Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[2.4 BDV] V6 + KATALIZATOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś z Was testował zamienniki katalizatorów jak tutaj:
https://allegro.pl/oferta/katalizator-audi-a4-b6-2-4-bdv-09-2001-12-2004-5830193634
?

U mnie katalizatorów brak, takiego go kupiłem, chciałbym ogarnąć sprawę "check engine" i rozważam zakup zamiennika lub edycję softu.

Dodam jeszcze że czuję spalony olej wokół auta i wewnątrz na postoju, czy ktoś może wytłumaczyć jak duży wpływ ma na to brak katalizatorów?
Kwestie uszczelnienia i odmy muszę sprawdzić, silnik wygląda na suchy, pije 0,3/1000km 5W40 Liqui Moly.

Edytowane przez quqasz

Opublikowano

Zapach spalonego oleju nie ma nic do braku katalizatorów. Poszukaj wycieków. Skup się na uszczelkach pokryw i zaślepkach wałków z tyłu głowic od strony grodzi. Zapewne olej leje się na wydech.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, zbadam przy najbliższej okazji.

Wracając do katów:
edycja softu czy zamiennik ??

Opublikowano

Jak chcesz co 3-4 lata ładować 2.5k w dobre zamienniki to zakładaj katalizatory, jak nie to wydaj raz na wyłączenie sond w sterowniku i będzie spokój.

Opublikowano

Jak nie latasz gdzieś za granice to olej te katy. U nas przegląd to nie problem przecież.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
  • Autor

?

więc jasne, dzięki za pomoc

Opublikowano
9 godzin temu, Randor napisał:

Jak nie latasz gdzieś za granice to olej te katy. U nas przegląd to nie problem przecież.

nie wprowadzaj kolego zamętu ,bo jesteś w błędzie ,bo coraz ciężej o przegląd ,bez katów ,a w połowie tego roku zmieni się to całkiem … 

Opublikowano

Z całym szacunkiem.

Nie ma żadnych problemów z przeglądem i dalej ich nie będzie (na 99%). Jak ktoś jest pipa to i problemy się pojawią (założyciel tematu wie najlepiej co się dzieje u niego w okolicy i jakie ma układy). Robiłem rozeznanie w temacie. Coś tam planują ale g z tego będzie jak zawsze. Diagności się z tego śmieją (szczególnie z zapowiedzi tych pseudo kar pieniężnych). Wiedz, że u nas zawsze znajdzie się sposób na przepisy. Jeśli już, wezmą się przede wszystkim za tych co jeżdżą na gnojówce i za tych którzy palą oponami w piecu.

Szykuje jedno z aut na wyjazd do Norwegii. Chciałem sprawdzić jak sprawuje się fabryczny katalizator. Mam u siebie 5 stacji kontroli pojazdów (nie Olsztyn). Na 4 z nich nie byli w stanie zmierzyć mi emisji bo albo sprzęt był padnięty albo go w ogóle nie mieli.

Co według Ciebie ma się stać w połowie tego roku? Skoro masz jakieś info podziel sie nim, przyda się wszystkim. Jeśli gliniarze będą podczas rutynowej kontroli sprawdzali tez emisje no to wtedy jest wałek, w innym przypadku nie ma co panikować.

To tylko moje zdanie. Każdy niech robi jak chce.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
8 godzin temu, Randor napisał:

Z całym szacunkiem.

Nie ma żadnych problemów z przeglądem i dalej ich nie będzie (na 99%). Jak ktoś jest pipa to i problemy się pojawią (założyciel tematu wie najlepiej co się dzieje u niego w okolicy i jakie ma układy). Robiłem rozeznanie w temacie. Coś tam planują ale g z tego będzie jak zawsze. Diagności się z tego śmieją (szczególnie z zapowiedzi tych pseudo kar pieniężnych). Wiedz, że u nas zawsze znajdzie się sposób na przepisy. Jeśli już, wezmą się przede wszystkim za tych co jeżdżą na gnojówce i za tych którzy palą oponami w piecu.

Szykuje jedno z aut na wyjazd do Norwegii. Chciałem sprawdzić jak sprawuje się fabryczny katalizator. Mam u siebie 5 stacji kontroli pojazdów (nie Olsztyn). Na 4 z nich nie byli w stanie zmierzyć mi emisji bo albo sprzęt był padnięty albo go w ogóle nie mieli.

Co według Ciebie ma się stać w połowie tego roku? Skoro masz jakieś info podziel sie nim, przyda się wszystkim. Jeśli gliniarze będą podczas rutynowej kontroli sprawdzali tez emisje no to wtedy jest wałek, w innym przypadku nie ma co panikować.

To tylko moje zdanie. Każdy niech robi jak chce.

ja pod koniec roku robilem przegląd na tej samej stacji w olsztynie co zwykle od kilku nastu lat i pierwszy raz w badali mi spaliny i wszystkim po kolei ,jacy wjezdzali na stacje ,po rozmowie z diagnosta ,powiedział ,ze wlasnie w 2019 roku ,wszystkie stacje maja być wyposażone w sprzet do badania emisji spalin ,który to będzie podłączony on line do systemu i ten wynik od razu będzie szedł w system (wiadomo ,ze będą niektóre stacje kombinowały itp. ,ale jak długo? )  tak wiec jak faktycznie to się stanie ,to już żaden pan Ździsiek nie przymknie oka ,na brak katalizatora .

Opublikowano

Największa nagonka będzie na tych, co DPF wycięli, same benzyniaki i tak mało spalin wydzielają jak silnik zdrowy i zawory nie puszczają.

Opublikowano

U mnie też spaliny badają:whistling:.I nie wiem czemu akurat,co 3-4 lata by miało iść 2,5 tysia na katy?I skąd ta cena?Do ASN dałem 1960 za komplet już z robotą.:)

Opublikowano

No zależy jakie znajdziesz, ja zanalałem za komplet lepszych zamienników 2200 przy zdaniu starych części + założenie. Gwarancję dają na 2 lata, wątpię żeby wytrzymało dłużej jak 3-4 lata także..

Edytowane przez Langista

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Za 3-4 lata będziesz myślał o nowej (nowszej) furmance, więc "dontłory, bihepi" - przynajmniej przez ten czas będziesz jeździł w świadomości, że zrobiłeś wszystko co mogłeś by nie zatruwać (bardziej) innych (CO2 to pikuś).