Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czym zastąpić środkowy tłumik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej A4 B6 1.8T Quattro tłumik środkowy, ten na pierwszym zdjęciu uległ całkowitej korozji i mam pytanie odnośnie tego na co go wymienić.  Chcę wspawać tam zwykłe rury lub strumienice. Co wybrać? Chodzi mi o coś takiego jak na drugim zdjęciu tylko, że myślałem o zwykłych rurkach. Co o tym myślicie?

15QeH6E.jpg

2.jpg

Opublikowano

Ten tlumik jest w jakimś celu, nie kombinuj tylko wstawiaj nowy.

Cytat

Tłumik samochodowy - jedna z części układu wydechowego, niezbędna do prawidłowego przetwarzania spalinwydobywających się z silnika, a także do prawidłowego redukowania hałasu.

Liczbę tłumików w układzie wylotowym dobiera się ze względu na właściwości tłumienia hałasu przez różne tłumiki. Zwykle stosuje się dwa lub trzy tłumiki wylotowe.

Opublikowano
  • Autor

Nie mędrkuj cytatami. Taki tłumik w oryginale to koszt około 800zł, zamienników nie ma. Pytałem czy lepiej wstawić zwykłą rurę czy jakąś strumienice także decyzje o zamianie już podjąłem i czekam na konkretną odpowiedź.

Opublikowano

Strumienica to lipa. Polecam zwykłą rurę aluminiowaną a jeżeli ma to być nieśmiertelne to nierdzewka na wcisk i obejmy.

Opublikowano

Podjedź do spawacza za 100 zł wspawa Ci zwykłe rury i tyle. I dobra rada - wydech można pomalować farbą do wydechu i wtedy nie rdzewieje...

Opublikowano

Jeżeli zamiast tego tłumika wspawasz dwie rurki to dźwięk ci się zmieni. Przerabiałem ten temat u siebie i bez tego środkowego na samych rurkach dźwięk był średni. Wpadał w rezonans i pyrkało to jakby były przerdzewiałe tłumiki. Już lepiej dobrać dwa przelotowe w środek.

Opublikowano
  • Autor

rs dziadek, a jakie tłumiki byś polecał? Nie chcę jakichś tuningowych tylko zwykłe, żeby było podobnie jak w oryginale.

TŁUMIK UNIWERSALNY PRZELOTOWY ŚRODKOWY fi 50MMTakie najzwyklejsze tłumiki przelotowe za 70zł kupić dwa i będzie ok?

Edytowane przez kamilm123

Opublikowano

Podjedz do zakladu ktory specjalizuje sie w ukladach wydechowych , zazwyczaj maja na pulkach mnostwo roznych tlumikow, niech dobiora Ci tlumiki przelotowe srodkowe z jakiegos innego wozu nakwieksze jakie wejda w miejsce ori tlumilka i bedzie ok. 

ori srednica rur w tamtym miejscu to 45 mm 

Opublikowano

zamienniki sa jak najbardziej. ja osobiscie mam z baq garage i jestem zadowolony

Opublikowano

Strumienica

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 8.06.2018 o 23:55, b0ciaM napisał:

zamienniki sa jak najbardziej. ja osobiscie mam z baq garage i jestem zadowolony

A masz może wymiary tego tłumika? 

Opublikowano
16 godzin temu, pitrek951 napisał:

A masz może wymiary tego tłumika? 

niestety nie mam wymiarow nigdzie na komputerze, poszperalem na emailu i stronie baq garage ale nie mam nic. fizycznie wyglada mniej wiecjej jak tutaj na zdjeciu: 

Oryginalna pucha jest plaska , ten niestety troche odstaje i trzeba o tym pamietac przejezdzajac przez jakies garby, krawezniki itp. 

Edit: znajazlem kilka zdjec w telefonie z mojego montazu, moze sie do czegos przydadza.

Audi-S5-4[1].jpg

received_10213536587943571.jpeg

received_10213536586903545.jpeg

received_10213536595623763.jpeg

Edytowane przez b0ciaM