Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne szelest w silniku przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Mam problem w swoim Audi a4 b6 3.0 quattro asn 2002 rok, przy przyspieszaniu kiedy silnik osiąga  3 tys obr do 4.5 tys  słychać dziwny dźwięk takie (furkotanie), dźwięk przypomina przepływ cieczy w zapowietrzonym  układzie chłodzenia,  silnik normalnie łapie temperaturę oraz nie spada w trakcie jazdy, płyn sprawdzony, myślę że może to  coś wspólnego z nagrzewnica ponieważ bardzo dobrze to słychać wewnątrz pojazdu, ale nie jestem pewien , dlatego chciałem zapytać czy mieliście taki przypadek. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam podobny problem ze podczas przyspieszania słychać jakieś trzeszczenie metaliczne w środku. I już się zaczyna koło 3 tys obrotów na rozgrzanym silniku

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 24.09.2018 o 22:08, Janusz1L97 napisał:

Witam! 

Mam problem w swoim Audi a4 b6 3.0 quattro asn 2002 rok, przy przyspieszaniu kiedy silnik osiąga  3 tys obr do 4.5 tys  słychać dziwny dźwięk takie (furkotanie), dźwięk przypomina przepływ cieczy w zapowietrzonym  układzie chłodzenia,  silnik normalnie łapie temperaturę oraz nie spada w trakcie jazdy, płyn sprawdzony, myślę że może to  coś wspólnego z nagrzewnica ponieważ bardzo dobrze to słychać wewnątrz pojazdu, ale nie jestem pewien , dlatego chciałem zapytać czy mieliście taki przypadek. 

Ustaliliście koledzy może źródło tych odgłosów?

Opublikowano

U mnie jeden z mechaniorów powiedział że milion procent panewki a wiecie liczy się to z wyciągnięciem silnika. Pokusiło mnie jeszcze pojechać do innego i drugi zdecydowanie odrzucił przyczynę panewek. Stwierdził że prawdopodobnie klapki kolektora, mam już kolektor rozkręcony i faktycznie to te klapki są uszkodzone. Teraz czekam na nowy "uzywany" kolektor i jak faktycznie problem zniknie to dam wam znać, jakoś w przyszłym tygodniu powinno być gotowe o ile uda się dostać ten kolektor ssący z klapami. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Założony nowy kolektor ssący i wszystko wróciło do normy!!! ?

Opublikowano

ile dałeś za kolektor ?

Opublikowano

500 pln używany rzecz jasna...!

Edytowane przez Bequiet

Opublikowano
W dniu 17.12.2018 o 18:04, Bequiet napisał:

Ciekaw jestem co na to mechanik co mówił, że na milion procent to panewki... :wink: 

Opublikowano
W dniu 17.12.2018 o 18:04, Bequiet napisał:

A zauważyłeś jakąś różnice w mocy silnika po wymianie kolektora ze sprawnymi klapkami?

Opublikowano
17 godzin temu, tomik77 napisał:

A zauważyłeś jakąś różnice w mocy silnika po wymianie kolektora ze sprawnymi klapkami?

Jest różnica.U mnie wałek był uwalony.Do tego katy zapchane i auto jeździło,jakby z 50 koników ubyło.Po wymianie samego kolektora już było lepiej,a po wymianie katów już całkiem gitara?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.12.2018 o 17:33, tomik77 napisał:

Niewielka różnica w mocy, ale podczas sportowej jazdy teraz po wymianie kolektora lepiej wszystko pracuje, nie przerywa podczas runa, nie faluja oborty przy przerzuceniu z D na P w tipie. 

Jeszcze nie jestem pewien mocy, jadę w najbliższych dniach na sprawdzenie katalizatora, check na jednym się ciągle zapala. Ktoś mi mówił też że z jednej rurki jak gdyby mniej dymilo :) duże prawdo za kat przytkany. Poinformuję jak się sprawy mają i czy po ewentualnej naprawie, poprawia się osiągi.