Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Wymiana filtra paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam zabrac sie za wymiane filtra paliwa i czytalem rozne opisy na ten temat, niestety zaden z nich nie dotyczyl modelu AVB. Jest tam filtr http://www.vagcat.com/epc/cat/vw/PA/2001/226/49/2838248/ (podlaczony do ukladu chlodzenia) i zastanawiam sie jak to dranstwo odpowietrzyc :mysli:. Dodam ze jeszcze nie rozebralem tego poniewaz czesci bede mial dopiero we wtorek, a nie chcialbym narobic bigosu kiedy sie do tego zabiore. Moze ktos z was ma jakies doswiadczenia w tym temacie.

Opublikowano

układów paliwowych silników z pompowtryskiwaczami się nie odpowietrza.

wystarczy wypełnić filtr paliwa olejem napędowym. układ sam się odpowietrza w trakcie rozruchu.

Opublikowano

Witam

Może się przyda :>

>> poluzuj stary filtr

>> zalej nowo zakupiony filtr ON po brzegi.

>> zaciśnij grube wężyki (jakimś ściskiem, ja stosowałem takie małe ściski stolarskie kupione w supermarketu za kilka złoty :decayed:). tak aby do nich nie dostało się powietrze, a potem je ściągasz.

>> wyjmujesz zawleczkę i zaworek z filtra.

>> Wkładasz nowy filtr, zakladasz zaworek (nie zapomnij o oringu uszczelniającym :naughty:), zawleczkę, podpinasz wężyki, sprawdzasz czy wszystkie wcześniej poluzowane śrubki są prawidłowo dokręcone :wink4:.

>> wrto się upewnić czy śruba w otworze usuwania wody w filtrze jest dokręcona.

Po całej operacji auto powinno odpalić bez problemu, jeśli oczywiście nie nawpuszczałeś zbyt wiele powietrza do układu paliwowego. :> Z niewielką ilością powietrza układ paliwowy powienien sobie sam poradzić .

Miłej pracy :)

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

jezeli pompa podwojna jest sprawna - brak problemow z porannym uruchomieniem silnika - nie trzeba kombinowac

Opublikowano

Rav dzieki ale twoj opis pasuje do drugiego rodzaju filtra, a ten ma podgrzewane paliwo od ukladu chlodzenia. Rzuc okiem na ETKE zobaczysz w czym rzecz, od gory na filtrze jest jakby radiator i kupa roznych wezykow :kox:.[br]Dopisany: 21 Luty 2009, 19:13_________________________________________________A autko pali jak zloto nigdy zadnych problemow z nim nie bylo.

Opublikowano

Witam

Rav dzieki ale twoj opis pasuje do drugiego rodzaju filtra, ...

Nie mam zbyt dużego doświadzczenia w mechanice auta, dlatego opisałem

jak ja to robiłem, w przypadku wymiany filtru paliwa w moim aucie.

Lecz skoro Ci się to nie przydało... trudno, może skorzysta z tego ktoś, kto

ma podobny układ przy filtrze paliwowym. :>

Pozdrawiam

Rafał