Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Silnik rano ciężko się uruchamia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam - mam taki mały dylemat , siadam rano do auta i jak zaczynam kręcić auto zachowuje się tak jak by nie chciało zapalić, kręci ciężko i powoli - góra dwa obroty jak żółw i zapala potem już ładnie kręci i bez problemów, szybko i sprawnie, zdarza się jednak że sporadycznie siądzie żona i rzecz jasna auto nie zapali, można jeszcze z raz powtórzyć kręcenie ale zwykle bez skutku wtedy i już klęka całkiem - wszystko działa i zegar napięcia pokazuje sprawny i naładowany akumulator ale nie przekręci, dopiero po podpięciu drugiego auta odpali - akumulator sprawny i naładowany, może gdzieś jakieś przebicie jest i do rana na tyle się rozładuje żeby nie dać rady przekręcić więcej ?

Opublikowano

Jeśli mówisz, że akumulator naładowany to może po prostu styki są gdzieś zaśniedziałe. Spróbuj przeczyścić klemy - miałem kiedyś taki przypadek w innym aucie, że przez nalot na klemach auto nie chciało odpalić, a po przeczyszczeniu paliło na dotyk.

Opublikowano

Akumulator naładowany... Albo styki, albo mała pojemność akumulatora, obsypał się ołów z płyt i pojemność drastycznie spadła. Wowczas podczas kręcenia duży opór wewnętrzny aku spowoduje duży spadek napięcia i rozrusznik ma problem.

Opublikowano

Zaśniedziane klemy, odkręć przeczyść i powinno być OK. Przebicia raczej nie ma bo by Ci go mocno rozładowywało. Jak to nic nie pomoże to sprawdź akumulator: może trzeba wody destylowanej dolać bo jest mało elektrolitu ?

Opublikowano
  • Autor

klemy są czyste aku 2 tygodnie temu ładowany - prócz tego tak samo rozładował się nowy aku tak że tutaj bym akurat jego zostawił w spokoju bo jest sprawdzony i sprawny bo przy całych tych oględzinach wszystko było czyszczone i tak jak pisałem przy pierwszym rozruchu żółwi, potem kręci normalnie i bez problemów a rano jak nie zakręci od razu i nie załapie to można by się skusić o stwierdzenie że choć wskazania na zegarach są prawidłowe to jednak wydaje mi się że aku jest padnięty a w trakcie dnia alternator podładuje i dla tego nie ma potem problemów ale czemu znów na rano jest rozładowany ? - i tu właśnie podejrzenie że jest gdzieś jakieś przebicie, tylko pytanie gdzie go szukać ? woda dolewana wszystko zrobione tak jak książka pisze - sam też nie traci prądu bo go zostawiłem na kilka dni w domu i go sprawdzałem więc prądu nie gubi sam z siebie

Opublikowano

Ciężka sprawa z szukaniem przebicia. Musisz sprawdzić po kolei przewody, może gdzieś dotyka karoserii i idzie na masę :confused4:

Opublikowano

Kolego rotter, jak odpalasz samochod z rana to wiekszosc oleju jest w misce olejowej i do tego jest on bardzo gesty ( temperatura oleju taka jak otoczenia a pracy ponad 90 stopni! ). Niska temp silnika = duzo wieksze sprezanie / opory / tarcie.

te wszystkie czynniki prowadza do tego, ze rozrusznik potrzebuje wiecej mocy zeby przekrecic wal. Nawet jak samochod postoi 2-3 godziny to nie jest tak samo jak cala noc ( 8 - 12 h ).

Moja diagnoza to zdechla bateria! Na zagarze moze pokazywac ok, 13V postojowe ale jak podlaczysz rozrusznik ( ktory potrafi szarpnac 50A produ ) to zapewne napiecie spada na twarz. Jak sprawdzic? Zmierz napiecie na akku bez obciazenia, pozniej wez jakas mocna zarowke ( 70W + ) i zmierz ponownie pod obciazeniem. Jezeli napiecie spadnie ponizej 12V to akku za slabe. Przyczyn moze byc wiele. Utlenione elektrody, niski poziom elektrolitu lub poprostu bateria skonczyla swoj zywot ;) Niesprawne akku da sie dobrze naladowac ale bardzo szybko "gubi prad" - dlatego z rana, po dlugim spoczynku jest problem z odpaleniem.

Jezeli podejrzewasz, ze cos obciaza Ci akku na postoju to podlacz mase samochodu przez miernik i sprawdz pobierany prad kiedy samochod jest wylaczony.

O przebiciu nie ma mowy. Akku w samochodzie potrafi podac 100A-150A na zwarciu ( topi konkretne gwozdzie :P ) wiec gdyby bylo gdzies przebicie to albo spalilby sie bezpiecznik albo kabel doprowadzajacy prad ( chyba ze ten stawia duuuuzy opor ale w to watpie ). Bardziej prawdopodobne, ze jakies urzadzenie dziala ( lub pobiera prad ) kiedy samochod jest wylaczony!

Opublikowano
  • Autor

no bez wizyty u elektryka chyba się nie obejdzie - tylko szkoda że sam nie wiem co jest grane bo mechanicy często lubią kit wciskać i kase brać za nic :kwasny:

no mnie się też właśnie tak widziało że to aq to wymieniłem na nowy i po dwóch tygodniach też zaczął siadać, teraz jeździ auto na starym bo szkoda nowego, puki nie rozwiąże problemu, widzi mi się że coś kradnie mi prąd i faktycznie trzeba będzie poszukać jakiegoś wycieku

Opublikowano

no bez wizyty u elektryka chyba się nie obejdzie - tylko szkoda że sam nie wiem co jest grane bo mechanicy często lubią kit wciskać i kase brać za nic :kwasny:

Hmmm masz miernik? Jak nie, to kup taki za 40 PLN i on w zupelnosci wystarczy... pewnie sie jeszcze nie raz przyda. Sam okreslisz rodzaj usterki. Mechanicy potrafia skasowac 150 PLN za dolanie elektrolitu po czym uslyszysz, ze musieli wymienic modul blablabla...

Opublikowano
  • Autor

Hmmm masz miernik? Jak nie, to kup taki za 40 PLN i on w zupelnosci wystarczy... pewnie sie jeszcze nie raz przyda. Sam okreslisz rodzaj usterki. Mechanicy potrafia skasowac 150 PLN za dolanie elektrolitu po czym uslyszysz, ze musieli wymienic modul blablabla...

no i w tym właśnie kolego rzecz i tu się chyba większość zgodzi, dla tego lubię wiedzieć co się dzieje żeby mnie nikt w butelkę nie nabijał - w miernik się wyposażę i będe szukał wycieku bo cudów przecież nie ma :>

Opublikowano

no i w tym właśnie kolego rzecz i tu się chyba większość zgodzi, dla tego lubię wiedzieć co się dzieje żeby mnie nikt w butelkę nie nabijał - w miernik się wyposażę i będe szukał wycieku bo cudów przecież nie ma :>

Ja jutro postaram sie zmierzyc pobierany prad przez moj samofod zebys mial punkt odniesienia. Jak u Ciebie bedzie duzo wiekszy to trzeba szukac zlodzieja ( najpierw radio - potem kolejne bezpieczniki )

Opublikowano

Znajomemu kradło właśnie radio, kręcił się w kaseciaku całą noc jakiś silniczek i z rana rozrusznik ledwo zipał. Trzeba zdjąć klemę ujemną i wpiąć w szereg amperomierz. Coś chyba będzie brał alarm ale nie wiem ile...

Opublikowano
  • Autor

he he no radyjka na taśmy już na szczęście nie mam - poczekamy na kolegę ajax jak poda prawidłowe wskazania to akurat zaopatrze się w miernik i zobaczymy czy jest złodziej :wink4:

Opublikowano

jak aku sprawne i po naładowaniu też słabo kręci to stawiałbym na zbyt duży luz na tulejkach rozrusznika ! może to nie na 100% ale bardzo prawdopodobne

Opublikowano

Tez tak mam. Na dotyk to palił w lecie po pierwszym rozruchu. W zimie bardzo wolno kręci po nocce. Ale mam zwartą jedną cele w aku pozatym ma on już chyba z 7 lat :przebiegly: Jakaś używka na której muszę się doturlać do wiosny. Pozatym moc rozruchowa tego aku jest emm.... nieco za mała.... Przy rozruchu napięcie spada do 10,0v :kox: Ten akumulator to śmieć. Sprawdz pod obciążeniem aku jak sie zachowuje ? o ile spada napiecie ?

Opublikowano

Ja bym jeszcze sprawdził szczotki i tulejki w rozruszniku.