MariuszAka Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie. Na początku tego tygodnia miałem wyciek płynu chłodniczego po oddaniu auta do mechanika okazało się że to pompa wody co za tym idzie rozrząd. Po wymianie rozrządu auto nie miało mocy zdecydowanie gdzieś był przedmuch bo było słychać jak zaciąga powietrze dodatkowo wyraźnie słychać że praca silnika jest głośniejsza, wróciłem do mechanika który dopiął jedną rurę a na pytanie co z głośniejszą pracą silnika dostałem odpowiedź że pasek rozrządu musi się ułożyć. Jak dla mnie było to dziwne ale przejeździłem dwa dni zrobiłem ponad 100km i “cykanie” bo tak to nazwę zaczyna mnie coraz bardziej denerwować czym bardziej rozgrzany silnik tym bardziej cyka.Udałem się z powrotem do mechanika powiedział mi że może to być wariator i że mam się umawiać bo raczej przy wymianie rozrządu to się nie stało (silnik wcześniej działał cichutko), szukając po internecie dowiedziałem się że w audi a4 b6 2001 a dokładnie w silniku 1.8T nie ma wariatora. Udałem się do znajomego który mi powiedział że to może być napinacz na łańcuchu rozrządu który znajduje się w górnej części silnika dokładnie tam gdzie słychać cykanie. Wyprzedzając pytanie olej i filtry były wymieniane trzy miesiące temu przy płukance silnika. No i teraz szybkie pytania: 1)Mechanik powinien wymienić też łańcuch z napinaczem? 2)Czy jest możliwość że to wina mechanika? 3)Możliwe że jest źle ustawiony rozrząd? 4)Czy to mogą być któryś z kasatorów? Jak tak to jak go wykryć? 5)Czy mogę tak jeździć? Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez MariuszAka
przem8 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 37 minut temu, MariuszAka napisał: 1)Mechanik powinien wymienić też łańcuch z napinaczem? Nie, jeśli nie miałeś typowych objawów (grzechotanie na ciepłym, terkotanie łańcuszka przy odpalaniu/na zimnym dłuższe niż te dopuszczalne 2-3 sekundy, błąd od nastawnika). Co do głośniejszej pracy po wymianie rozrządu to czasami po montażu zestawu INA tak się dzieje. Wątek podejmowany wielokrotnie, nawet dość niedawno, na forum - pomaga wymiana samego paska. Ustawienie rozrządu sprawdzisz vagiem w gr. 93 , ma się mieścić w przedziale -3 do +6. Możesz wstawić filmik z tymi odgłosami i pamiętaj, że ciśnienie oleju ma wpływ na pracę napinacza oraz jego żywotność więc warto było zdjąć michę i wyczyścić smok olejowy (jedna z bolączek tego silnika). Powodzenia
MariuszAka Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Filmiki na szybko start silnika i drugi film praca rozgrzanego silnika:
przem8 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Dźwięk przy odpalaniu można przyjąć, że jest w normie jeśli występuje tylko na zimnym po długim postoju. Co do pracy na ciepłym to coś nie halo. Jak dodajesz gazu to dźwięk narasta, zanika? Spróbuj odpiąć wtyczkę od nastawnika i sprawdź czy coś się zmieni oraz warto zmierzyć ciśnienie oleju na zimnym i ciepłym silniku. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez przem8
MariuszAka Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Jak dodaje gazu dźwięk narasta leciutko i przyspiesza.
MariuszAka Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jak dodaje gazu dźwięk narasta leciutko i przyspiesza. Umówiłem się na sprawdzenie ciśnienia oleju jednak wszyscy mechanicy obstawiają łańcuch dodatkowo dzisiaj zaczęła mi buczeć pompa. Jeśli by się okazało że to łańcuch z napinaczem to rozglądając się po internecie są widoczne wahania cen, jaki polecacie kupić ? Pytanie kolejne czy mogę tak jeździć ? Jeszcze z pół miesiąca.
przem8 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Pisz do forumowych sprzedawców części. Na części musisz liczyć około tysiaka (chyba, że kupisz napinacz bez cewki ale jakiś tuner musi Ci usunąć powiadomienie o błędzie) i przy takim zabiegu obowiązkowo micha w dół i profilaktyczne czyszczenie smoka. Nie kupuj tylko pseudo oryginałów z alledrogo.
MariuszAka Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Trochę opóźnione ale w jakimś dziale mam pisać czy do danych osób jak tak to do jakich ? Bo jeszcze się tak nie orientuje na tym forum nowy jestem i mam mało czasu na zaglądanie tutaj.
przem8 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 https://a4-klub.pl/forum/155-fora-sponsorowane-sprzedaż/ Tu masz forumowych sprzedawców. Najlepiej napisz do nich na PW.
Rekomendowane odpowiedzi