Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI BKC] Nieregularne obroty na jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem ,otóż chodzi tu o marke vaga a dokładnie to samo co a4 b6 . Silnik 105km bkc 1.9tdi .
Wiem ,że to nie grupa na to ,ale sporo ludzi mi tu pomogło i ja również innym ,a teraz ręce mi opadają .
A więc wymieniłem silnik w alteci 1.9tdi bo stary szlak trafił . Auto po wymianie wszystko okey śmiga .Ostatnio śpieszyłem się bardzo i na drodze S3 przycisnąłem ją do 180kmh (przy czym miałem w baku rezerwe) dojeźdzając do skrzyżowania (wrzucając na bieg jałowy) auto zgasło .Miało problem z odpaleniem (wyglądało to tak jak by chodziła na 400obr na min ) nie reagowała na gaz .Po czym zaczeła chodzić nie równo ,po mimo dodania gazu odziwo chodziła w obrotach okey i miała moc .Tak właśnie wróciłem do domu .Po przestudiowaniu parametrów vcdsem pompowtryskó itd itd nic pokojącego nie napotkałem .Błędów też nie było ,aczkolwiek zmierzyłem ciśnienie na wężu od pompy wstępnej i ukazało się 0.4bara .
Może ktoś coś podpowiedzieć ,bo auto stoi miesiac czasu i dalej nie mogę tego ogarnać . W trakcie jazdy nic nie kopci ,ma moc .Problem tylko na biegu jałowym  i odpalaniem .

Opublikowano

Pierwsze co to po takim zassaniu rezerwy z baku to bym zmienił filtr paliwa... zajrzał do baku czy sitko nie jest zaklejone... 

Jak wyglądają BIP-y ? ? ? 

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa wymieniłem ,stary był czysty .
Chodzi ci o sitko przy pompie paliwa ?
Bipy są w normie .

Opublikowano
  • Autor

Ktoś jakieś sugestie ?

Opublikowano

Jak możesz wrzuć logi zaraz po odpaleniu 013+018+023

Grupa 004

BS grupy 003.

Opublikowano
  • Autor

Nie ma problemu ,tylko grupy 004? i 003?
Pierwsze ,które wspomniałeś ,to są z parametrami pompowtrysków .
Jutro nagram .

Opublikowano

Spróbuj jeszcze zrobić taki test, nalej do sloika czystej ropy, wepnij to w uklad, zasilanie i powrot z glowicy wsadz do sloika i tak sprobuj odpalic... Mozesz to puscic przez takie 2 male filterki...

Tylko 003 w trybie basic settings zloguj, zobaczymy jak egr

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wygląda dość poważniej niź mi się wydawało . Dałem sterownik do magika to sprawdzenia (niby wgrał od nowa softa) po włożeniu nie chciał odpalić .Dopiero po którymś razem zaczął łapać i odpalił .Odziwo obroty chodziły okey po czym (około 1minuty pracysilnika ) zaczął spowrotem kuleć na biegu jałowym .Po dodaniu zgasł i nie chce odpalić ...
Nie sprawdzałem tego na krótko co piszesz kamil ,bo pada deszcz a auto stoi na dworze .
Jak się psuje to się psuje wszystko .. Chciałem zrobić logi na lapku i padł mi ekran w nim ,co przyczyniło się ,że musiałem zrobić mini vagiem i nagrać tel .

Zapomniałem dodać ,że aku mi się rozładowuje przy tej całej operacji ciagle , mam błąd w silniku ,który nie chce się usunac ,po mimo nowego ()niby) softa dalej jest on .(Jest on ukazany na początku filmiku ) .
A tu jeszcze jeden błąd ,który się skasował po podłączeniu sterownika i próbie odpalenia .

Opublikowano

Blad z czujnika wałka rozrządu G40 - dlatego też problemy z odpalaniem...

No i na 1 wtrysku alarmowa wartość ?

Opublikowano
  • Autor

Błąd ponownie nie wrócił z czujnika wałka po próbie odpalenia .
Przez wtrysk ,nawet jeśli jest w granicznym punkcie to i tak powinien odpalić i by kopcił itd itd . A tu tego nie ma .On jak odpali nie ma problemu z mocą itd .
Problem polega tylko i wyłącznie z odpalaniem i biegiem jałowym ..

Pytanie ,bo nasuneła mi się myśl . Czy jest szansa sprawdzić czujnik położenia wału? Bo wiązka ,co do niego idzie ,jest w pewnym momencie przylutowana (nie wiem czy to przeszkadza ) .

Opublikowano
  • Autor

Witam ,po róznych próbach więc prosił bym o dalszą pomoc .
Ominałem filtr paliwa i bezpośrednio go podłączyłem do przewodów ,które idą do pompy tandetnej .
Przy okazji zakupiłem drugą pompkę tandetną sprawną ,założyłem i jak wyżej wymieniłem ,auto odpaliło ,aczkolwiek z trudem z pomocą plaka .
Obroty uspokoiły się ,lecz nie do końca ...Drgał dziwnie i z odpaleniem ponownie ma problem . Umieszczam filmik z diagnostyki .Sprawdź cie czy są okey parametry ...
Bo mi ręce odpadają ...

Opublikowano

Link do filmu zaginął :decayed:

Opublikowano
  • Autor

prosze bardzo

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem pompwe w baku na sprawną i nadal jest to samo ...

Opublikowano

Przecież to jest problem z tym pierwszym wtryskiem/cylindrem...Standardowo wymiana uszczelniaczy, podmiana największy plus z minusem i sprawdzić co wtedy będzie... 

Jeszcze można by komprechę zmierzyć, jak w porządku to, to co wyżej napisałem...  

Nie wraca ten błąd z G40 ?

Opublikowano
  • Autor

Też tak sądze ,lecz chciałem się dopytać tutaj na forum ,bo jedna kdłużej siedze w benzynach niż w dieslach .. Słychać nawet na 1 i 2 cyl jakby coś stukało ,czy coś dziwnie mieliło ... Pytanie czy zestaw regeneracyjny czyli pod pompognoja pomoże ? Jest szansa ,że gniazdo rozepchane jest ( uszkodzone ) ? Błędu g40 nie ma .. Jest tylko wtedy ,kiedy 50 raz kręce rozrusznikiem .. Komprecha w 1.9tdi 105km jaka powinna być ? Pierw musiał bym ogarnać pompowtryski by zmierzyć kompresje na ciepłym .

CO masz na myśli podmiana + z - ?

Edytowane przez lukasz9501

Opublikowano

Zajrzyj pod pokrywę, moż któryś popychacz luźny, miałem kiedyś taką sytuację, może wałek przytarty bo brok wyleciał... Gniazdo napewno będzię miało powycierane i ostre krawędzie,ale przetarcie papierkiem wodnym i nowe oringi powinny wystarczyc...

P

odmiana + z - czyli zamieniasz miejscami wtrysk z największą dodatnią korekcją z tym z najmniejszą (minusową) korekcją. To pozwala wykluczyć czy uszkodzony wtrysk i korekcja powędruje za nim, czy coś może mechanicznie i zostanie na 1 cyl...

Opublikowano
  • Autor

Silnik orginalny przebieg 200 tyś ledwo .. Jutro ściągne to zrobie foto . Natomiast mam 4 pompowtryski  zapasowe ,więc spróbuje po zmieniać . Jak coś dam znać .

Opublikowano
  • Autor

No więc tak : Sprężania nie sprawdziłem ,lecz wymieniłem 1 pompognojka na inny używany + zestaw oringów . Po demontażu pokrywy ,nic pokojącego nie napotkałem ,czy nawet gniazdo nie było wytarte ,wałek .. Po złożeniu dalej ciężko odpala , chodzi równiej ,lecz dalej rzuca nim i korekty teraz całkiem się rozbiegły .Spójrzcie na filmik
Edit: dziwny głos oddaje 1 lub 2 cylinder w trakcie pracy silnika .(słychać to na początku filmiku )

Opublikowano

Może zaczyna się dziać to co u mnie w Polo... zaczyna się przycierać panewka na wale korbowym... też były problemy z odpalaniem i też wysokie korekcje na 1 cyl... Tylko nie wiem czy BKC akurat miał z tym problem...

Ten pompowtrysk co wsadziłeś miał ten sam nr co te w aucie ?

@piotrsob1może coś podpowiesz... bo w sumie pompka zmieniona, korekcja została dalej na 1 cyl, pod koniec filmiku widać, że już osiąga max wartość nawet 2,99

Edytowane przez kamil-vag