Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

analiza dpf w jakim jest stanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może ktoś pomoże w jakim stanie jest dpf  zrobiłem może od ostatniej kontroli może z 4000 masa sadzy ta sama jedynie wydłużył się czas i km od ostatniego wypalenia jakoś chyba za długo były próby wypalenia vcds na postoju i podczas jazdy i lipa procedura przerwana ze powodu bezpieczeństwa i mam pytanie może głupie ale czy mam dpf czy poprzedni właściciel Francja go nie wywalił?  

dpf.jpg

Opublikowano

Z tego co widać to filtr cząstek stałych jest na miejscu. Szybkie zweryfikowanie w aucie czy filtr cząstek stałych jest na miejscu można sprawdzić po końcówkach wydechu, muszą być w środku czyste.

jeżeli końcówki są okopcone czyli albo filtr ktoś wyciął albo coś się dzieje z nim nie tak. Prawie 31g sadzy to troszkę już jest,najlepiej uruchom sobie procedurę wypalania z poziomu VCDS i zobacz wtedy ile zostanie sadzy w filtrze.

Edytowane przez Arti_P

Opublikowano

kilometry od ostatniej regeneracji to nie jest jakaś nieprawidłowa wartość?

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Damis16 napisał:

Też mnie one dziwią bo auto przyjechało 6 miesięcy temu na kołach z Francji więc trochę kilometrów przejechał i po wino coś to wypalić 

Opublikowano
W dniu 14.02.2019 o 13:00, Damis16 napisał:

W tym przypadku jest. Jest nieprawidłowa.

Nie ma opcji aby system DPF w tym aucie był sprawny. Pięćdziesiąt sześć tysięcy kilometrów od ostatniej przeprowadzonej regeneracji (???) - to nie jest możliwe.

Zwróć uwagę na wartość sadzy na okoliczność narastania tego parametru. Musi narastać wraz z przejechanymi kilometrami.

Proszę zauważyć, że zawartość popiołu jest zerowa. Ma to miejsce tylko w wypadku nowego filtra lub zresetowania tej wartości.

Obstawiam, że nastąpiła tu próba (nie wiem, czy udana) wyłączenia systemu oczyszczania spalin.

Podaj wartości (silnik rozgrzany, włączony), temperatur z czujników umiejscowionych od turbiny do DPF. 

Edit : Napisałeś - "zrobiłem może od ostatniej kontroli może z 4000 masa sadzy ta sama"  - To dobitnie sugeruje, że doliczanie jednostek sadzy w aucie jest wyłączone.

Moim zdaniem w przedmiotowym aucie filtr DPF został usunięty.

Ostatecznym testem na to jest umieszczenie i pociągnięcie po wewnętrznej powierzchni końcówki wydechu, palca wskazującego . Usmolony, to brak DPF.  :) 

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, Tomnik napisał:

W tym przypadku jest. Jest nieprawidłowa.

Nie ma opcji aby system DPF w tym aucie był sprawny. Pięćdziesiąt sześć tysięcy kilometrów od ostatniej przeprowadzonej regeneracji (???) - to nie jest możliwe.

Zwróć uwagę na wartość sadzy na okoliczność narastania tego parametru. Musi narastać wraz z przejechanymi kilometrami.

Proszę zauważyć, że zawartość popiołu jest zerowa. Ma to miejsce tylko w wypadku nowego filtra lub zresetowania tej wartości.

Obstawiam, że nastąpiła tu próba (nie wiem, czy udana) wyłączenia systemu oczyszczania spalin.

Podaj wartości (silnik rozgrzany, włączony), temperatur z czujników umiejscowionych od turbiny do DPF. 

Edit : Napisałeś - "zrobiłem może od ostatniej kontroli może z 4000 masa sadzy ta sama"  - To dobitnie sugeruje, że doliczanie jednostek sadzy w aucie jest wyłączone.

Moim zdaniem w przedmiotowym aucie filtr DPF został usunięty.

Ostatecznym testem na to jest umieszczenie i pociągnięcie po wewnętrznej powierzchni końcówki wydechu, palca wskazującego . Usmolony, to brak DPF.  :) 

Może to coś pomoże 

20190220_151634.jpg

20190220_145455.jpg

20190220_145134.jpg

20190220_145411.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Robi77 napisał:

Może to coś pomoże 

Diagnoza problemów w Twoim aucie została postawiona w innym temacie, w którym je opisałeś. Tu 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy mógł by mi ktoś w diagnozie mojego dpfa. Czy jest wszystko w porządku zaznaczę że wypalanie mam raz 550km , 400km, a ostatnio po 350km robię niewielkie trasy i miasto.

20190808_180616.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wiecie czemu może nie pokazuje Oil ash? 

Screenshot_20191001-203309.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja dodam w temacie tyle że kupiłem a4 b8 2.0 tdi w kwietniu z przebiegiem 124 tys. Robiłem krutkie trasy. Po przejechaniu 4 tyś. Dpf zatkany. Więc go usunąłem i EGR też zamknięty. Niestety problem był taki ze auto straciło moc. Jak się okazało wszędzie było tyle nagaru i sadzy w dolocie w turbinie że dpf nie dawał rady. Pytanie dlaczego tak się stało. Czy silnik Csub z normą euro 6 ma z tym problem czy to wina zbyt krótkich odcinków trasy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Rzuci ktoś okiem czy wszystko OK?

Address 01: Engine  (8K0 907 401 F)

16:00:00
  069   Cylinder 1 injection quantity variation 0.04 mg/stroke
  070   Cylinder 2 injection quantity variation -0.16 mg/stroke
  071   Cylinder 3 injection quantity variation -0.04 mg/stroke
  072   Cylinder 4 injection quantity variation -0.18 mg/stroke
  073   Cylinder 5 injection quantity variation 0.59 mg/stroke
  074   Cylinder 6 injection quantity variation -0.24 mg/stroke
  075   Distance since last regeneration 15569 m
  084   Engine speed 653.0 /min
  144   Oil ash 0.48 l
  149   Particul.filter diff.pressure -1 hPa
  168   Soot mass calculated 13.42 g
  169   Soot mass measured 9.88 g

Edytowane przez kastro

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, proszę o weryfikacje DPF. Czesto wypala co 30km, 50km, 100km i dymi podczas wypalania. Logi poniżej. 

LOGI-1.jpg

20200503_173543.jpg

Edytowane przez mazur1990