Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Brak mocy przy wyższych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od czasu do czasu pojawia się nastepujący problem: samochód normalnie przyspiesza do ok. 70 km/h, a powyżej tej prędkości nie chce już "ciągnąć". Ostatnio wyprzedzało mnie Tico przy wciśniętym do podłogi peadale :thumbdown:

Zauważyłem ten objaw dopiero jak wyjechałem za miasto, w jeździe miejskiej nie brakuje mu mocy.

Dodam jeszcze, że nie zawsze on występuje, czasem do momentu wyłączenia silnika, a czasem do następnego dnia. :confused4:

Czy to objaw "padającego" turbo, czy może to przepływomierz, a może jeszcze coś innego?

Dodam, że samochód ma na liczniku 212tys. przebiegu (a tak na prawdę może i więcej) i wymienione wszystkie filtry.

Opublikowano

użyj opcji :szukaj: było dużo na ten temat

Opublikowano
:vaglogi: :vaglogi: krótko mówiąc bo chłopaki tutaj z fusów :decayed: nie wróżą
Opublikowano

w szukajce wpisz: zapieczone kierownice lub błąd 00575

Opublikowano

stawiam na to:przeplywomierz,zaworek N75 lub zapieczone kierownice turbiny :cool1:

Opublikowano

a ja stawiam na Tolka Banana :>, niech poszuka lub zrobi logi bo inaczej wróżenie z fusów

Opublikowano

zadziwiające ze większośc ludzi trafia na forum włąsnie z tym problemem , N75, notlauf, wpisz w opcji szukaj

Opublikowano

Najprawdopodobniej zapieczone kierownice turbo,..... , wstaw przynajmniej błedy, a najlepiej logi , więcej w dziale diesla . Poczytaj , polecam. :)

Opublikowano
:siema::vaglogi: to się może coś wyczyta :hi:
Opublikowano
  • Autor

Przypuszczam, że to łopatki turbo się zapiekają. Problem z mocą występuje zawsze po dłuższym użytkowaniu samochodu (ponad 1 mies.) tylko w ruchu miejskim.

Preferuję ekonomiczny styl jazdy (4 bieg wrzucam przy 40km/h) - "przycisnąć" lubię, ale tylko poza terenem zabudowanym.

Jak długo mogę z tym jeździć?

Czy jest sens to naprawiać?

Czy łopatki mogą się zapieć "na dobre"?

Czy sposobem na zapiekające się łopatki jest mniej ekonomiczny styl jazdy? :>

Opublikowano

Przypuszczam, że to łopatki turbo się zapiekają. Problem z mocą występuje zawsze po dłuższym użytkowaniu samochodu (ponad 1 mies.) tylko w ruchu miejskim.

Preferuję ekonomiczny styl jazdy (4 bieg wrzucam przy 40km/h) - "przycisnąć" lubię, ale tylko poza terenem zabudowanym.

Czy jest sens to naprawiać?

Czy łopatki mogą się zapieć "na dobre"?

Czy sposobem na zapiekające się łopatki jest mniej ekonomiczny styl jazdy? :>

po tej wypowiedzi jest to wielce prawdopodobne, że łopaty stoją dęba, turbo na stół wyczyścić i przeganiać furę od czasu do czasu

Opublikowano
  • Autor

Teraz przypominam sobie, że miałem taki objaw już ok. rok temu, a wtedy myślałem że to g....... paliwo.

Opublikowano

Teraz przypominam sobie, że miałem taki objaw już ok. rok temu, a wtedy myślałem że to g....... paliwo.

dopóki turbina sie nie rozleci mozesz jeździć :gwizdanie:

Opublikowano

dopóki turbina sie nie rozleci mozesz jeździć :gwizdanie:

A potem siądź i płacz nad kosztami nowej :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Czy średnio wprawny manualnie człowiek poradzi sobie z rozebraniem i wyczyszczeniem turbo? :confused4:

Czy potrzebne są jakieś części zamienne (uszczelki, śruby, itp?) lub specjalistyczne narzędzia?

Opublikowano

Informacje jak to się robi zdobędziesz używając :szukaj: i śmiało wyciągaj turbawkę na stół :)

Jest to zabieg krótko trwały jeżeli jest padnięta.Ja na szczęście tego jeszcze nie robiłem,staram się nie zamulać i dmucha bez problemu.

Opublikowano

Czy średnio wprawny manualnie człowiek poradzi sobie z rozebraniem i wyczyszczeniem turbo? :confused4:

Czy potrzebne są jakieś części zamienne (uszczelki, śruby, itp?) lub specjalistyczne narzędzia?

Dołączam się do pytania. Mam zamiar wyczyscić turbawkę, mechanik mi ją zdejmie a ja zajmę się resztą.

Troche sie cykam ze ją całkiem rozpierniczę ale co tam do odwaznych świat należy :decayed:

Jakie uszczelnienia trzeba wymienić przy montazu turba? Te metalowe od przewodów olejowych + jakieś jeszcze?

Opublikowano

Witam,

Od czasu do czasu pojawia się nastepujący problem: samochód normalnie przyspiesza do ok. 70 km/h, a powyżej tej prędkości nie chce już "ciągnąć". Ostatnio wyprzedzało mnie Tico przy wciśniętym do podłogi peadale :thumbdown:

Zauważyłem ten objaw dopiero jak wyjechałem za miasto, w jeździe miejskiej nie brakuje mu mocy.

Dodam jeszcze, że nie zawsze on występuje, czasem do momentu wyłączenia silnika, a czasem do następnego dnia. :confused4:

Czy to objaw "padającego" turbo, czy może to przepływomierz, a może jeszcze coś innego?

Dodam, że samochód ma na liczniku 212tys. przebiegu (a tak na prawdę może i więcej) i wymienione wszystkie filtry.

Ja tez mam identyczny problem, jutro oddam auto do mechanika jak naprawi to napisze co bylo nie tak.

Opublikowano

Panowie :szukaj: :szukaj: :szukaj: można wszystko znaleźć odnośnie turbinki, nawet kiedyś ktoś wstawił filmiki z youtube jak koleś pokazuje i regeneruje turbinkę :polew: więc jeszcze raz :szukaj: Pozdrawiam.

Opublikowano

współczuje temu kto od Ciebie kupi to auto... panewek w motorowni to już pewnie niema i dwumas pewnie też ubity ;(

a najgorsze jest to, że to wcale nie jest jazda ekonomiczna ;/

sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać

turbinę rozbierzesz bez problemu, tu masz instrukcje

http://audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=88710