Bartas96 Posted January 23, 2019 Posted January 23, 2019 Witam wszystkich. Mam problem z byłym autem , otóż sprzedałem Golfa 3 pod koniec kwietnia 2018r za niecałe 2 tysiące zł , była tam wykupiona świeża polisa OC na pół roku . Wszystko ładnie , pojechałem do wydziału komunikacji wyrejestrować auto , a jakoś w październiku / listopadzie dostałem list z przypomnieniem o zapłacie następnej polisy za niego . Trochę to olałem , ale jak w listopadzie kupiłem A4 B7 i udałem się do tego samego ubezpieczyciela , to go zapytałem o co chodzi. Dostarczyłem mu umowę sprzedaży Golfa i miało być już wszystko okej . Potem dostałem jeszcze z dwa listy od nich z druczkami do zapłaty , no ale kazali mi to w sumie olać , że system jeszcze nie ma tego . Dziś dostałem sms , że sprawa mojej polisy została przekazana do windykacji ;o Ktoś coś poradzi z tym? Co mam dalej z tym zrobić?
15lolo Posted January 23, 2019 Posted January 23, 2019 pewnie axa, nie zglosiles zbycia, wiec bd musial zapłacic do tego czasu co zostało zgloszone zbycie w ubezpieczalni
Langista Posted January 23, 2019 Posted January 23, 2019 Tak niestety kończy się olewanie spraw. Po sprzedaży auta ważniejsze jest zgłoszenie w ubezpieczalni, że sprzedaliśmy auto, niż wyrejestrowanie go.
hak64 Posted January 23, 2019 Posted January 23, 2019 Masz zmartwienie, ale nie musisz płacić. Firma windykacyjna i ubezpieczyciel mogą robić problemy, ale nie mają podstaw do żądania opłacenia składki OC za pojazd, który został sprzedany z ważną i opłaconą polisą. Zarówno ubezpieczycielowi, jak i windykatorowi prześlij kopię umowy sprzedaży (wraz z pismem, w którym informujesz o ich bezpodstawnym roszczeniu), bo mogą ci potrącić kasiorę bezpośrednio z konta (na podstawie nakazu komornika).
Bartas96 Posted January 24, 2019 Author Posted January 24, 2019 Ubezpieczenie było wykupione na Poczcie Polskiej , czyli w firmie Ergo Hestia. Ogólnie to sprzedałem już parę samochodów i nigdy takich problemów nie miałem , bo kupujący byli w miarę ogarnięci i normalnie zajmowali się opłatami ( pilnowali terminu) . Dziś dzwoniłem do ubezpieczyciela i mówił , że bym musiał mu podać numer pesel kupującego , aby to wszystko jakoś odkręcić , ale jak ja mam to zrobić jak na umowie wpisuje się tylko serię dowodu osobistego ? Dalej jestem w bagnie...
Langista Posted January 24, 2019 Posted January 24, 2019 Ja na umowie mam PESEL i numer dowodu osobistego..
hak64 Posted January 24, 2019 Posted January 24, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Bartas96 napisał: Dziś dzwoniłem do ubezpieczyciela i mówił , że bym musiał mu podać numer pesel kupującego , aby to wszystko jakoś odkręcić , ale jak ja mam to zrobić jak na umowie wpisuje się tylko serię dowodu osobistego ? Dalej jestem w bagnie... Nie wiem, jak można sporządzić umowę (w internecie masz masę wzorów umów) nie wpisując nr PESEL stron umowy, ale jeśli już takie coś zrobiłeś to powtórzę: prześlij kopię umowy sprzedaży (wraz z pismem, w którym informujesz o ich bezpodstawnym roszczeniu), Edited January 24, 2019 by hak64
Recommended Posts