Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Xenony Problem z samopoziomowaniem NIE czujniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie . Bardzo prosze o pomoc . 
Pojechałem na działke wjechałem w duze błoto po czym postanowaiłem pojechac na myjnie bezdotykowa . umyłem auto i wszystko było ok . na 2gi dzien wyskoczył mi błąd na FIS ze samopoziomowanie nie działa .

podłączyłem kompa i dostałem takie błędy 

01537 - Vehicle Level Sensor: Supply Voltage. 16-00 - Signal Outside Specifications

oraz 

błąd: 01539 - headlights not adjusted 35-00

błędów sie nie da skasowac a podczas próby kasowania widze ze swiatła opadaja i sie podnosza ale słychac dziwny dzwiek silniczków w reflektorach . 

po sprawdzeniu bloków pomiarowych ( sprawdzniu napięc ) otrzymałem cos takiego jak na obrazie

Odpinałem wtyczki od strony kierowcy z przodu i z tyłu i wszsystko ok . 
od strony pasazera tez sa czujniki ?
Co to może byc ?

błąd xenonów.png

Opublikowano

może to cię naprowadzi

01537 - Czujnik poziomu pojazdu; Napięcie zasilania
01537 - Napięcie zasilania czujnika poziomu pojazdu: Specyfikacje zewnętrzne sygnału
Możliwe objawy
     Lampka kontrolna awarii (MIL) WŁ

Możliwe przyczyny

Uszkodzony bezpiecznik
     Okablowanie i / lub Złącza z / do modułu sterującego wyrównania reflektorów (J431) są wadliwe
     Zepsuty moduł sterujący wyrównania reflektorów (J431)

Możliwe rozwiązania

Sprawdź bezpiecznik (s)
     Sprawdź Okablowanie i / lub Złącza od / do Modułu sterującego wyrównywaniem reflektorów (J431)
     Sprawdź / wymień moduł sterujący regulacji wysokości reflektorów (J431)

Specjalne notatki

Może być przechowywany w połączeniu z 01539.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, art11 napisał:

może to cię naprowadzi

01537 - Czujnik poziomu pojazdu; Napięcie zasilania
01537 - Napięcie zasilania czujnika poziomu pojazdu: Specyfikacje zewnętrzne sygnału
Możliwe objawy
     Lampka kontrolna awarii (MIL) WŁ

Możliwe przyczyny

Uszkodzony bezpiecznik
     Okablowanie i / lub Złącza z / do modułu sterującego wyrównania reflektorów (J431) są wadliwe
     Zepsuty moduł sterujący wyrównania reflektorów (J431)

Możliwe rozwiązania

Sprawdź bezpiecznik (s)
     Sprawdź Okablowanie i / lub Złącza od / do Modułu sterującego wyrównywaniem reflektorów (J431)
     Sprawdź / wymień moduł sterujący regulacji wysokości reflektorów (J431)

Specjalne notatki

Może być przechowywany w połączeniu z 01539.

Dzieki kolego . Niestety juz sprawdziłem bezpieczniki u mnie to raczej 10 i 15 (moze sie myle ) 

Okablowanie sprawdziłem tylko to co napisałem od strony kierowcy z przodu i z tyłu . nie wiem czy jest od strony pasażera tez sa czujniki ? 

Dlaczego na vagu mi pokazuje w 2gijej grupie na 2 czujnikach 0,02v ? chyba powinny byc inne wartosci ?

Opublikowano

Czujniki są na przodzie i tyle po lewej stronie auta. Wygląda na padnięty moduł skoro pokazuje takie same wartości lub Wiązka gdzieś dostała. Najlepiej będzie podmiana modułu znajduje się pod schowkiem pasażera.

Wysłane z Huawei mate 10 pro

Opublikowano
  • Autor

W ktorym miejscu dokładnie ten moduł ? wykrecałem schowek pare razy (odgrzybianie klimatyzacji przez otwór w tunelu ) i nie widziałem tam nic :/
No dziwna akcja z tymi wartosciami . jak byscie to ogarneli ? 
Kupic moduł na podmianke ?

Opublikowano
W ktorym miejscu dokładnie ten moduł ? wykrecałem schowek pare razy (odgrzybianie klimatyzacji przez otwór w tunelu ) i nie widziałem tam nic :/
No dziwna akcja z tymi wartosciami . jak byscie to ogarneli ? 
Kupic moduł na podmianke ?
Ciężko go nie zauważyć jak wywalisz schowek daje foto poglądowe niestety nie mam zdjęcia gdzie mocowany ale w wątku montażu samopoiomowania może będzie. Jak chcesz jutro poszukam i mogę Ci podesłać na podmianke 43d2f73c1321b904042b37c61acd1b30.jpg

Wysłane z Huawei mate 10 pro

Opublikowano
  • Autor

Teraz to ja juz nie wiem co jest . Rozwaliłem auto :D to chyba przez piątek 13go :D

Zaczałem wyciagac bezpieczniki i sprawdzac pokolei . Robiłem to na podłączonym akumulatorze

Sprawdziłem wszystkie dodatkowo popryskałem kontaktem . 

Po skończonej pracy włożyłem kluczyk i zaczęły się cyrki 
Nie działają czujniki parkowania oraz na fisie pali się problem z hamulcami . Nie mozna polaczyc sie ze sterownikiem ABS :/
Ale juz to ogarnałem 

Nie moge polaczyc sie ze sterownikiem xenonów ale na wyświetlaczu nie pali sie juz błąd :) 

Który bezpiecznik odpowiedzialny jest za moduł xenonów? 

Mam strasznie zaśniedziałe bezpieczniki pewnie przez to ze oddałem auto do prania i panowie lali woda po wszsystkim :/ masakra 
Który bezpiecznik odpowiedzialny jest za moduł xenonów? 

Opublikowano

Sprawdź bezpieczniki 10, 20, 21 i 24 są od regulacji świateł i Mce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę jutro. Ale dodam jeszcze że przejechałem kawałek i dalej nie działa. Wyskoczył błąd a już myślałem że to rozwiąże problem. Ale może problemem być zasniedzialy styk bezpiecznika? Bo bezpieczniki raczej ok. Sprawdzę jeszcze raz styki. 

Opublikowano
  • Autor

Dziwna akcja ale ja mam w  21 i 22 puste miejsca.  

Opublikowano
  • Autor

Gdyby bezpiecznik któryś był walnięty to bym mógł podłączyć się do sterownika xenonów ?
Bo
1.moge bez problemu połączyć sie do sterownika
2. światła podczas próby kasowania błędu opadają i podnoszą się 
3. jak można sprawdzić czy sterownik jest uszkodzony nie mając innego na podmiane ?

Opublikowano
27 minut temu, kubajvc napisał:

Gdyby bezpiecznik któryś był walnięty to bym mógł podłączyć się do sterownika xenonów ?
Bo
1.moge bez problemu połączyć sie do sterownika
2. światła podczas próby kasowania błędu opadają i podnoszą się 
3. jak można sprawdzić czy sterownik jest uszkodzony nie mając innego na podmiane ?

Ewidentnie brakuje prądu na czujnikach.

Można sprawdzić bez podmiany sterownika- wystarczy bezpośrednio na wyjściu z niego sprawdzić czy jest napięcie.

Jeżeli tam będzie, to by oznaczało, że gdzieś jest uszkodzona wiązka.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Kubal2216 napisał:

Ewidentnie brakuje prądu na czujnikach.

Można sprawdzić bez podmiany sterownika- wystarczy bezpośrednio na wyjściu z niego sprawdzić czy jest napięcie.

Jeżeli tam będzie, to by oznaczało, że gdzieś jest uszkodzona wiązka.

Wiesz może jakie kolory przewodów ida na czujniki ? Wpiąc sie w nie multimetrem i sprawdzic czy jest napięcie ? to starczy ?

Opublikowano
26 minut temu, kubajvc napisał:

Wiesz może jakie kolory przewodów ida na czujniki ? Wpiąc sie w nie multimetrem i sprawdzic czy jest napięcie ? to starczy ?

Wg schematu jest to PIN 19 w sterowniku czyli kolor kabelka fioletowo- czerwony. Ten kabelek potem jest mostkowany i się rozchodzi na oba czujniki (w A4 B6 ).

Myślę, że wpięcie multimetrem powinno wystarczyć.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Kubal2216 napisał:

Wg schematu jest to PIN 19 w sterowniku czyli kolor kabelka fioletowo- czerwony. Ten kabelek potem jest mostkowany i się rozchodzi na oba czujniki (w A4 B6 ).

Myślę, że wpięcie multimetrem powinno wystarczyć.

Dzieki kolego . Jutro bede to ogarniał  jak będzie ładna pogoda. 

Opublikowano
  • Autor

Panowie . Sprawdzałem juz chyba wszystko . Wyglada na to ze chyba faktycznie to moduł padł . Ale czy te moduły w ogole padają ? 

Opublikowano

Chińska stacja kosmiczna też padła (i to z hukiem na ziemię)  a miała się nie psuć.

Tego nikt nie ugadnie i 100% gwarancji nie ma.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki koledzy. Jeszcze jedno pytanie bo mam taki modul jak na fotce a kupiłem niby taki sam ale różni się cyfra na końcu w pierwszym rzędzie. U mnie jest sd008 8 a na tym który kupiłem jest sd007 odgrywa to rolę? 

IMG_20180415_152046.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, kubajvc napisał:

Ok dzięki koledzy. Jeszcze jedno pytanie bo mam taki modul jak na fotce a kupiłem niby taki sam ale różni się cyfra na końcu w pierwszym rzędzie. U mnie jest sd008 8 a na tym który kupiłem jest sd007 odgrywa to rolę? 

IMG_20180415_152046.jpg

Wkładaj, koduj i zobaczymy.