Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zbieżność się przestawia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otoz po jakims czasie po zakupie autka zaczelo mnie lekko znosic na prawo. Pojechalem na zbieznosc (robili to 3 godziny, bo zapieczone na maxa bylo), ustawili i auto smigalo prosciutko. Po ok 2 tyg. autko zaczelo znosic na lewo ;-). Pojechalem, poprawili (bylo lekko przestawione w zbieznosci), ok 2-3 tyg, i teraz znowu na prawo...o co biega?!?!;-).

Dodam, ze przed pierwszym ustawieniem zbieznosci, mialem oponki Michelin Pilot Primacy(ale juz zajechane na maxa!), ale takze mnie sciagalo (dlatego juz sie wtedy wybieralem na przeglad), kupilem nowe Sava Eskimo 3 na zime...ale na nich to mi sie tragicznie jezdzi w porownaniu do Michelinow..

Teraz juz nie wiem co myslec, moze cos z zawiechą mam zwajchwane...

Jutro zmieniam opony na Dunlop SP SPORT MAXX ...(nowe).

Ale co o tym sadzicie? Czy moze byc cos skopane, co powoduje ze zbieznosc sie sama przestawia?

Czy poprostu jakis dziwny zbieg okolicznosci, moze zlych opon...ehh;-)..

Za sugestie dziekuje, i pozdrawiam.

Opublikowano

Moze na jakims wahaczu jest luz i robi robote.... ze jak ustawią ok, to pojezdzisz chwile i wahacz z luzem sie ciut zle ustawi i juz nie ma zbieżność. Ale niech sie wypowie ktos kto bardziej siedzi w tym temacie.

Opublikowano

Jak dlugo jeździłeś bez problemów? Bo jeżeli co 2-3 tygodnie trzeba ustawiać zbieżnośc to nic dobrego nie wróży, obym się mylił ale może masz całą zawieche sfatygowaną lub inne uszkodzenia po dzwonie. Przyjrzyj się dokładnie wahaczom i końcówka drążka

Opublikowano
Jak dlugo jeżdziłeś bez problemów? Bo jeżeli co 2-3 tygodnie trzeba ustawiać zbieżnośc to nic dobrego nie wróży, obym się mylił ale może masz całą zawieche sfatygowaną lub inne uszkodzenia po dzwonie. Przyjżyj się dokładnie wahaczom i końcówka drążka

..dzwona nie bylo...auto sprzedane w Audi w Poznaniu, i tam je kupilem...jestem drugim wlascicielem, mial tylko stluczke, lampa wymieniona to tyle...Zbieznosc ustawiali mi w NorAuto..sprawdzali zawieche, zadnych luzów...ponoc jakis minimalny na jednym wahaczu...moze lepiej do ASO jechac?

[ Dodano: 13-03-2007, 20:40 ]

Jak dlugo jeżdziłeś bez problemów?

..po zakupie auta..okolo miesiaca jezdzilem bezproblemowo...

[ Dodano: 13-03-2007, 21:09 ]

Jak dlugo jeżdziłeś bez problemów? Bo jeżeli co 2-3 tygodnie trzeba ustawiać zbieżnośc to nic dobrego nie wróży, obym się mylił ale może masz całą zawieche sfatygowaną lub inne uszkodzenia po dzwonie. Przyjżyj się dokładnie wahaczom i końcówka drążka

i jeszcze dwie uwagi: jak jade z pasazerem, to bardziej mnie sciaga...a jak wsiadzie ktos z tylu po stronie pasazera to juz bardzo wyraznie...co ciekawe, jak hamuje mocno na prostej, to jedzie idealnie prosto;-).

Rebus;-).

Opublikowano

Dziwny ten twój przypadek, wymień końcówki drążków (koszt ok. 130 zł)

(robili to 3 godziny, bo zapieczone na maxa bylo),
to też troche dziwne ja w swoim leciwym autku wymieniałem może 1/2 godz.
Opublikowano

Pomierz moze geometrie calego autka, czy nie zostawia wiecej niz dwa slady. Moze diagnosci przy ustawianiu zbieznosci, slabo kontruja koncowki drazkow. Kiedys jak szukalem przyczyn stukow w zawieszeniu i bylem na stacji diagnostycznej to koles zastanawial sie czy sruba kontrujaca jest z dobrej strony drazka :evil: ach ci mechanicy :bicz:

mrog, koledze pewnie chodzi o czas regulacji, a nie sama wymiane. Jak drazki sa stare to ciezko sie reguluje, nie wszyscy diagnosci chca ustawiac zbieznosc przy starych-zapieczonych drazkach kierowniczych.

Opublikowano
Pomierz moze geometrie calego autka, czy nie zostawia wiecej niz dwa slady. Moze diagnosci przy ustawianiu zbieznosci, slabo kontruja koncowki drazkow. Kiedys jak szukalem przyczyn stukow w zawieszeniu i bylem na stacji diagnostycznej to koles zastanawial sie czy sruba kontrujaca jest z dobrej strony drazka :evil: ach ci mechanicy :bicz:

mrog, koledze pewnie chodzi o czas regulacji, a nie sama wymiane. Jak drazki sa stare to ciezko sie reguluje, nie wszyscy diagnosci chca ustawiac zbieznosc przy starych-zapieczonych drazkach kierowniczych.

witam...no wiec...jestem po wymianie oponek z gównianych Sava Eskimo 3, na Dunlopy SP SPORT MAXX...musze powiedziec ze auto jedzie prawie idealnie prosto..(a moze jedzie idealnie prosto, tylko jestem przewrazliwiony). Juz nigdy w zyciu nie kupie takiego badziewia jak Sava...SP SPORTY MAXX to totalna rewelka...wrazenie jak jazda tramwajem-po torach;-). Micheliny Pilot Primacy sie chowają;-).

P.S-ale dla swietego spokoju jade na sprawdzenie zawiechy, i niech sprawdza zbieżność;-).

Pozdrawiam.

[ Dodano: 14-03-2007, 21:48 ]

Dziwny ten twój przypadek, wymień końcówki drążków (koszt ok. 130 zł)
(robili to 3 godziny, bo zapieczone na maxa bylo),
to też troche dziwne ja w swoim leciwym autku wymieniałem może 1/2 godz.

Jakiej firmy polecasz koncowki drazkow?

Opublikowano

Ja założyłem Febi.

Opublikowano

Witam!!!

mam pytanie moze dziwne ale jaki jest problem z ustawieniem zbieznosci i geometri kol w a4 jestem w angli pomiedzy londynem a birmingham i w wielu warsztatach slysze tylko ze nie robia audi i wysylaja do aso w ktorym zaspiewali mi 135 funtow plus vat i to mi nie daja gwaranji na to jeszcze. Czemu inne nieautoryzowane warsztaty typu halfords, hi-q, kwik-fit unikaja mojej niuni ??

Opublikowano

jezeli dalej nie kumasz rodaku na wyspie to zaklady ktore wymieniles sa z serii zrobimy szybko a ty jestes potencjalnym klientem ktory wroci a dlaczego bo zawiasy sa zbyt niepewne w tym autku a przysluguje ci gwarancja na wykonana robote wiec jak juz ktos ci sie zgodzi to popros o wydruk cyferek z kompa przed i po- dobra rada a najlepiej jak bys mogl to widziec. pozdrowionka

Opublikowano

Ja założyłem Febi.

też założyłem FEBI wzmocnione - bo są 2 rodzaje

Opublikowano

Imatys, rozumiem, ze unikaż krawężników, dziur itp.? A czy ktoś oprocz Ciebie jeździ czasem tym autem?