Jump to content
IGNORED

Dźwięk jak by coś wpadło do silnika

Recommended Posts

Posted

Witam , po odpaleniu auta na zimnym , slychac dźwięk jak by coś wpadło do silnika , dźwięk bardziej slychac z dołu osoony bardziej przy stronie kierownicy . Miał ktoś taki przypadek ? 

Zalaczam  nagranie 

Nowe nagranie 9.m4a

Posted (edited)

Czy samochód stracił na mocy? Jak nie to szukaj jakiejś śrubki, która mogła wpaść między łapy silnika i lata hałasując.

Edited by Langista
Posted (edited)

podobny dźwięk miałem jak rozsypał się tłumik drgań napinacza paska wielorowkowego ,ale u ciebie jest już inny

Edited by greg2505
Posted

Wydaje mi się ze auto nie straciło na mocy .. 

Posted

sprawdź sprzęgiełko koła altelnatora 

Posted (edited)

Podobny dzwiek mam w sharaku.

Stawiam na napinacz paska wieloklinowego lub ktores lozysko na osprzecie.

Edited by wesz82
Posted

Sprzęgiełko koło alternatora jakis czas temu sprawdzałem było Ok . Chyba ze mysle o czymś innym .  A napinacz jak sprawdzic ? 

Posted (edited)

Sprzęgło klimy jest  ok ? , może gumki zmielone ?

Edited by greg2505
Posted

Zmieniona sprężarka na te z audi a4 b6 3l latem . Kiedyś rozsypała mi się sprężarka moja oryginalna i oddałem do mechanika , powiedział ze zrobi ale nie znalazł używanej sprezarki do b7 i założył od b6 , na skutek czego jest dłuższy pasek wielorowkowy . Zalana została świeżym olejem i sprawdzana było z nią wszystko w porządku , latem super chłodziła . 

Posted

Byłem u mechanika . przepłukalismy układ wspomagania , 2 litry płynu oryginalnego Febi , jak by troszke mniej chrobotało ( stary płyn to czarny żur..   teraz mam zielony czysciutki ) . Mechanik wspominal jeszcze o uszczelniaczu że mozna wlac z firmy Wings , mowił że miał taki przypadek i pomogło . Jego zdaniem te chrobotanie wydobywa sie z pompy wspomagania. 

Posted

BYć może zakladajac spreżarke z 3.0 A4 b6 audi , wymienili mi tez pompe wspomagania na jakis rupiec.. ;/

Posted

sprzęgiełko klimy ? zagrzej auto , i porównaj jak silnik pracuje z załaczoną klimą a jak bez, albo zdejmij pasek i posprawdzaj wszystko :) 

Posted

No teraz to ciężko klimę będzie włączyć

Posted
3 godziny temu, greg2505 napisał:

No teraz to ciężko klimę będzie włączyć

Dokladnie

Posted

Po rozgrzaniu silnika dźwięk ustał .. tylko na zimnym było to slychac . Dziwna sytuacja może któraś rolka wywalona po prostu..  na szczęście narazie tego nie slychac.  Jak się uda klime włączyć to zobaczę czy będzie slychac znów . 

Posted

znaczy ustaw sobie nawiew na HI na fula i słuchaj z zewnatrz czy coś sie tarasi , potem wyłacz  i też posłuchaj . Mi tak właśnie sprzegiełko klimy tak sie odzywa( przy sciagnietym pasku ma luzy) , a że jeżdze cały czas na włączonym nawiewie to jest cisza , jak wyłacze to słychac włąśnie takie tyrkotanie .