Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiana zawieszenia z 1BA na 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce zamienić zawieszenie z 1BA na sline 1BE.Mam komplet z 2.5tdi quattro czy podejdzie do 1.9tdi fwd?Rozumiem że muszę wymienić tylko amory i sprężyny ,a reszta zostaje ta sama?

Opublikowano

wymieniasz sprężyny i amory,od 2.5 przód raczej nie podejdzie, napisz jakie masz kategorie wagowe w 1ba i jakie są od 2.5 1be to Ci powiem czy podejdą

Edytowane przez greg2505

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.05.2018 o 15:22, greg2505 napisał:

wymieniasz sprężyny i amory,od 2.5 przód raczej nie podejdzie, napisz jakie masz kategorie wagowe w 1ba i jakie są od 2.5 1be to Ci powiem czy podejdą

Jednak zakładam 1BV.I teraz moje pytanie u mnie na sprężynach w 1.9tdi 1BA mam różowy pomarańczowy i niebieski.Tył 1BV mam z 1.9tdi, a przód mogę odkupić od kolegi z 2.0tfsi 2006r.Kolory na jego biały biały zielony.
Podejdzie?

Opublikowano

zielony biały biały to 8 kat wagowa może być wyżej niż masz ,ja mam 7 kat i mogło by być niżej,ale szukaj z b6 -6 kat niebieski 2x zielony lub 7kat (niebieski 3x zielony)  ,z b7 -6kat(zielony 3x fioletowy) lub 7kat (zielony biały)

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, greg2505 napisał:

zielony biały biały to 8 kat wagowa może być wyżej niż masz ,ja mam 7 kat i mogło by być niżej,ale szukaj z b6 -6 kat niebieski 2x zielony lub 7kat (niebieski 3x zielony)  ,z b7 -6kat(zielony 3x fioletowy) lub 7kat (zielony biały)

Dzięki za odp.A jak założę te z 2.0tfsi to co auto będzie wyżej?Bo mogę je mieć po okazyjnej cenie.A tył mam z 1.9tdi B6

Edytowane przez A4 B6 Multi

Opublikowano

Może być wyżej niż masz

Opublikowano

Panowie, chce podnieść auto (bo jak auto nie wjedzie w las to jest d*pa a nie auto), mam tu jakieś sportowe zawieszenie, prawdopodobnie 1BE, przynajmniej tak wynika z VINu. Dla mnie jest za niskie, choć komfortowe. Zużyte mam już amortyzatory, więc wraz z amorkami wymienie sprężyny. Ktoś jest w stanie odpowiedzieć jakie sprężyny i jakie amortyzatory powinienem kupić? Silnik 2.0 ALT.

Opublikowano

Kolega wyżej zmienia z 1ba na 1bv czyli odwrotnie jak Ty chcesz , to się może dogadajcie i już, Ty będziesz miał wysoko a on nisko

Opublikowano

a4 w las dobre hehe uśmiałem się do łez, zakładaj lepiej 4wd bo nie wyjedziesz z tego lasu

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, greg2505 napisał:

Kolega wyżej zmienia z 1ba na 1bv czyli odwrotnie jak Ty chcesz , to się może dogadajcie i już, Ty będziesz miał wysoko a on nisko

Tylko że kolega ma 1BE ze zużytymi amorami ,więc odpada bo ja szukam 1BV w bardzo dobrym stanie.

Opublikowano

1be i 1bv różnią się tylko amorami sprężyny są te same

Opublikowano
12 godzin temu, tobias napisał:

a4 w las dobre hehe uśmiałem się do łez, zakładaj lepiej 4wd bo nie wyjedziesz z tego lasu

Kolega chyba nigdy w lesie nie był... na grzybach nawet ;) zwłaszcza na sportowym zawieszeniu xD

Czym A4 sobie zasłużyło, że do lasu ma nie wjeżdżać? Auto jak każde inne, ma służyć.

Kolega Multi ma 1.9TDI, a między 2.0 ALT są jakieś różne kategorie wagowe na przedniej osi (OJE itp), więc coś mogłoby tu nie zagrać. Aczkolwiek gdyby ktoś chciał wymienić 1BA to jestem za :)

Edytowane przez Rosomak91

Opublikowano

Znajomy ma przód od 2.0 6 kat wagowa i jest ok, nie wiem tylko czy od 1.9 do 2.0 nie za wysoka kat wagowa , przez rowy byś przejeżdżał?

Opublikowano
13 minut temu, greg2505 napisał:

Znajomy ma przód od 2.0 6 kat wagowa i jest ok, nie wiem tylko czy od 1.9 do 2.0 nie za wysoka kat wagowa , przez rowy byś przejeżdżał?

Sąsiad ma 1ba seryjnie i auto jest wystarczająco wysoko :D  Leśne dukty mu nie straszne!

Sprężyny i amortyzatory mają gdzieś wybite swoje oznaczenia? Żebym chociaż wiedział czego mam szukać.

Opublikowano

Na amorach masz wybite oznaczenia, a sprężyny mają kolorowe oznaczenia na jednym ze zwojów. 

Opublikowano

W dziale zawieszenie masz wszystko opisane , oznaczenia sprężyn i kategorie wagowe

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, greg2505 napisał:

W dziale zawieszenie masz wszystko opisane , oznaczenia sprężyn i kategorie wagowe

Ale kolory chyba nie są opisane?

Edytowane przez A4 B6 Multi

Opublikowano
  • Autor

Greg wedle tej tabelki mam 9 kat wagowa niebieski pomarańczowy różowy i teraz na tej podstawie mam znaleźć 1bv 9 kat wagowa czyli niebieski biały zielony zielony?Dobrze rozumiem?

Opublikowano

Nie, przy kategoriach wagowych masz podaną wagę w kg  i przeważnie jest tak że 9kat wag 1ba odpowiada 7 kat wag 1be/bv czyli 2 kategorie niżej,jak byś wziął tą samą np 9 OJJ to przy 1BA jest 886-918 kg,a przy 1BE 941-982 kg  , a 7 kat 1BE 861-899 kg , nacisk będzie taki jak masz ale 20mm niżej,