Skocz do zawartości
IGNOROWANY

stukanie od 50 do 80 km/h i nasilanie przy skręcaniu w lewo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Nie jestem wybitnym znawcą, ale szukałem na forum podobnych tematów  i mam na to dowody :D

1. ,, Mi jak padło przednie lewe łożysko to do prędkości około 50km/h był spokój, później zaczynało się wycie im szybciej jechałem tym głośniejsze, aż do pewnej granicy około 120km/h przy której już nie było słychać tego hałasu. Też na podnośniku nie było ani luzu ani żadnych objawów zajechanego łożyska, ale po wymianie nastała błoga cisza."

2. "Łożysko zdiagnozowałem, posługując się wskazówkami z filmu z YT, który właśnie mówił o dociążaniu łożyska przeciwnego, niż strona, w którą skręcamy. U mnie był etap buczenia od mniej więcej 70 km/h, ale pewnie by się pogorszyło.Tak. Ponieważ ten dźwięk nie zależał od tego czy był moment na kołach, a tylko od prędkości. Dźwięk pojawiał się przy około 70km/h, i im większa prędkość to był lepiej słyszalny. Jak się puszczało gaz, to nawet lepiej, bo przy hamowaniu silnikiem wyło nieco ciszej we wnętrzu auta."

3.
Objawy zużycia lub uszkodzenia łożysk piasty koła mogą być bardzo różne. Poniżej przytaczam najczęściej występujące:

• wibracja kół jezdnych i drgania układu kierowniczego,
  • głośna praca kół jezdnych,
  • stukot i wzrastający szum,
  • “wycie” obracającego się koła szczególnie przy niektórych prędkościach jazdy,
  • przytłumione odgłosy tarcia metalicznego.

Pytanie czy nie naginam faktów do teorii......

Byłem na dwóch stacjach diagnostycznych i oboje powiedzieli, że z zawieszeniem wszystko jest cacy, co mnie raczej nie ucieszyło, bo dalej nie wiem co to jest.  Oboje zwrócili mi uwagę, że wewnętrzne klocki są już zużyte ( ha ha! było ponad połowę grubości jeszcze, no ale ,,debil ja" wymieniłem, nic się nie zmieniło) i prawa tarcza ma nadpaloną krawędź. Tarcze nowe nie mają bicia, hamuje ładnie i szybko bez trzęsienia kierownicą. Potem jeden zasugerował łożysko koła i tak szukam informacji od tej pory.

Mój problem:  od mniej więcej 50 do 80 km/h słychać  moim zdaniem stukanie w stylu  ,, tuk tuk tuk"  które nasila się przy skręcaniu w lewo.

Test macania sprężyny i obracania kołem w celu wyczucia drgań negatywny.....
osłona silnika dokręcona i dałem nawet dodatkowe gumowe uszczelki żeby tłumiły drgania.

Nagrałem też telefonem ten dźwięk, niestety jakość jest taka jak dowody na istnienie UFO.  Ja to słyszę, może ktoś też to usłyszy w tle bez problemu ;)

Przepraszam, że aż tego tyle jest, proszę o sugestie i pomoc.

Pozdrawiam

od 50 do 80 skręt w lewo.mp3

Edytowane przez Lekoman