Jump to content
IGNORED

[B6 AVF] Jaki olej do skrzyni - Shell czy Motul ?

Recommended Posts

Posted

jaki olej do skrzyni shell czy motul ??

Posted

Witam

Jeśli miałbym wybierać miedzy olejem shell a motul

to wybrał bym ten drugi (motul)

Pozdrawiam

Rafał

Posted

dzieki, ja zalałem do silnika shell 5W30 i mam wrażenie ze głosniej silnik pracuje

Posted

Motul Gear 300 75W90

Posted

przed wyminą oleju w skrzyni, należy ją przepłukać ???

Posted

przed wyminą oleju w skrzyni, należy ją przepłukać ???

raczej dokładnie opróznic

Posted

MOTUL Gear 300 75W-90 1l

MOTUL Motylgear 75W-90 1l

Witam mam pytanie do was czym rożni się te dwa oleje pomiędzy sobą i który byście polecili do Audi A4 z 98 Roku 5 biegowa skrzynia

Posted

A co sądzicie panowie o tym oleju: http://motokosmetyka.pl/shop,show,232

Z tego co się zorientowałem olej powinien spełniać specyfikację API GL4, a pod żadnym pozorem nie można wlewać GL5. Ewentualnie można zalać GL4/5 :mysli:

Posted

Ja do swojego zalałem MOTUL Gear 300 75W-90. Czy dobrze zrobiłem?

Posted

ja też takim bedę zalewał[br]Dopisany: 16 Marzec 2009, 08:41_________________________________________________Witam ponownie

Wymieniłem olej w skrzyni biegów, kupiłem olej Gear 300 75w 90, strzykawkę i klucz do korka oleju.

Po odkręceniu plastikowej osłony okazało się że klucz który kupiłem do korka oleju nie nadawał się, korek wlewu oleju i korek do spuszczania oleju jest taki sam i jest na zwykły klucz imbusowy. Odkręcenie korków (śrub) nie sprawiło mi kłopotów. Zaskoczony byłem stanem usuwanego oleju myślałem, że to będzie czarna maż a okazało się, nie było widać żadnego zużycia olej był bardzo czysty przezroczysty jasno brązowy. Nowy olej był też przezroczysty koloru jasno oliwkowy. Stary i nowy olej, jego gęstości mogę porównać do oleju używanego w kuchni np. olej słonecznikowy . korek do wlewu oleju znajduje się na wysokości osi napędowej od strony kierowcy.

Rozmawiałem z mechanikiem powiedziałem mu, że wymieniłem olej w skrzyni był trochę zdziwiony, ponieważ jak twierdzi nikt tego nie robi., chyba że zaczyna szwankować skrzynia, ale powiedział, że ma przypadki, kiedy klienci chcą wymienny lub naprawy skrzyni w takich sytuacjach radził wymienić olej po wymianie na nowy skrzynie poprawnie pracują a spuszczany olej wzrokowo jest w stanie idealnym dlatego nie trzeba się tym sugerować

Pozdrawiam

Posted

Też wymieniłem wczoraj olej w skrzyni na Motul Gear 300 75W90 i powie Wam,że dużo ciszej i lżej się zmienia biegi,a rano na mrozie -10 stopni lewarek lekko pracuje także polecam taki zabieg,choć niby ASO twierdzi,że nie zmienia się oleju w skrzyni,a ja uważam że to duży błąd.

Posted

ASO twierdzi,że nie zmienia się oleju w skrzyni,a

bo to debile sa... :polew: juz od wielu lat tak uważaja...

ja juz dawno jestem po zmianie oleju w skrzyni... mam zalanego castrola 80W90. dobry lek jak nie pomaga 75W90.synhrony sa juz troszkę podjechane.

Posted

ja zaraz po zakupie przy okazji pierwszej wymiany oleju i filtrów zalałem Motul Gear 300 75W90, zrobiłem juz k 15kkm na tym i nic złego się nie dzieje. niby się nie wymienia oleju ale nic nie jest wieczne ;)

Posted

czy do multitronika pasuje ten olej? czy lepiej tak jak radził gdzieś Bart walnąć Motul Specific VW 505.01 - 505.02 - 505.00 5w-40?

Posted

Czesiu, pomyliłeś chyba olej silnikowy z olejem w skrzyni biegów (o którym tu mowa)

Posted

panowie, a ile tego oleju kupic?