Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana wtryskiwaczy - inne symbole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, 

Panowie takie szybkie pytanie może ktoś się orientuje i może akurat ktoś miał już styczność z wymianą wtryskiwaczy. 

Mianowicie chodzi mi o symbole wtryskiwaczy, ponieważ zamierzam je regenerowac. Stwierdziłem że, mogę przecież już kupić po regeneracji i po prostu podmienić. 

Tylko jest teraz zasadnicze pytanie, czy np pompowtryski o numerze 038 130 073AN mogę zastąpić pompowtryskami o numerze 038 130 073AL

Czyli w tym przypadku zmienia się tylko końcówka oznaczenia wtryskiwacza. 

Jakie to ma znaczenie i czy lepiej regenerowac te które są zamontowane w samochodzie? 

Oczywiście mowa tutaj o wtryskiwaczach do motora 1.9 130km kod silnika AWX A4 B6

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak zmienisz na inne będziesz musiał Soft też zmienić 

Opublikowano
W dniu 12.09.2018 o 20:50, greg2505 napisał:

Jak zmienisz na inne będziesz musiał Soft też zmienić 

Wcale niekoniecznie :naughty:

Przy podobnej wydajności pompowtrysków do ORI silnik będzie normalnie pracował :whistling:

Problem się robi jak ich wydajność będzie sporo mniejsza od ori, bedą wtedy problemy z odpalaniem i mocą silnika.

Jak będą wydajniejsze od ori to problem będzie z nadmiernym spalaniem i dymieniem na czarno podczas większego obciążenia silnika :hi:

Próbowałem się kiedyś dokopać do jakichś danych czy tam opracowań na temat oznaczanie <-> wydajność pompek, ale bezskutecznie.

Jak ktoś takimi danymi dysponuje ( albo tabelą jak się pompki zamieniają ) to chętnie taką wiedzę przytulę :P

Opublikowano

Wiem np zamiast AR można BA, ale kolega chce wrzucić AL  , a one są już wydajniejsze i różnie może być,osobiście nie chciałbym jeździć z nadmiernym dymieniem,AN bodajże wydajność jak AR i BA  ale nie jestem 100% pewien

Opublikowano

Do powyższego teoretycznie można jeszcze dodać BJ = AL

Opublikowano
  • Autor

Czyli chyba zostanę przy oryginalnych i zregeneruje te które mam w samochodzie. Nie będę kombinował. 

Może polecicie jakiś godny zakład w rozsądnych pieniądzach który regeneruje wtryskiwacze? 

Opublikowano

Kiedyś wiele osób polecało zakład w Nadarzynie 

Opublikowano

A w ogóle to co się dzieje, że chcesz pompki regenerować ?

W dzisiejszych czasach to loteria i o solidną firmę ciężko, jak w totolotku, łatwiej umoczyć niż wygrać :P

Pomijając przypadki ich oczywistych uszkodzeń to jest problem z postawieniem prawidłowej diagnozy przez mechaników, wystarczą wysokie korekcję i wysyłają pompki do regeneracji , zamiast zacząć od wymiany ich uszczelnień i zamiany pompek miejscami, dopiero po takim ruchu można coś powiedzieć o stanie pompowtryskiwaczy .

Dla tego większość forumowiczów oddaje do regeneracji sprawne pompki , z racji wieku wiadomo że ich parametry muszą odbiegać od fabrycznych, ale to nie  znaczy że nie mogą jeszcze długo i bezproblemowo pracować .

Założę się o kratkę piwa, że jakby wyjął pompki z dziesięciu jeżdżących i nie sprawiających problemów aut , a następnie wysłał je do firm zajmujących się regeneracją, to przynajmniej dziewięć kompletów według nich będzie się nadawało do regeneracji :decayed:

A jak będziesz miał pecha to prawdziwe problemy  się dopiero zaczynają jak pompki wrócą "naprawione " :naughty:

Pompki w PD-kach z dwoma zaworami na cylinder są na prawdę trudne do zabicia i jak nikt nie sikał do zbiornika, wymieniał filtr paliwa zgodnie z zaleceniami to potrafią spokojnie zrobić w aucie pół miliona km :)

Problemem w tych silnikach jest sposób mocowania pompek w głowicy, który nie zapewnia stabilnego ich unieruchomienia w gniazdach, a kiwając się powodują zużycie uszczelnień jak i gniazd w głowicy , same ich obudowy też w wyniku tego się zużywają .

To tutaj trzeba w większości przypadków szukać przyczyny problemów :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, piotrsob1 napisał:

A w ogóle to co się dzieje, że chcesz pompki regenerować ?

W dzisiejszych czasach to loteria i o solidną firmę ciężko, jak w totolotku, łatwiej umoczyć niż wygrać :P

Pomijając przypadki ich oczywistych uszkodzeń to jest problem z postawieniem prawidłowej diagnozy przez mechaników, wystarczą wysokie korekcję i wysyłają pompki do regeneracji , zamiast zacząć od wymiany ich uszczelnień i zamiany pompek miejscami, dopiero po takim ruchu można coś powiedzieć o stanie pompowtryskiwaczy .

Dla tego większość forumowiczów oddaje do regeneracji sprawne pompki , z racji wieku wiadomo że ich parametry muszą odbiegać od fabrycznych, ale to nie  znaczy że nie mogą jeszcze długo i bezproblemowo pracować .

Założę się o kratkę piwa, że jakby wyjął pompki z dziesięciu jeżdżących i nie sprawiających problemów aut , a następnie wysłał je do firm zajmujących się regeneracją, to przynajmniej dziewięć kompletów według nich będzie się nadawało do regeneracji :decayed:

A jak będziesz miał pecha to prawdziwe problemy  się dopiero zaczynają jak pompki wrócą "naprawione " :naughty:

Pompki w PD-kach z dwoma zaworami na cylinder są na prawdę trudne do zabicia i jak nikt nie sikał do zbiornika, wymieniał filtr paliwa zgodnie z zaleceniami to potrafią spokojnie zrobić w aucie pół miliona km :)

Problemem w tych silnikach jest sposób mocowania pompek w głowicy, który nie zapewnia stabilnego ich unieruchomienia w gniazdach, a kiwając się powodują zużycie uszczelnień jak i gniazd w głowicy , same ich obudowy też w wyniku tego się zużywają .

To tutaj trzeba w większości przypadków należy szukać przyczyny problemów :hi:

Wiesz co któryś wtryskiwacz leje, tam delikatnie gdzieś silnikiem szarpie. Gdy dostanie mocniej przy obciążeniu no to potrafi zadymic dość mocno i wydaje mi się że spalanie skoczylo

Opublikowano

To na początek wymień oringi I pozamieniaj miejscami jak radzi Piotrek , u mnie po takim zabiegu korekty spadły w okolice +- 0.5/0.6, a przed 1 pompka stała bez ruchu na +2.99 

Opublikowano
25 minut temu, oneskypemen napisał:

Wiesz co któryś wtryskiwacz leje, tam delikatnie gdzieś silnikiem szarpie. Gdy dostanie mocniej przy obciążeniu no to potrafi zadymic dość mocno i wydaje mi się że spalanie skoczylo

No a powiedz, na jakiej podstawie zostało stwierdzone że pompka " leje " ?

Opublikowano
  • Autor

IMG_20180916_155245.jpg

Godzinę temu, piotrsob1 napisał:

No a powiedz, na jakiej podstawie zostało stwierdzone że pompka " leje " ?

Tak przypuszczam wszystko sprawdzone, więc nie ma innej możliwości. Silnik nie do końca równo pracuje 

Edytowane przez oneskypemen

Opublikowano
26 minut temu, oneskypemen napisał:

IMG_20180916_153714.jpg

Tak przypuszczam wszystko sprawdzone, więc nie ma innej możliwości. Silnik nie do końca równo pracuje 

Korekcje w normie :decayed:

W momencie gdy robiłeś to zdjęcie miałeś zastrzeżenia do pracy silnika ?

Jeżeli tak to według mnie jesteś przewrażliwiony , te silniki praktycznie po wyjeździe z fabryki nie pracowały  idealnie równo , a co dopiero teraz , po 17 -tu latach i Bóg wie iluset tysiącach km:P

Jeżeli w momencie robienia zdjęcia silnik według Ciebie pracował poprawnie , to zrób na biegu jałowym długiego loga grup 013, 018 i 023 na którym uchwycisz nierówną pracę silnika :hi:

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, piotrsob1 napisał:

Korekcje w normie :decayed:

W momencie gdy robiłeś to zdjęcie miałeś zastrzeżenia do pracy silnika ?

Jeżeli tak to według mnie jesteś przewrażliwiony , te silniki praktycznie po wyjeździe z fabryki nie pracowały  idealnie równo , a co dopiero teraz , po 17 -tu latach i Bóg wie iluset tysiącach km:P

Jeżeli w momencie robienia zdjęcia silnik według Ciebie pracował poprawnie , to zrób na biegu jałowym długiego loga grup 013, 018 i 023 na którym uchwycisz nierówną pracę silnika :hi:

Opublikowano

Tego się nie da przeanalizować bez dostania oczopląsu :P

Załóż konto na http://vaglogi.pl/ , przeciągnij i tam pliki ze swoimi logami i kliknij "prześlij" , następnie "zobacz twoje logi" i daj linka do strony na której się otworzą :hi::whistling:

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, piotrsob1 napisał:

Tego się nie da przeanalizować bez dostania oczopląsu :P

Załóż konto na http://vaglogi.pl/ , przeciągnij i tam pliki ze swoimi logami i kliknij "prześlij" , następnie "zobacz twoje logi" i daj linka do strony na której się otworzą :hi::whistling:

Ok dzięki za przywołanie do porządku tutaj link do pliku http://vaglogi.pl/log-013_018_023_N9B7OHY.html

Opublikowano

Tragedii nie ma chociaż czwarta pompka ma korekcję w górnej granicy normy (ok. +0,7 ) , w 72 sekundzie na chwilę tylko przekracza +1,0 .

Problem z telepaniem pojawia się zazwyczaj gdy przekroczy +2 na którymś z cylindrów.

Jeżeli takie wartości się będą pojawiały w połączeniu z telepaniem motorówką  , i będzie to występowało na biegu jałowym (szczególnie po dłuższej chwili pracy na wolnych obrotach ), bez wyraźnej utraty mocy i innych anomalii  podczas jazdy ,  to potwierdzi moją teorię :)

Piszesz też że odnosisz wrażenie że wzrosło spalanie, FIS w przypadku nieszczelności uszczelnień zawyża spalanie ( ECU oblicza ilość spalonego paliwa min. na podstawie czasu wysterowania pompek , a w sytuacji nieszczelnych uszczelnień przez część czasu przez który powinno być wtryskiwane paliwo nic się nie dzieje poza sprężaniem pęcherzyków spalin zawartych w paliwie, przez co jego szacunki są zawyżone):hi:

Pojeździj spokojnie jeszcze do czasu gdy objawy będą wyraźne , jak się potwierdzi to co napisałem to uszczelnienia do wymiany .

Tu masz linka do  tematu w którym znajdziesz więcej informacji :

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, piotrsob1 napisał:

Tragedii nie ma chociaż czwarta pompka ma korekcję w górnej granicy normy (ok. +0,7 ) , w 72 sekundzie na chwilę tylko przekracza +1,0 .

Problem z telepaniem pojawia się zazwyczaj gdy przekroczy +2 na którymś z cylindrów.

Jeżeli takie wartości się będą pojawiały w połączeniu z telepaniem motorówką  , i będzie to występowało na biegu jałowym (szczególnie po dłuższej chwili pracy na wolnych obrotach ), bez wyraźnej utraty mocy i innych anomalii  podczas jazdy ,  to potwierdzi moją teorię :)

Piszesz też że odnosisz wrażenie że wzrosło spalanie, FIS w przypadku nieszczelności uszczelnień zawyża spalanie ( ECU oblicza ilość spalonego paliwa min. na podstawie czasu wysterowania pompek , a w sytuacji nieszczelnych uszczelnień przez część czasu przez który powinno być wtryskiwane paliwo nic się nie dzieje poza sprężaniem pęcherzyków spalin zawartych w paliwie, przez co jego szacunki są zawyżone):hi:

Pojeździj spokojnie jeszcze do czasu gdy objawy będą wyraźne , jak się potwierdzi to co napisałem to uszczelnienia do wymiany .

Tu masz linka do  tematu w którym znajdziesz więcej informacji :

Dzuoz cennych informacji wielkie dzięki. Tylko jeśli chodzi o uszczelniacze wymieniłem na nowe jak składałem silnik hmm

Opublikowano

Jak się uszczelniacze zrobi bez zwracania uwagi na rzeczy , na które uwagę się powinno zwrócić i dołożyć do tego dużą staranność , to w najgorszym przypadku po takiej naprawie jest gorzej niż przed, a w najlepszym problem powraca po 10 - 20 kkm przelotu :hi::decayed:

Opublikowano
  • Autor

Czyli coś musiałem zrobić nie tak, przyznam że wcześniej jak by nie było czuć szarpania na karoserii. 

Przez trzy miesiące było spokój i tak nagle by wróciło. 

Co jakiś czas bujne siedząc w fotelu kierowcy.