Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak reakcji na gaz po uruchomieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy 1.8T BFB seryjnie 163 KM od jakiegoś czasu z synem męczy nas taki problem że u niego prawie po każdym odpaleniu auta silnik ma około 600 obrotów chodzi w miarę równo ale nie ma reakcji na pedał gazu. Po zgaszeniu i kilku próbach odpalenia zaczyna chodzić normalnie. Błędów brak poza jednym związanym z doładowaniem TURBO BOOST CHARGER chyba związany z przeładowaniem nie pamiętam ale raczej nie mający wpływu na uruchamianie silnika. Program zmieniony moc podniesiona do 207 KM,

a u mnie seria 163 KM i też zaczynam mieć podobny problem z szarpaniem po odpaleniu oraz błędów związanych z zapłonem brak. Oba silniki potem chodzą normalnie nie ma turbo dziury czy wypadania zapłonu. U mnie rano odpalam silnik to wchodzi na 900 RPM i po 2 sekundach gaśnie i po kilku odpałach zaczyna chodzić normalnie chyba że nacisnę lekko pedał gazu co nie jest zdrowe na zimnym to wskoczy na 1200 RPM spadnie poszarpie i chodzi. Zaś u mojego syna sytuacja jest gorsza bo mimo równej pracy ale zbyt niskich obrotach reakcji na gaz nie ma żadnej przez czasem minutę lub dwie bez względu na ilość odpaleń i naciskania pedału gazu.

Mamy dwie identyczne sztuki tylko u niego program, możemy pozamieniać cewki i inne elementy ale za co się zabrać? Przepustnice się świecą wyczyszczone, olej mamy taki sam, syn nie ma katalizatora.

Opublikowano
29 minut temu, mbedi napisał:

U mnie rano odpalam silnik to wchodzi na 900 RPM i po 2 sekundach gaśnie i po kilku odpałach zaczyna chodzić normalnie chyba że nacisnę lekko pedał gazu co nie jest zdrowe na zimnym to wskoczy na 1200 RPM spadnie poszarpie i chodzi.

Ciśnienie paliwa sprawdź, może też kwestia czujnika temp.

U syna może to problem z potencjometrem gazu/uszkodzoną przepustnicą.

Opublikowano

To proste by zamienić przepustnice i potencjometry gazu, ciśnienie paliwa jakie powinno być na starcie? 4 BAR czy więcej?

Zamienimy może jutro i zobaczymy co będzie.

Opublikowano (edytowane)

Panowie sprawa wygląda tak. Wymieniona przepustnica, wymienione świece na nowe NGK, wymienione cewki, wszystko z mojego auta gdzie nie było problemu i dalej to samo. Dziś wymienię pedał gazu i pozostaje mi jeszcze sprawdzić czy czujnik temperatury nie oszukuje bo zaczyna mi to wyglądać jakby złe parametry mieszanki były podawane gdyż ten problem dzieje się tylko po zgaszeniu gorącego silnika i próbie odpalenia po kilku minutach. Nigdy na zimnym i nigdy od razu po zgaszeniu tylko jak chwilę stoi.

A u mnie będzie sprawdzone ciśnienie paliwa i profilaktycznie nowy filterek paliwa

Edytowane przez mbedi