Jump to content
IGNORED

[B6 AVF] Kąt synchronizacji wałka rozrządu, a spalanie.

Luki17
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanko. Na kompie kąt synchronizacji na rozgrzanym silniku wychodził 2.8* norma to -3;+3*. Przestawiłem kąt na - 1.1;-1.7. Co zauważyłem? Silnik pracuje bardziej miękko nie czuć drgań w kabinie, nie ma spadku mocy, biegi lżej wchodzą, ale średnie spalanie na komputerze pokładowym strasznie wariuje i podnosi się w górę nawet na postoju pokazuje średnio ponad 10l. Spalanie na wolnych waha się 0.6-0.8l. Dodam, że jak był ustawiony kąt na 0.0;-0.6 to spalanie było ok, ale trochę trzęsło w kabinie. Przebieg mam 400.000tyś. 

Edited by Luki17

nie patrz na fis ,mi na postoju wyświetla nie raz ponad 20,30 l ,a przy tankowaniu jest ok

Ogólnie przyjemniej się jeździ jak kąt jest na -1.7 tylko spalanie średnie na postoju wzrasta do ponad 15l. I to trochę kole w oczy. Pojeżdżę i zobaczę jakie spalanie jest rzeczywiste.

Godzinę temu, Luki17 napisał:

Ogólnie przyjemniej się jeździ jak kąt jest na -1.7 tylko spalanie średnie na postoju wzrasta do ponad 15l. I to trochę kole w oczy. Pojeżdżę i zobaczę jakie spalanie jest rzeczywiste.

Te 15 litrów spalania na postoju to chyba na całą dobę klekotania ? :decayed:

Rozrząd w PD-kach ustawia się na blokady , nie jest ważne jaką wartość z przedziału +/- 3 stopnie pokazuje, ważne jest tylko by się mieścił w tym przedziale :hi:

Jeżeli ktoś ma jakieś zastrzeżenia do ustawienia rozrządu to powinien wykonać jego ustawienie od nowa , a nie kombinować ....:P

Co niektórzy to powinni się przesiąść już na elektryki , jak ich tak drażni to że diesle paliwo spalają :grin:

Edited by piotrsob1

Tak ciężko poszukać i podpinać się pod istniejące wątki ? 

https://a4-klub.pl/topic/250849-kąt-synchronizacji-wałka-synchro-angle-mity-czy-fakty/