Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TFSI - CO moze tak stukac ??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem wczoraj B8 i juz nie wiem czy nie zaluje ... Auto kupione od ASO w Warszawie. Przy ogledzinach lekkie stuki przy silniku slyszalem, no ale gosc sie upiera ze to tak pracuje i ze bylo auto u nich sprawdzane.

Ostatecznie wzialem bo przekonal mnie ogolny stan - fakt auto super zadbane. Przebieg 120k

No ale te stuki wcale nie ustaly i pojechalem dzisiaj do jednego serwisu w Krakowie oraz do ASO lokalnego.

Obaj mechanicy stwierdzili ze to na pewno tak nie powinno chodzic. Umowilem wizyte dopiero za tydzien w ASO i beda sprawdzac.

Nagralem jak to mniej wiecej wyglada : http://mpacult.linuxpl.info/static/a4_stuki.mp4

Troche filmik wyolbrzymia, ale takie stuki nieregularne wlasnie slychac jak auto na wolnych obrotach jest. Troche zalamka :(

Opublikowano

To stukanie nie jest normalne, żadnych błędów nie ma? Z której str silnika?ony silnika najbardziej słychać? Z przodu silnika?

Opublikowano
  • Autor

Z lewej. Jeden mechanik zasugerowal ze moze katalizator w srodku sie rozpadl. Do kompa nie podpinany byl. Umowilem sie do ASO w przyszlym tygodniu, bo jakby co to taka opinie moga bardziej przyjac tam gdzie kupowalem niz w normalnym warsztacie.

Tak czy siak w sumie to nie wiem czy jezdzic tym autem w ogole.

Opublikowano

Mam podobne albo nawet takie same stuki w swoim samochodzie, również od kupna czyli 8 tys. Ja mam silnik 2.0 TDI 170KM

Stuki u mnie słychać głównie jak silnik jest zimny. Podejrzewam, że wina leży po stronie dwumasy.

Pochwal się co zdjagnozują w serwisie.

Opublikowano
  • Autor

Tutaj w sumie bez znaczenia czy ciepły czy zimny. Słychać podobnie.

Opublikowano

U mnie w komputerze zero błędów.

Jak występuje stukanie i położę nogę na sprzegle to mam wrażenie, że wystepuje delikatne pulsowanie, które współgra ze stukaniem (dlatego również  najbardziej obstawiam dwumas)

Opublikowano

Ale się wstrzeliłem, czytając forum bo mam podobny problem i podobne stuki, choć może mniej słyszalne. Byłem u znajomego mechanika i ten obstawia że to na 99% dwumasa.. Dodatkowo objawem są też mini wibracje na budzie.. Przebieg 114 tys, też 100% sprawdzony, auto krajowe.

Opublikowano
6 godzin temu, pacmano napisał:

Tutaj w sumie bez znaczenia czy ciepły czy zimny. Słychać podobnie.

Jak wciśniesz sprzęgło to stuki ustają? Jeśli tak to dwumas

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, przem8 napisał:

Jak wciśniesz sprzęgło to stuki ustają? Jeśli tak to dwumas

No to jest automat, to tak tego nie sprawdze ;) Natomiast podobno dwumasa byla wymieniana w ASO calkiem niedawno w tym aucie - czytal mi tam wypis z systemu co bylo serwisowane przez te 4 lata.

Jako tako jezdzac nie wyczuwam zbytnio zeby cos bylo nie tak.

Opublikowano

Mały przebieg, silnik benzyna, automat i dwumas już zdążył paść jakoś wcześnie moim zdaniem .

Opublikowano
  • Autor

Przyznam ze jak mi przeczytal liste co tam wymieniane bylo przez to 120k to troche sie przerazilem jakie to wszystko delikatne teraz. Turbo przy 70k tez wymienione bylo.

U znajomego na warsztacie mial astre z 2013 chyba. 130k przejechane. Dwumas do wymiany. 4,5k po kosztach ... w jakiejs nieduzej benzynie.

Opublikowano
38 minut temu, pacmano napisał:

Przyznam ze jak mi przeczytal liste co tam wymieniane bylo przez to 120k to troche sie przerazilem jakie to wszystko delikatne teraz. Turbo przy 70k tez wymienione bylo.

U znajomego na warsztacie mial astre z 2013 chyba. 130k przejechane. Dwumas do wymiany. 4,5k po kosztach ... w jakiejs nieduzej benzynie.

Sprawdz czy po wrzuceniu drive na hamulcu halas ustaje?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, kixi4 napisał:

Sprawdz czy po wrzuceniu drive na hamulcu halas ustaje?

Wlasnie sprawdzilem. Po wrzuceniu drive przestaje albo jest duzo mniej slyszalne. Jak tylko wrzuce na P to wracaja glosniejsze stuki. To jest symptom dwumasy?

Opublikowano

W kazdym stronicu jest ten objaw, bez roznicy czy ma przejechane 30tys czy 200tys km

Opublikowano
  • Autor

Ale mowisz ze to tak poprostu ma, czy ze faktycznie sie cos zepsulo ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.05.2018 o 18:42, kixi4 napisał:

W kazdym stronicu jest ten objaw, bez roznicy czy ma przejechane 30tys czy 200tys km

Bylem dzisiaj u takiego goscia co robi glownie skrzynie biegow w audi i stwierdzil ze wg niego skrzynia ok, a to raczej dwumasa ze po przelaczniu w D wlasnie sie to spina wszystko, ewentualnie silnik tlucze. Ogolnie ponajezdzal jeszcze na 2.0 tfsi ze cuda sie tam dzieja z czasem i jeszcze bardziej mnie wystarszyl :)

ASO dopiero w czwartek mam.

Edytowane przez pacmano

Opublikowano
  • Autor

Aso stwierdzilo ze stuki dochodza z dwumasy.

Co ciekawe, wyszlo ze stuki byly zglaszane przy 114 tys - wymiana dwumasy. Potem jest wpis przy 118tys - to samo, stuki i wymiana dwumasy. O tym juz mi gosc nie powiedzial.
Takze cos nie bardzo, ze znowu 3tys km zrobione i znowu dwumas, co nie?

No i wisienka, wyszlo ze byla spora naprawa lakiernicza robiona przy 120 700km ..., czyli przy takiej jak kupilem, o czym tez mnie nie poinformowano :)

I teraz bedzie wojna.

Edytowane przez pacmano

Opublikowano
  • Autor

Doszla mi jeszcze jedna rzecz. Odpalilem sobie to auto wczoraj bo chcialem posluchac jak to chodzi i na zimnym silniku szarpie motorem tak do minuty, potem zwalnia obroty i to sie niweluje. Nie mniej jednak na parking wyczuwalne sa lekkie drgania budy takze... I teraz sie zastanawiam czy ma zwiazek z ta dwumasa czy nie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W dniu 28.05.2018 o 07:19, pacmano napisał:

Doszla mi jeszcze jedna rzecz. Odpalilem sobie to auto wczoraj bo chcialem posluchac jak to chodzi i na zimnym silniku szarpie motorem tak do minuty, potem zwalnia obroty i to sie niweluje. Nie mniej jednak na parking wyczuwalne sa lekkie drgania budy takze... I teraz sie zastanawiam czy ma zwiazek z ta dwumasa czy nie.

Pacmano, a co Ci doradzili w tym ASO, że robić od razu ta dwumase, czy że możesz tak dalej jeżdzić ?

Ja mam podobne objawy jak już wcześniej pisałem choć może nie w tak mocnym stopniu, przy zimnym silniku zaraz po odpaleniu delikatnie czuć  sporadyczne lekkie wibracje na budzie, ale i tez tak po ok minucie po spadku obrotów się uspakaja. Ktos napisał, że te S-troniki tak mają.. może nie ma co się aż tak stresować. . Mam aktualnie 116 tys, Do ASO  wybieram się na przegląd i wymianę oleju w Stronicu przy 120 tys.

Edytowane przez msinvestor

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.06.2018 o 01:23, msinvestor napisał:

Pacmano, a co Ci doradzili w tym ASO, że robić od razu ta dwumase, czy że możesz tak dalej jeżdzić ?

Ja mam podobne objawy jak już wcześniej pisałem choć może nie w tak mocnym stopniu, przy zimnym silniku zaraz po odpaleniu delikatnie czuć  sporadyczne lekkie wibracje na budzie, ale i tez tak po ok minucie po spadku obrotów się uspakaja. Ktos napisał, że te S-troniki tak mają.. może nie ma co się aż tak stresować. . Mam aktualnie 116 tys, Do ASO  wybieram się na przegląd i wymianę oleju w Stronicu przy 120 tys.

Tu masz moje wszystkie zale odnosnie tego auta :

Na chwile obecna po wymianie dwumasy wyglada ze zostaje wlasnie to co napisales powyzej, i tak mi to gosc z aso przedstawil. Po odpaleniu czuc lekkie wybracje na budzie i potem to sie uspokaja. Do tego przy otwartej masce sluchac jakis tam stukot przy odpaleniu. W tej drugiej kwestii to z jednym mechanikiem gadalem i sie od razu mnie pytal czy nie slychac wlasnie jakis stukow przy odpalaniu bo te 2.0 tfsi maja problem z cisnieniem oleju przy starcie silnika i cos tam ociera.

Wyslij mi na priva swoj telefon, to sie zdzwonimy.

Edytowane przez pacmano