Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zaolejony dolot powietrza od intercoolera do kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę, jeżdżę Audi dopiero parę dni, przebieg samochodu 165000, i zauważyłem wycieki oleju na przewodach dolotu powietrza od interculera do kolektora, najbardziej zaolejone są dwa miejsca: na łączach przewodów i nad kolektorem ssącym z urządzenia sąsiadującego z wlewem oleju do silnika. Nie zdążyłem jeszcze się zaznajomić z budową silnika i nie wiem jak to się fachowo nazywa. Niepokoi mnie to bo przy takim przebiegu nie powinno być wycieków oleju.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę.

Opublikowano

niczym się nie przejmuj, olej w dolocie TDI to rzecz normalna, turbina jest OK tylko olej dostaje się do dolotu z odmy silnika (czyli odpowietrzenia skrzyni korbowej) tym oto wężykiem :

1febe95c02ce6288m.jpg840da73289b1d93am.jpg

u ciebie jest trochę inaczej bo masz silnik PD ale zasada jest ta sama,

a skoro masz wycieki z obudowy zaworu EGR i klapy gaszącej :

cc537c9aed840271m.jpg627a570e5b9f53f0m.jpg

to nie jesteś osamotniony, nie tylko Ty masz z tym problem, faktem jest, że skoro wycieki są z EGR to albo trzeba się z tym pogodzić, albo wymieć obudowę wraz z EGR na nową (koszty są wysokie) albo zainstalować oryginalnego "oil catch tanka" (koszty też nie są małe) albo zastosować butelkę po Coca Coli przy silniku (koszty minimalne) :

4dd6a64c03793bf2m.jpg

w tym ostatnim rozwiązaniu jak również przy oil catch tanku olej nie dostaje się do dolotu i wtedy mamy przynajmniej suchy dolot (bez oleju i nagaru na zaworze EGR) i nie trzeba czyścić co jakiś czas kolektora ssącego, który lubi zarastać nagarem (większość z nas zaślepia na stałe zawór EGR - jest trochę :> info na ten temat na forum A4 i nie tylko),

dobrze, że trafiłeś na forum, przynajmniej mechanicy nie będą Cię naciągali na wysokie koszta naprawy (bo jak trochę poczytasz to się uświadomisz i będziesz wiedział co z czym się je).

Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy !

Opublikowano
  • Autor

Tomek wielkie dzięki - będę mógł spać spokojnie, już troszkę poczytałem i bardzo się cieszę, że trafiłem na forum A4.

Opublikowano

Wy to chyba spać nie możecie... i żeby o 4tej takie elaboraty pisać :gwizdanie:

dodam tylko że Oil Catch Tanker to wydatek obecnie ok. 140zł na allegro... i jest właśnie na forum zakup grupowy (wyjdzie po jakieś 120zł)

Opublikowano
Wy to chyba spać nie możecie... i żeby o 4tej takie elaboraty pisać gwizdanie

tak to jest jak się na nocne zmiany do pracy chodzi :>

Opublikowano

Jesli mam cieknace odme to lepiej zastosowac catch tank niz ja wymieniac lub zaslepiac ?

Opublikowano

w PD nie ma odmy jako takiej. jest filtr odpowietzajacy w pokrywie zaworow.

mozna probowac wyplukac pokrywe zaworow w benzynie do skutku lub wymieniac.

generalnie problemem nie jest sam olej w dolocie, tylko nadicisnienie w komorze korbowej mogace powodowac tradycyjnie pogorszenie smarowania turbiny i nie tylko...

wiec jezeli juz bym wydawal pieniadze to na pokrywe glowicy...

Opublikowano

czyli w tym przypadku lepiej bedzie kupic ewentualnie pokrywe zaworów niz Oil Catch Tanker ?

czy Oil Catch Tanker w PD zda rezultat?

Opublikowano

no to ja juz nic z tego nie wie wiem bo nie bylo mowy o pokrywie zaworow nigdy tylko o wymiane cieknacego egra lub zainstalowaniu catch tank

Nawet w temacie grupowego zakupu catch tank nikt nie pisal o zuzytym filtrze w pokrywie zaworow.W ogole nic nie wiedzialem o istnieniu takiego filtra...

Jakie on ma zadanie ?

Opublikowano

1. usuniecie z oparow komory korbowej oraz przestrzeni nad glowica, oleju

2. zmniejszenie cisnienia w komorze korbowej

Opublikowano

1. usuniecie z oparow komory korbowej oraz przestrzeni nad glowica, oleju

2. zmniejszenie cisnienia w komorze korbowej

ok wiec jaki sens ma tutaj catch tank?

Opublikowano
  • Autor

Miałem już w planach zastosować oil catch tanka, bo jestem z tych co nienawidzą gdy coś cieknie, poci się i syfi silnik, ale po opinii Musashi nie wiem co robić z problemem. Gdybym się zdecydował na zamontowanie oil catch tanka będę potrzebował instruktażu jak go podłączyć, może ktoś podpowie.

Pracuję na nocnej zmianie, podobnie jak Sztomel i proszę się nie dziwić, że o tak późnej porze piszę posty na forum.

Opublikowano

zamierzam u siebie przetrenowac problem pokrywy glowicy

Opublikowano

Miałem już w planach zastosować oil catch tanka, bo jestem z tych co nienawidzą gdy coś cieknie, poci się i syfi silnik, ale po opinii Musashi nie wiem co robić z problemem. Gdybym się zdecydował na zamontowanie oil catch tanka będę potrzebował instruktażu jak go podłączyć, może ktoś podpowie.

Pracuję na nocnej zmianie, podobnie jak Sztomel i proszę się nie dziwić, że o tak późnej porze piszę posty na forum.

:D ja juz tez nie wiem co mam zrobic czy zaslepic egr,moze go wyczyscic i dac nowe uszczelki,wymienic egr,zainstalowac catch tank lub tez nowa pokrywe zaworow :wallbash:

Opublikowano

moj plan - profilaktyczny jest nastepujacy

nowy EGR, pokrywa, waz odpowietrzajacy, niezbedne uszczelnienia

Opublikowano

w pokrywie zaworów nie ma filtra odpowietrzającego odmy tylko zawór ciśnieniowy odpowietrzenia odmy - ten właśnie czarny dysk widoczny u góry pokrywy, w silnikach VP ten zawór jest wymienny a w silnikach PD niestety nie i dlatego trzeba wymieniać całą pokrywę zaworów,

ponadto do oddzielenia z gazów odmy drobin oleju służy odolejacz czyli separator oleju, którego w silniku PD nie ma;

pokrywa silnika PD - http://motoallegro.pl/item545851064_pokrywa_zaworow_vw_audi.html,

separator oleju w silniku VP - 0e6280d9f8f34c6amed.jpg

sama wymiana pokrywy zaworów nie wniesie zbytniej poprawy a zastosowanie oil catch tanka tak.

Opublikowano

sama wymiana pokrywy zaworów nie wniesie zbytniej poprawy a zastosowanie oil catch tanka tak.

to zdanie jest dla mnie wiążące...

kolego Sztomel... wszędzie sensownie odpowiadasz na posty... aż przyjemnie poczytać - ale jak patrzę na ten avatar to ręce opadają :kwasny:

Opublikowano

kolego Sztomel... wszędzie sensownie odpowiadasz na posty... aż przyjemnie poczytać - ale jak patrzę na ten avatar to ręce opadają :kwasny:

co Ty opowiadasz :D avatar jest super juz wole taki niz oklepane nagie lub prawie nagie kobiety ktore w avatarze ma co ktorys user :no: takie avatary mi nie imponuja :thumbdown:

a co do catch tank to chyba najpierw sobie taki zaloze i zobacze czy EGR nadal bede zawalony olejem po bokach ..

Opublikowano

co Ty opowiadasz :D avatar jest super juz wole taki niz oklepane nagie lub prawie nagie kobiety ktore w avatarze ma co ktorys user :no: takie avatary mi nie imponuja :thumbdown:

a co do catch tank to chyba najpierw sobie taki zaloze i zobacze czy EGR nadal bede zawalony olejem po bokach ..

no ale najpierw czyszczenie bo samo się nie wyczyści...

a avatar... rzeczywiście unikalny :>

Opublikowano

no ale najpierw czyszczenie bo samo się nie wyczyści...

a avatar... rzeczywiście unikalny :>

jakbym mial czyscic EGR to odrazu i caly dolot ale na to potrzeba juz duzo czasu pewnie