Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 1.8T BFB Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem z Podkarpacia i od półtora roku jestem posiadaczem Audi A4 B7 1.8T 163KM S line

Zostałem namówiony przez jednego z użytkowników tego forum abym założył swoje konto i opisywał prace które sam wykonuję, gdyż nie ufam mechanikowi :P

Przedstawiam wam mój samochód:

A4 B7 Sline.jpg

Audi A4 S line 2.jpga4 b7 sline 3..jpg

Jak wiadomo po zakupie pasowało zrobić drobną kosmetykę silnika, gdyż jeździł na Castrolu long life i z pod pokrywy zaworów delikatnie sączył się olej.

Więc zebrałem wszystkie potrzebne części i zabrałem się za wymianę.

Parę fotek z wymiany rozrządu wraz z czyszczeniem smoka:

IMAG0069.jpg

IMAG0075.jpg

IMAG0081.jpg

Pokrywa zaworów jak i miska nie wyglądała zbyt ciekawie:

IMAG0088.jpg

IMAG0090.jpg

IMAG0091.jpg

po czyszczeniu całkiem inaczej wygląda :)

IMAG0093.jpg

IMAG0096.jpg

Po tym zabiegu została wymieniona odma wraz z kolankiem ponieważ było uszkodzone oraz zaworkiem zwrotnym.  Części oczywiście oryginalne :P

Jak wiadomo 1.8T nie odmawia instalacji gazowej, więc postanowiłem założyć.

Osprzęt jaki dostałe:

- Setownik KME Nevo

- reduktor MAGIC 3

- wtryski MAGIC JET

Po założeniu instalacji LPG w moim B7 1.8T przyszedł pomysł na modyfikację standardowego przełącznika gaz/benzyna.  Ten tema został opisany przez mojego kolegę MiKr gdy jeszcze nie miałem konta :)

Jeśli ktoś jest chętny zobaczyć efekt zapraszam w kliknięcie linku:

Do wyposażenia B7 postanowiłem dorzucić 4 elektryczne szyby wraz z oryginalnym podświetlaniem klamek jak i drzwi... A przy okazji zostało założone nagłośnienie Bose :)Nie powiem, trochę było przy tym rozbierania tapicerki jeśli chciało się puścić tak jak oryginalna wiązka ale efekt zakończył się pozytywnie.. Przy tej pracy akurat mam niewiele fotek :)środek 2.jpg

środek.jpg

Po długich zastanowieniach i konsultacjach postanowiłem do mojej fury dołożyć napęd na 4 koła tzw. QUATTRO :D

Wszystkie części zdobyłem od jednego sprzedawcy więc nie miałem problemu że coś nie będzie pasowało :)

Części pochodziły z demontażu Anglika starszego modelu B6 ale z małym przebiegiem...

Przed założeniem postanowiłem trochę odświeżyć graty bo jednak były trochę zardzewiałe ?IMAG0184.jpg

IMAG0185.jpg

Dyfer został uszczelniony nowymi simeringami jak i pierścieniami oraz został wymieniony olej :)

IMAG0189.jpg

Po tych zabiegach przyszedł czas na samodzielny montaż napędu bez podnośnika jak i kanału :D fotki nie wyraźne ale coś tam widać :)

A4 dostała również nową konserwację przy montażu Quattra.. montaż Quattro.jpgmontaż Quattro. 2jpg.jpgmontaż Quattro. 1.jpg

A to jest efekt po założeniu w późniejszym czasie :) montaż Quattro 4.jpg

Opublikowano

Graty fury ?

Ps: musisz dolozyc jeszcze pakiet sline bo w 1 linijce jest napisane ale po fotach nie widac ?

bezawaryjnosci ?

Opublikowano

Fajny sedanik:oklasky:

Faktycznie z s-line "niewiele" ma, ale wszystko da się dołożyć:gicior:

Bezawaryjności życze i zrobionych modów całą liste:wink4:

Opublikowano

A handlarz pewnie się zarzekał że "ez lajn" ?

Opublikowano

Samodzielnie dołożone quattro, szacunek :) Jaki to koszt jeżeli to nie tajemnica? :) 

Opublikowano
  • Autor

Shiver: Zależy w jakiej cenie kupi się części :) ale w 2,400 ja się zmieściłem

Opublikowano

No i pięknie,
mam oko na ten egzemplarz i jest naprawdę zadbany :) a wszystkie modyfikacje/naprawy wykonywane bardzo starannie.

Tutaj fotka po jednym z sobotnich woskowań ?
IMG_3903_zpsbzhktzxu.jpg

Opublikowano

Brawo, takie projekty tu się ceni. Idź tak dalej a będziesz miał się czym wyróżniać, narazie dozbrajasz golasa ale przyjdzie czas na lepsze mody. 

Opublikowano

Widzę wrzucałeś nowy wydech. Co i za ile kupiłeś?

Opublikowano

Bardzo dobry wybór na quattro i wielkie gratulacje za samodzielną pracę w ciężkich warunkach ?

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

:quattro: w sam raz na zimę zmodziłeś. Gratki :good: 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Drobna aktualizacja tematu :P

Przyszedł czas na wymianę zwykłej kiery S line na Multi-funkcyjną

Kierownice dostałem w okazyjnej cenie z A5 8T IMG_20190126_133149.jpg

W moim przypadku wystarczyło wymienić tylko taśmę kierownicy i przekodować moduł :)

IMG_20190121_121421.jpg

IMG_20190126_200550.jpg

Wszystko śmiga jak z fabryki :D

Opublikowano

Fajny i przydatny modzik :)
Kierownica w bardzo ładnym stanie.
Do kompletu teraz brakuje RNSa :D

Opublikowano

Modzik świetny:thumbup:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Dawno mnie tu nie było więc przyszedł czas na drobną aktualizację; :P

Co do silnika jak na razie nie został jeszcze zmodyfikowany chodź egzemplarz trafiony w dziesiątkę gdyż od kupna nie miałem żadnego problemu, nawet drobnej usterki. 

Jedynie co przy nim robię to wymieniam regularnie olej w raz z filtrami i mogę zamknąć maskę aż do kolejnej wymiany gdyż nie muszę robić nawet dolewki bo jest poziom jak zaleję przy wymianie ;)

Zakupiłem nowe koła 18" 225, 40 na lato wraz z nowymi oponami, przyznam że całkiem inaczej wygląda samochód :DIMG_20190420_151010.jpg

Jak wiadomo na pokrywie sinika przeważnie brakuje znaczka AUDI gdyż pewnie pod wpływem temperatury odpada.

Postanowiłem go dorobić po przez drukarkę 3D a o to jego efekt :grin:

IMG_20190416_144325.jpg

Jeszcze było parę drobnych modów ale muszę w wolnym czasie poszukać fotek lub je porobić :)

Opublikowano

Jak z komfortem jazdy na takich felgach ? Nie jest zbyt twardo ? Kolega zakładał 18 i jak szybko założył tak szybko wrocil do 17 bo mówił że straszny drewniak się zrobił ... Też planuje założyć 18 na wiosnę i tak się zastanawiam :D

Opublikowano
  • Autor

Ja nie narzekam całkiem przyjemnie się jeździ :)