Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Świecąca kontrolka systemu kontroli spalin - co to oznacza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pytanie jak w temacie. Otóż zaświeciła mi się kontrolka systemu kontroli spalin (żółta lampka przypominająca silnik, w lewym górnym rogu deski rozdzielczej). Co to może oznaczać? Czy mogę z tym jeździć? Dodaję, że nie zauważyłem jakiś szczególnych objawów typu spadek mocy, nierówna praca silnika, etc...dt. B7 1.9 TDI. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki. Radek :hi:

Opublikowano

Hej.

W moim przypadku był to uszkodzony czujnik temperatury paliwa, ale przyczyn może być wiele ( podepij pod VAG )

Opublikowano

to może oznaczać różne usterki,tak jak kolega Zygal wspomniał podepnij się pod VAGA

Opublikowano

podepnij do VAG

Opublikowano
  • Autor

Dzięki!

W tym tygodniu postaram się go podpiąć.

Opublikowano

Jeszcze jest jeden motyw.Napewno też posiadasz DPF,(nie mogę teraz tego artykułu znaleźć)ale co jakiś czas włącza sie system dopalania osadzającej się sadzy w tym filtrze i była mowa,że wtedy świeci ta kontrolka informująca właśnie kierowcę o działaniu i wtedy trzeba przejechać jednorazowo minimum 20km ze stałą prędkością już nie pamiętam chyba między 100-120km/h nie przekraczając.Po takim zabiegu powinna przestać świecić.To chyba tyle jeśli coś namieszałem to poprawić,ale jak znajde gdzieś ten tekst to wkleje.Pozdrawiam :hi:

A jeszcze jedno: Podczas takiego zabiegu system zwiększa dawkę paliwa by temp.gazów była większa i wypaliła to co niedobre tzn.sadzę.Druga sprawa to taka,że jak kierowca oleje tę sprawę to bardzo szybko filtr zostanie zapchany i auto przejdzie w tryb awaryjny i pózniej będzie pipa :wallbash:

Opublikowano

BKE jest bez DPF.

Opublikowano

BKE jest bez DPF.

A to nie wiedziałem,zwracam honor :decayed: :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie!

Po podpięciu do VAG'a okazało się (na szczęście!), że jedna świeca żarowa nie domaga. Doradzono mi w wymianę wszystkich świec żarowych. W związku z tym mam kolejne pytania: czy można to zrobić w zaufanym warsztacie, czy lepiej jest to zlecić w ASO. 2) czy konieczne jest wymiana wszystkich świec (tak mi powiedział elektryk), czy wystarczy tylko jedną? 3) jaki jest koszt wymiany wszystkich świec (w ASO ew. "nie w ASO")? Pytam. bo nie wiem czy ich sugestie o wymianie wszystkich świec nie są próbą naciągnięcia mnie? pzdr. Radek

Opublikowano

Nie musisz w ASO wymieniać.

Ale wymień wszystkie, bo skoro się 1 spaliła, to niedługo może się następna i kolejna spalić. A wtedy dodatkowo płacisz kolejny raz za tę samą robotę.

Opublikowano

To że się jedna spaliła nie oznacza wcale, że kolejne padną :no:. Sama świeca to koszt ok 50zł. Jeśli padła jedna to sugeruje wymianę tej wadliwej bo nie ma takiej konieczności, aby wyrzucać pozostałe sprawne. No chyba, że masz za dużo kasy w portfelu.

Nota bene nawet przy dwóch padniętych spokojnie odpalisz autko, chyba że będzie poniżej -10st C :cool1:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

zapaliła mi się kontrolka w moim audi a4 b7 (mianowicie kontrolka z silnikiem)ta nad kierunkiem.

wszyscy mówią że to od paliwa, skrzyni itd

sam już nie wiem co o tym myśleć

jechałem sobie spokojnie 120km/h i po chwili spadła mi moc

wtedy się zapaliła ta kontrolka

a teraz też nie mam żadnej mocy :kwasny::thumbdown:

Opublikowano

witam,

zapaliła mi się kontrolka w moim audi a4 b7 (mianowicie kontrolka z silnikiem)ta nad kierunkiem.

wszyscy mówią że to od paliwa, skrzyni itd

sam już nie wiem co o tym myśleć

jechałem sobie spokojnie 120km/h i po chwili spadła mi moc

wtedy się zapaliła ta kontrolka

a teraz też nie mam żadnej mocy :kwasny::thumbdown:

Musisz podpiąć auto pod VAG i sprawdzic bledy w sterowniku silnika :hi:

Opublikowano

Myślę,że to po prostu błąd czujnika. Często zwykły reset wystarczy. Miałem to samo w passacie. Niemniej sprawdzić trzeba

Opublikowano

witam,

podpiąłem pod vag-a i okazało się że padł EGR :(

kupiłem nowy i dzisiaj będę nadal śmigał

Opublikowano

randy8 co do tej kontrolki to nie kontrolka spalin a kontrolka check engine czyli usterek może być dużo...

Na VAGu wyszła świeca tak? Czy jeśteś pewien że to było powodem zapalenia się kontrolki?? U kolegi w passacie jak padła świeca to błąd był zapisany w VAGu ale kontrolki check engine mu nie wywaliło... :mysli: :mysli:

kubanczyk.mis autko przeszło prawdopodobnie w notlauf (tryb awaryjny).

Jak mnie kiedyś przydarzył się notlauf to pomogło dopiero- naprawa usterki i podpięcie pod kompa i wykasowanie błędu...