Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Układ chłodzenia i temperatura oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierona w końcu kupiłech se Audice A4 Avant 1,8 turbo !!! rok prod 1997

Pytanko :

1.Na wskaźniku temperatury silnika (płynu chłodzenia) co ma skalę od 60 do 120 stopni celcjusza jaka powinna być wskazywana temperatuta po rozgrzaniu silnika (gdy termostat sprawny i wszystko jest sprawne) - na przykład po przejechaniu 20 km i na jakiej temperaturze powinna się wskazówka cały czas prawidłowo zatrzymywać ?

2. To samo - jaka prawidłowa temperatura powinna być na wskaźniku temperatury oleju ?

Opublikowano

temp. plynu chlodzacego na rozgrzanym silniku powinna byc caly czas 90C, temp. oleju zalezy od oleju od stylu jazdy

Opublikowano
Pierona w końcu kupiłech se Audice A4 Avant 1,8 turbo !!!

To gratulacje

Co do temp płynu to potwierdzam to co napisał kolega wyżej

Opublikowano
  • Autor
temp. plynu chlodzacego na rozgrzanym silniku powinna byc caly czas 90C, temp. oleju zalezy od oleju od stylu jazdy

OK a posiadacze silników benzynowych A4 Avant 1,8 turbo też potwierdzacie, to co napisał "98igo" ?

Opublikowano
OK a posiadacze silników benzynowych A4 Avant 1,8 turbo też potwierdzacie, to co napisał "98igo" ?

No ja jestem posiadaczem podobnego silniczka 1.8 T ale nie w avancie :rotfl:

Potwierdzam zdanie kolegów a zasada ta

temp. oleju zalezy od oleju od stylu jazdy
ma sie tak samo do wszystkich silników

Pozdrawiam

Opublikowano

Potwierdzam!! Chyba mam podobny wozik, co nie?? :rotfl: Jeżeli bardzo spokojnie jeździsz, to olej może mieć nawet ok 70 st.C !!

Opublikowano

a co tobie wskazuje??

Opublikowano
  • Autor
a co tobie wskazuje??

Mi pokazuje po rozgrzaniu około 115 stopni celc (czasem dochodzi do 120 stpni) i to przy spokojnej jeździe do 100 km/h. Może to zamknięty ciągle termostat (jaki koszt wymiany z robocizną ?) Może nie załącza się II bieg wętylatora (jaki koszt wymiany z robocizną ?) albo co najgorsze poszła uszczelka pod głowicą i silnik zasysa płym chłodniczy - trochę płynu ubywa po zatrzymaniu się aby ostygł silnik w zbiorniczku jest bębelkowanie - przelewa się wrzący płyn do zbiorniczka - po ostygnięciu i przejechaniu 20 km ubyło 2 cm, pod zbiorniczkiem jest jakaś rurka skąd przelewa się nadmniar płynu po wzburzeniu ...(jaki koszt wymiany uszczelki pod głowicą z planowaniem z robocizną w pokolicach Katowic? może namiar telefoniczny lub adres dobrego ASO) ewentualnie pompa wody sika ale tylko w czasie jazdy bo po zatrzymaniu nic nie cieknie.

A może tylko jakiś dupny czujnik a płynu ubywa przez nadmiad i rurkę pod zbiorniczkiem podczas wzburzenia i zatrzymania do ostygnięcia silnika.

Dałem około 7 tys. poniżej ceny rynkowej i albo to jest drobnostka i dobrze na tym wyjdę albo gruba awaria i trochę dopłacę do interesu (ryzyk fizyk) :cry:

Gdzie wokolicach Katowic jest godny polecenia warsztat lub stacja obsługi która może zdiagnozować w/w awarię ?

Opublikowano
w zbiorniczku jest bębelkowanie - przelewa się wrzący płyn do zbiorniczka
Tu stawialbym na nieotwierajacy sie termostat. Kiedys tak mialem w swoim bylym VW. Jak na Vagu nic konkretnego nie pokaze to zaczynaj od termostatu.
Opublikowano

Sprawdź czy chłodnica sie zagrzewa będziesz miał pewność że jednak jest otwarty duży obieg i kolor oleju .

Opublikowano
  • Autor

Nadto do głowy przychodzi mi zapchana chłodnica, czy w Audi to się zdarza ? Ciągle liczę że odezwie się ktoś ze Śląska i poda namiary na dobry warsztat autoryzowany lub nie koniecznie autoryzowany

Opublikowano

W moim po wymianie termostatu jest ciągle temperatura ( na kanale 49 klimatronika ) 97*C - zastanawiam się czy to nie jest za dużo :question: - co wy na to?

Poprzednio przed wymianą zagrzewał się z ledwością do 80*C.

Opublikowano

Podobno Jan Sopa z Czernicy (koło Wodzisławia) jest dobry.

Opublikowano
W moim po wymianie termostatu jest ciągle temperatura ( na kanale 49 klimatronika ) 97*C - zastanawiam się czy to nie jest za dużo :question: - co wy na to?

To jeszcze temp w normie

Opublikowano
Mi pokazuje po rozgrzaniu około 115 stopni celc (czasem dochodzi do 120 stpni) i to przy spokojnej jeździe do 100 km/h. Może to zamknięty ciągle termostat (jaki koszt wymiany z robocizną ?

U mnie było odwrotnie czyli termostat otwarty.Koszt termostatu 35zł robocizna 0zł bo sam wymieniłem

Opublikowano

klimatronik oszukuje, mi pokazuje 101-102 C a VAG 93-94 C a na budziku równe 90C

wymieniony termostat, czujnik, płyn - wszystko oryginalne z ASO więc OK nie panikuj :wink:

i nie kontynuować mi tu o termostatach bo zamknę, tematów na temat tego elementu jest sporo i tam to należy kontynuowć, pozostaje tutaj jeszcze temp. oleju więc proszę pisać o tym

Opublikowano
  • Autor

U mnie było odwrotnie czyli termostat otwarty.Koszt termostatu 35zł robocizna 0zł bo sam wymieniłem

Szkoda, ze nie jesteś na Śłuunsku bo bym do ciebie podjechał, po wskazówki na żywo :lol: :biggrin: Szczerze mówiąc to nawet nie wiem gdzie ten termostat jest - nie mam instrukcji obsługi

MOŻE KTOŚ PODA ADRES INTERNETOWY ABY ŚCIĄGNĄć INSTRUKCJę W PDF-ie.Wcześniej miałem Daewoo Espero i na tamtym forum Klubowicze zeskanowali książkę serwisową z ASO - 500 stron ! (można ją było ściągnąć po polsku ze strony Klubu Espero w Czechach) czy na tym forum też są tacy pomysłowi forumowicze ?

[ Dodano: 20-03-2007, 18:43 ]

i nie kontynuować mi tu o termostatach bo zamknę, tematów na temat tego elementu jest sporo i tam to należy kontynuowć, pozostaje tutaj jeszcze temp. oleju więc proszę pisać o tym

UPSSS napisaliśmy razem ale czyż termostat nie jest elementem układu chłodzenia - nie da się tego ominąc.....

Opublikowano
MOŻE KTOŚ PODA ADRES INTERNETOWY ABY ŚCIĄGNĄć INSTRUKCJę W PDF-ie.

Jest na stronie

Klik

Opublikowano

panowie mi pokazuje temp. oleju jak ostro przegonie autko to ma ok 115-120 a jak jezdze spokojnie to pokazuje ok 90-100 jesli dobrze panietam

Opublikowano
  • Autor
MOŻE KTOŚ PODA ADRES INTERNETOWY ABY ŚCIĄGNĄć INSTRUKCJę W PDF-ie.

Jest na stronie

Klik

Chciałem ściągnąć ale wyskoczył mi taki napis "Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą czytać tematy na tym forum." :redface:

Więc co mam zrobić żeby mieć uprawnienie do jego przeczytania ?

Przez to że nie mam instrukcji to nawet nie wiem czy jest kontrolka smarowania (ciśnienia oleju) a na forum wstyd mi o takie rzeczy pytać. Ostatnio w Norauto wymieniałem olej a oni przed wymianą sprawdzają i zapisują do protokołu co jest niesprawne żeby ich nie posądzić że coś spiepszyli. i przychodzi do mnie gościu z tekstem ale pan wie że nie świeci siem panu kontrolka od oleju :eek:

Nie chciałem mu mówić że może gdy jest komputer pokładowy, który raczej wyświetlił by taka ikonkę gdyby było coś nie tak ze smarowaniem no i jest wskaźnik temperatury oleju - ale mówię nie bendem siem kłócił, jak nie mam instrukcji DATEGO CHęTNIE BYM ŚCIĄGNĄŁ SOBIE TAKĄ INSTRUKCJę

[ Dodano: 21-03-2007, 02:06 ]

Czy komputer pokładowy gdy wyświetla ikonkę awarii układu chłodzenia - to może wykryć że pompa wody ma połamane łopatki ?

Na VAG-u nic nie wykryto, więć skąd komputer wie że jest awaria, gdy ikonka pojawia się nawet rano na zimnym silniku zaraz po 10 sek od odpalenia silnika ?