Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zaciski 6 tłokowe przód , 4 tłokowe tył jak to ugryźć Porshe Cayenne ZR18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jako że nie znalazłem odpowiedniego tematu jednak coś tam poczytałem i wywnioskowałem pewne rzeczy jednak chciałbym, aby mi ktoś na "chłopski" rozum nie co napisał :)

Samochód A4 B8 2.0 tdi avant wiadomo seria hamulców , robiony pod wygląd :) trafiła się okazja kupna zacisków z Porshe Cayenne ZR18  z 2014 roku przód 6 tłok a tył 4 tłok.

Koła mam w samochodzie 19 stki także duże pole do popisu, z informacji wiem że przednia tarcza powinna być około 350-356mm czyli ktoś mi mówił że z A6 C7 podejdzie , tył 320mm S4 B8

Teraz jak to ugryźć i ile by to kosztowało ( nie wliczając zacisków komplet 1500-2500 zł po regeneracji ) czy robił ktoś już takiego swapa i mógłby podpowiedzieć co i jak ? bo orientując się nie będzie to pasowało wszystko bez jakiegoś przerabiania tak ?

Opublikowano

Trzeba wykonać adaptery pod te zaciski i dobrać tarcze, ogólnie nie jest to taka prosta sprawa jak w przypadku B6/7. Ja na Twoim miejscu odpuściłbym te zaciski i zastanowił się nad zaciskami z S4 B9. ZR18 jest gruby i potem są problemy założyć ładny felunek z ładnym concave. 

Attach14914_20180104_174700.jpg

Opublikowano

Nie myślałeś nad zaciskami ATE 356mm? Też są spore a zestaw p&p. Tył w s4 jest 330mm

Opublikowano
2 godziny temu, Wandej napisał:

Nie myślałeś nad zaciskami ATE 356mm? Też są spore a zestaw p&p. Tył w s4 jest 330mm

Dokładnie po co kombinować 356mm lub 380mm i bedzie ok wszystko P&P pasuje. Jak chcesz to mam takie zestawy tyl tez

Opublikowano
  • Autor

Odnośnie koła mam fajne myślę i bardzo dużo miejsca jest ETA BETA VENTI R a jest okazja kupić po dobrej cenie właśnie ZR18 zaciski wiem że z tyłem nie było by tyle roboty co z przodem , jak sprawa kosztownie wychodzi mógłby mi ktoś delikatnie przybliżyć samych tarcz przód + tył + przeróbka ? dodatkowo przewody też są inne raczej tak ?

Opublikowano
2 godziny temu, Treys napisał:

Odnośnie koła mam fajne myślę i bardzo dużo miejsca jest ETA BETA VENTI R a jest okazja kupić po dobrej cenie właśnie ZR18 zaciski wiem że z tyłem nie było by tyle roboty co z przodem , jak sprawa kosztownie wychodzi mógłby mi ktoś delikatnie przybliżyć samych tarcz przód + tył + przeróbka ? dodatkowo przewody też są inne raczej tak ?

Masz gotowe adaptery pod ten 4tłok na tył + ręczny który w B8 jest elektryczny, że sądzisz że nie byłoby tyle roboty? Jeśli znajdziesz firmę która ma gotowe adaptery, to musisz liczyć 600-800zł za przód i 800-1000zł za tył. Nowe tarcze to 1000-1500zl za kpl, cena zależy od producenta którego wybierzesz.  Przewody w oplocie to jakieś 350-400zl za kpl. 

Opublikowano

Temat zacisków ZR18 przód 6 tłok i tył 4 tłok ogarnięty u kolegi w a4 b8 i wcale nie za takie pięniadze jak piszesz H4mm3R. Tarcze są tańsze niż do 380 lub 356, poza tym ten zacisk wygląda słabo w porównaniu z ZR18. Jeżeli kolega ma chęć mieć coś innego niż wszyscy to polecam taki zestaw. Z tyłu muszą być dwa zaciski żeby działał ręczny.

Opublikowano
8 minut temu, corradoowner napisał:

Temat zacisków ZR18 przód 6 tłok i tył 4 tłok ogarnięty u kolegi w a4 b8 i wcale nie za takie pięniadze jak piszesz H4mm3R. Tarcze są tańsze niż do 380 lub 356, poza tym ten zacisk wygląda słabo w porównaniu z ZR18. Jeżeli kolega ma chęć mieć coś innego niż wszyscy to polecam taki zestaw. Z tyłu muszą być dwa zaciski żeby działał ręczny.

Jak ktoś robi wszystko samemu, to płaci tylko za materiał - logiczne że jest taniej. Ja podałem ceny ile krzyczy sobie firma za taki adapter. Tarcze 356 z C7 można kupić za 450zl kpl. "...poza tym ten zacisk wygląda słabo w porównaniu z ZR18." ten czyli który? 

Opublikowano
2 minuty temu, H4mm3R napisał:

Jak ktoś robi wszystko samemu, to płaci tylko za materiał - logiczne że jest taniej. Ja podałem ceny ile krzyczy sobie firma za taki adapter. Tarcze 356 z C7 można kupić za 450zl kpl. "...poza tym ten zacisk wygląda słabo w porównaniu z ZR18." ten czyli który? 

Chodzi mi o zacisk od tarcz 356 i 380. Dla mnie wygląda słabo. Być może kolega da sobie radę sam ogarnąć temat, nie musisz go od razu straszyć kosztami :D

Opublikowano
8 minut temu, corradoowner napisał:

Chodzi mi o zacisk od tarcz 356 i 380. Dla mnie wygląda słabo. Być może kolega da sobie radę sam ogarnąć temat, nie musisz go od razu straszyć kosztami :D

Racja, te zaciski wizualnie szału nie robią.  Zresztą napisał że chodzi o wygląd. Może znajdzie coś taniej, nie mówię że się nie da ;) 

Opublikowano
  • Autor

No mam znajomego, który by mi to ogarnął według niego za całość wyszło by około 4 tyś z zaciskami po regeneracji jednak boje się odnośnie tych adapterów i tarcz że wyjdzie dużo więcej

Opublikowano

Nie cytuj z gownem w postaci prosiakowych zaciskow

Wrzucaj 356 albo 380 na przod i 330 na tył

Hamulce mają przede wszystkim hamować, wygląd to tutaj trzeciorzedna sprawa i taka moja mała uwaga na ten temat: najjesz się z pełnej miski a nie ładnej

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Dev napisał:

Nie cytuj z gownem w postaci prosiakowych zaciskow

Wrzucaj 356 albo 380 na przod i 330 na tył

Hamulce mają przede wszystkim hamować, wygląd to tutaj trzeciorzedna sprawa i taka moja mała uwaga na ten temat: najjesz się z pełnej miski a nie ładnej

problem taki że mój samochód to typowy show car i nie robi w ciągu roku więcej jak 3 tyś km :) jednak to też mnie martwi czy inwestować bo inwestycja się nigdy nie zwraca dlatego też chciałem wiedzieć jakie są koszty +/- i temu padło na zr18 z porshe bo po dobrych pieniądzach

znów tutaj przykład kolejnego znajomego, który ma u siebie zamontowane i kazał na start 4,5k mieć bo da się w tych pieniądzach zrobić 32595153_2057968277751256_23343764440560

Edytowane przez Treys

Opublikowano

Jeżeli masz kogoś kto Ci to ogarnie to się nie zastanawiaj! Zestaw 380+330 wcale nie będzie dużo tańszy a sam piszesz, że zależy Ci na wyglądzie. Skoro znasz Radka i jego b8 i widziałeś też ogarnięty tył to wiesz czego się spodziewać. 

Opublikowano
14 godzin temu, Treys napisał:

znów tutaj przykład kolejnego znajomego, który ma u siebie zamontowane i kazał na start 4,5k mieć bo da się w tych pieniądzach zrobić 32595153_2057968277751256_23343764440560

4.5 tzł ???? :polew:

za co ? 

Opublikowano

To załatw koledze taniej

Opublikowano

daj listę potrzebnych czesci

Opublikowano

daj listę potrzebnych czesci

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, corradoowner napisał:

To załatw koledze taniej

Taniej się nie da znam przybliżoną cenę :) a u Radka bardzo ładnie to wygląda, zaciski są dostępne i wyglądają tak 35296736_2037422096268063_26292449928114

Edytowane przez Treys

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie w kwestii hamulca ręcznego z tego co się orientuje to z porshe zr18 4 tłok nie da się tego tak zrobić aby ręczny mi działał ponieważ jest tam silniczek tak ? I tak samo sprawa wygląda w modelu RS4 jest podstawowy zacisk ze względu na ręczny elektryczny, czy ktoś z was ogarniał to tak aby na tył wpadł 4 tłok i ręczny działał ?