI PD] Porady w jeżdżeniu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów. 

Od 2 tygodni jestem posiadaczem B6 1.9 Tdi Awx 130 km, przesiadłem się z auta o kilka klas niższego  ( Astry z lpg) . Jest to moja pierwsza "fura" w dieslu i chciałbym się poradzić jak dbać o skrzynie, sprzegło i dwumase. Jak operować skrzynią i sprzęgłem. Sytuacja nr 1 : Jadę na 4 i widzę, że światła się zmieniają na czerwone i wciskam hamulec na tej 4 i później sprzęgło ( staram się płynnym dość żwawym ruchem je używać ) i na luz wrzucam hamulec i dojeżdzam. Pytanie  czy takie operowanie jest poprawne w takiej jednostce? czy hamować silnikiem itd . W korku na luz wrzucać i sprzęgło i 1 dojazd i znowu luz czy na sprzegle go trzymać  i 1 ?   W jaki sposób użytkować sprzęgło jakim ruchem nim operować żwawo, szybko, czy taki wyśrodkowany ruch ?

Unikać pół sprzęgła, palenia tzw gum ? 

Na parkingu gaszę silnik sprzęgło wciskam i "cyk dwujeczka" i ręczny. Czy raczej unikać zmiany biegów na wyłączonym silniku ?

Ps. Zakochałem się w tym samochodzie i bardzo mi miło móc przywitać tutaj pasjonatów a4. 

Jest tu ktoś z Częstochowy ?:)

Edytowane przez ASMWALKER

Opublikowano

Unikać mulenia to przedewszystkim, czyli wysoki bieg a niskie obroty, najlepiej utrzymywac w okolicy 1400-1500 obr...to samo tyczy się turbiny, trzeba przeganiać furkę... Żebyś potem nie szukał dlaczego Ci przeładowuje/niedoładowuje turbina... jednym słowem tdi pd nie lubi piz*owatej jazdy [emoji14]

Nie warto jeździć na pół sprzęgle bo normalnie szybciej zużywają się okładziny ścierne...

Opublikowano
4 godziny temu, kamil-vag napisał:

najlepiej utrzymywac w okolicy 1400-1500 obr...emoji14.png

Kamil , takie obroty to są dobre do jazdy na niższej połowie biegów albo hamowania silnikiem :D

Na tej drugiej , wyższej połowie jazda zaczyna się od dwóch tysięcy obrotów :P

No chyba że ktoś chce jeździć o kropelce (chce by auto paliło 5l/100 km ), ale to trudno jazdą nazwać :grin::hi:

Opublikowano

W sumie to mogłem napisać i chciałem przekazać, żeby nie schodzić poniżej 1400 - 1500 ;) ale to samo miałem na mysli co Ty Piotr, czyli lepiej zalać na stacji litr więcej niż potem płakać, że pada dwumas czy zmienna geometria ;)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje serdecznie za informację. A jak  dojeżdzać do świateł by chronić koło dwumasowe i w korku jak operować sprzęgłem biegiem jałowym ? Nurtuje mnie ten temat. Póki co widzę czerwone np jestem na biegu czwartym wciskam sprzęgło puszczam na "luz" i hamuje. Nie wiem czy to jest dobre działanie. Doradzicie panowie ;)?

Opublikowano
13 minut temu, ASMWALKER napisał:

Dziękuje serdecznie za informację. A jak  dojeżdzać do świateł by chronić koło dwumasowe i w korku jak operować sprzęgłem biegiem jałowym ? Nurtuje mnie ten temat. Póki co widzę czerwone np jestem na biegu czwartym wciskam sprzęgło puszczam na "luz" i hamuje. Nie wiem czy to jest dobre działanie. Doradzicie panowie ;)?

Nie jest dobre. Najlepiej jechać na biegu który masz zapięty i sobie hamować powoli. Jak obroty już Ci spadną do 1200 czy ile tam Ci pasuje, to wciskasz sprzęgło. Jadąc w ten sposób nie spalasz paliwa. Na luzie spalasz. Chociaż nie wiem jak to sie ma do tego co koledzy pisali wyżej o oszczędzaniu paliwa :)

Co do jazdy w korku to staraj się jechać jak najdłużej na zapiętym biegu lub na luzie. Jazda na półsprzęgle jest męcząca i troche szkodliwa. 

Ale nie popadajmy w paranoje. Pojeździsz troche to sie nauczysz co sie powinno a co nie. W 1.9 to chyba każdy sie odnajdzie, wiele wybacza ten silnik

Opublikowano

Ogólnie jazda na pół sprzęgle - zużywa okładziny tarczy,pełne wciskanie zużywa łożysko wyciskowe, niskie obroty zabijają dwumas...

Tak na szybko poszukałem:

http://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-kolo-dwumasowe-jak-jezdzic-by-sie-nie-psulo,nId,1566264

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/jak-dbac-o-dwumas-w-dieslu/5hsn0

https://www.centrumsprzegla.com/artykuly/jak-prawidlowo-uzytkowac-kolo-dwumasowe,28/

Pokrótce jest tam wszystko to co opisaliśmy tutaj ;)

Opublikowano
3 godziny temu, misiek95 napisał:

Ale nie popadajmy w paranoje. Pojeździsz troche to sie nauczysz co sie powinno a co nie. W 1.9 to chyba każdy sie odnajdzie, wiele wybacza ten silnik

Dobrze powiedziane. Ja też na początku nie wiedziałem jak prawidłowo jeździć TDI. Mała lektura na forach, kilometry za kołkiem i człowiek już wie jak dbać o klekota.  

3 godziny temu, ASMWALKER napisał:

Ja w mieście robię tak, że do 1500 obrotów hamuję silnikiem na biegu jakim jechałem. Poniżej tych obrotów już wrzucam na luz (DM jeszcze z fabryki więc trzeba dbać). Mój styl jazdy klekotem wygląda tak:

-nie pałuję na zimnym silniku

-w trasie staram się trzymać obroty w przedziale 2000-2200 (do 100 km/h na 5 biegu, powyżej 6 bieg)

-w mieście nie schodzę poniżej 1500 obrotów

-w trasie podczas rozpędzania zmieniam bieg po przekroczeniu 2600 obrotów (w mieście szybciej)

-co jakiś czas przeciągam silnik na 3 i 4 biegu powyżej 3000 obrotów (aby turbo się przeczyściło)

-gaz w podłogę wciskam dopiero po przekroczeniu 2000 obrotów (w sytuacjach awaryjnych od razu)

-nie robię strzałów ze sprzęgła

Myślę, że dobrze dbam o swoje "stado bocianów pod maską":grin:

Edytowane przez Damjan