czudaj Opublikowano 18 Marca 2007 Opublikowano 18 Marca 2007 Witam mam pytanie odnośnie montowania sobie mat grzewczych w lusterkach zewnętrznych. Szukałem takiego tematu na forum ale go nie znalazłem. Mam podgrzewane tylko lewe lusterko, niestety prawe nie, a szkoda bo jednak jest to bardzo przydatne. Mam w związku z tym parę pytań: 1. Czy ktoś już to robił? 2. Czy w moim modelu jest już podprowadzone do prawego lusterka kabelek zasilający taką mate (ten od tylniej szyby) podobno w niektórych modelach tak jest? 3. I czy taka mata nadawała by się. Czekam na Wasze podpowiedzi. Jeśli to pytanie nie do tego działu to proszę go przenieść
marcin j Opublikowano 18 Marca 2007 Opublikowano 18 Marca 2007 Kupiłem taką mate od tego samego sprzedawcy co podajesz w linku, nawet mi zamontował bo towar odbierałem osobiście. I mata nie działa, podejrzewam, że musze sprawdzić przewody, ale nie mam narazie czasu. Kolejna kwestia to jeżeli nie masz ogrzewania w prawym lusterku to najprawdopodobniej nie ma podciągniętej instalacji do tego lusterka, u mnie tak było.
czudaj Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Opublikowano 18 Marca 2007 Kupiłem taką mate od tego samego sprzedawcy co podajesz w linku, nawet mi zamontował bo towar odbierałem osobiście. I mata nie działa, podejrzewam, że musze sprawdzić przewody, ale nie mam narazie czasu. Kolejna kwestia to jeżeli nie masz ogrzewania w prawym lusterku to najprawdopodobniej nie ma podciągniętej instalacji do tego lusterka, u mnie tak było. dużo zabawy było z podciągnięciem z kabelka od ogrzewania tylniej szyby?
kalina Opublikowano 18 Marca 2007 Opublikowano 18 Marca 2007 Ja to robiłem bo mi całkiem nie grzały. Umnie grzeją cały czas, takie głupie rozwiązanie. Ale powiem że narobiłem się przy tym jak cholera. Odrywanie starych, masakra, konektory nie pasują dotych mat, są w innych miejscach. Trochę kombinacji. A tak apropo to dziwne że masz tylko jedno lustro grzane, może był dzwon w drzwi i komuś się kabelków nie poprowadziło??
marcin j Opublikowano 18 Marca 2007 Opublikowano 18 Marca 2007 dużo zabawy było z podciągnięciem z kabelka od ogrzewania tylniej szyby? Jeszcze nie robiłem z tym, bo nie miałem czasu. [ Dodano: 18-03-2007, 15:11 ] Odrywanie starych, masakra, Trzeba grzać mocno suszarką do włosów. Schodzi szybciej.
Gość zdeniu Opublikowano 18 Marca 2007 Opublikowano 18 Marca 2007 więc tak nie wszystkie nasze niunie miały podgrzewane lusterka najprościej można sprawdzić wyciągając włącznik podgrzewania tylnej szyby jeżeli będą wszystkie piny to mamy , jeżeli będzie jednego brakowało to nie mamy tak więc pierwsza sprawa to zmienić włącznik grzania tylnej szyby następnie trzeba będzie pociągnąć przewód od owego pina który będzie we włączniku do obu wkładów (+) i od obu wkładów przewody masowe (-) najlepiej do słupka przy nogach (tam są skrzynki połączeniowe) to jest fotka instalacji idącej od puszki na słupku do lusterka (1 bez grzanych lusterek 2 z grzanymi lustrami) to jest fotka drugiej strony instalacji czyli wtyczka do przewodu od lusterka (1 bez grzanych lusterek 2 z grzanymi lustrami)
czudaj Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Opublikowano 24 Marca 2007 więc tak najprościej można sprawdzić wyciągając włącznik podgrzewania tylnej szyby jeżeli będą wszystkie piny to mamy , jeżeli będzie jednego brakowało to nie mamy Nie poradziłem sobie z wyjęciem wyłacznika podgrzewanej tylnej szyby :/ Zdjąłem tą osłonę, i próbowałem wyciągnąć kombinerkami (jak w tej książce "Napraw to sam"), ale siedziało bardzo mocno, wyjąłem też radio i próbowałem od tyłu to wypchnąć ale ani drgnęło Boje się mocniej to pociągnąć szczypcami, żeby plastiku jakiegoś nie zerwać. Co zrobić?
wit.s Opublikowano 24 Marca 2007 Opublikowano 24 Marca 2007 Szukałem takiego tematu na forum ale go nie znalazłem hmmm... ktoś to już kiedyś wklejał :biggrin:
czudaj Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Opublikowano 25 Marca 2007 Czy kabel od podgrzewania lusterka jest podłączony do szkła prawego lusterka po stronie zewnętrznej (patrząc od środka samochodu)? Tak jak zaznaczyłem na obrazku poniżej? Bo odchyliłem szkło i był tam podpięty jakiś kabelek. To nie jest moje lusterko, tylko zdjęcie znalezione na necie.
tomekpal Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Tak. Prawe i lewe lusterko ma kable po zewnętrznych bokach u dołu (czyli w rogu). U mnie czarny i brązowy
jocker01 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Czy kabel od podgrzewania lusterka jest podłączony do szkła prawego lusterka po stronie zewnętrznej (patrząc od środka samochodu)? Tak jak zaznaczyłem na obrazku poniżej? Bo odchyliłem szkło i był tam podpięty jakiś kabelek. czesc, powinny byc dwa przewody, jezeli twierdzisz ze masz podgrzewane jedno lusterko to wydaje mi sie ze powinienes miec oba grzane, moze koncowki sa zasniedziale, bo lubia to robic szczegolnie te. najlatwiej to sprawdzic sciagajac szklo i podlaczajac voltomierz pod piny wlaczyc zaplon i ogrzewanie tylnej szyby, jedne modele maja podlaczone pod ogrzewanie tylnej szyby a inne pod zaplon. jezeli rzeczywiscie masz ogrzewane jedno lusterko to ja bym pociagnal kable od lewego do prawego, wydaje mi sie to latwiejsze. Pozdrawiam Jocker01
kalina Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 to jest temat z przed roku,(proszę patrzeć na daty) pytanie raczej nie aktualne.
STO_PROCENT Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Sorki za odgrzewanie kotleta ale nie chciałem zakładać nowego postu Sprawdzałem dziś czy grzeją lusterka no i niestety nie grzeją, wyjąłem wkłady okazało sie że zarówno do prawego i lewego są poprowadzone kable sprawdziłem napięcie w obu jest Czy Waszym zdaniem wystarczy wymienic maty grzewcze? Chce to zrobic bo naprawde przydaje sie takie grzanie w długich trasach szczególnie w deszczu i jeszcze cos napiecie w kablach jest cały czas po włączeniu zapłonu poradzcie
Mad_MAX Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Raczej na pewno maty masz uwalone , najlatwiej to wyjmij od kogos u kogo dziala i sprawdz u siebie Bedzie wiadomo.
Cuber Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Raczej na pewno maty masz uwalone , najlatwiej to wyjmij od kogos u kogo dziala i sprawdz u siebie Bedzie wiadomo. no ale skoro napisał ze ma napiecie w wychodzacych kabelkach w obudowie lusterka to odrazu niech kupuje grzane wkłady :th:
Mad_MAX Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Raczej na pewno maty masz uwalone , najlatwiej to wyjmij od kogos u kogo dziala i sprawdz u siebie Bedzie wiadomo. no ale skoro napisał ze ma napiecie w wychodzacych kabelkach w obudowie lusterka to odrazu niech kupuje grzane wkłady :th: Hmm no przeciez tak samo bylo u mnie jak sprawdzalismy No ale sprawdzic nie zaszkodzi chociaz marne szanse ze cos innego
STO_PROCENT Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 sprawdzałem na końcówkach napięcie i było około 7V a maty na allegro maja zasilaniena 12V To jakaś przeszkoda? Czy lepiej szukać oryginału na szrocie?
Cuber Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 sprawdzałem na końcówkach napięcie i było około 7V a maty na allegro maja zasilaniena 12V To jakaś przeszkoda? Czy lepiej szukać oryginału na szrocie? to moze jednak sprawdź wcześniej tak jak Max radził.....
kalina Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Lusterka grzeją cały czas, dlatego maty szlag trafia dosyć szybko.
Rekomendowane odpowiedzi