Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Zła praca silnika na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kiedy kupiłem moje a4 z silnikiem aeb mam problem. Samochód bardzo źle odpala, mianowicie trzeba go długo kręcić, gdy już odpali na początku ma obroty w granicach 400-500 i bardzo kulawo chodzi jakby nie na wszystkie gary, cała buda się trzęsie, później zaczyna już normalnie pracować na wolnych obrotach. W momencie gdy dodaję gazu obroty najpierw spadają a później dopiero wzrastają, jak się jedzie to silnik najpierw hamuje pojazd a dopiero po chwili zaczyna przyśpieszać, to hamowane jest dosyć gwałtowne, aż się do przodu leci. Gdy samochód zaczyna pracować na lpg wszystko mija, normalnie przyśpiesza nie szarpie. Co do zapalanie w momencie gdy samochód zapali i silnik pracuje normalnie tzn równo i z normalny mi obrotami, mogę go zgasić i od razu zapali po obrocie rozrusznika ale jak chwilę postoi wystarczy pięć minut to muszę go kręcić około minuty żeby odpalił. Mi się wydaje że to może być wina wtrysków benzynowych, świece mam nowe takie jak w katalogu. już mam je rok a nie mogę się uporać z tym problemem. Może ktoś mi pomoże??

Opublikowano

obstawiam na zapieczone wtryski (zasluga LPG) albo padniety slinik krokowy...

Opublikowano

Kolego skoro tak jak piszesz wina jest w PB tam szukaj problemów.

Na Twoim miejscu zmierzyłbym ciśnienie paliwa,możliwe że pompa nie wydala i stąd problemy.

Co do wtrysków to raczej miałbyś problem z odpaleniem właśnie na ciepłym silniku,chodź to też nie jest powiedziane :confused4:

W moim paździochu też miałem problem z porannym odpalaniem(całkiem jak w Twoim przypadku)po pomiarze ciśnienia w układzie PB(ciśnienie było odpowiednie)wrezałem zaworek w przewód paliwowy zaraz za pompką paliwa i problem znikł.

Jedyne co zauważyłem to że po tym zabiegu pacjent potrzebuje właśnie więcej czasu na odpalenie tzn muszę dłużej zakręcić rozrusznikiem.

Zrób tak-odpal awaryjnie auto na LPG (tylko 1 raz)jeżeli wszystko będzie ok to podjedz do mechanika niech zmierzy ciśnienie w układzie paliwowym i daj znać to będziemy szukać dalej :wink4:

Wymień wtryski, :hi:

Bez urazy kolego,ale niby po czym to wnioskujesz???

pzdr

Opublikowano

obstawiam na zapieczone wtryski (zasluga LPG) albo padniety slinik krokowy...

w aeb nie ma krokowca, co do wtrysków to też tak sądze. Efekt trzepania buda, auto na pewno nie chodzi na początku na wszystkie gary więc problem może leżeć po stronie wlaśnie wtrysków. Pojechał bym wyczyścić wtryski

Opublikowano

pompa paliwa teoretycznie jest sprawna, mam zaworek wstawiony żeby się paliwo nie cofało, nic to nie dało. Odpalać ją to poracha, są dni kiedy rano pyk i chodzi, ale ostatnie dwa dni to już klęska, dobrze że mam akumulator sprawny bo chyba bym nie zapalił, No i czuć paliwem z wydechy

Opublikowano

pompa paliwa teoretycznie jest sprawna, mam zaworek wstawiony żeby się paliwo nie cofało, nic to nie dało. Odpalać ją to poracha, są dni kiedy rano pyk i chodzi, ale ostatnie dwa dni to już klęska, dobrze że mam akumulator sprawny bo chyba bym nie zapalił, No i czuć paliwem z wydechy

Co rozumiesz przez słowo teoretycznie???

ja bym podjechał i zmierzył ciśnienie koszt nie duży a będziesz już mógł wykluczyć pompę.

Jak czujesz paliwo to oznacza to jego za dużą dawkę więc możliwe że wtryski "leją" ;(

Opublikowano

A może masz nieszczelną instalacje LPG. Gaz się zbiera i auto nie chce zapalić na benzynie. Spróbuj całkowicie wyjeździć LPG i sprawdź czy problem będzie sie powtarzał.

Opublikowano

Wesz82: To jest podstawowy objaw przy LPG. Nie działa na benzynie bo się zapiekły. Jak wlewa się prewencyjnie to działa dłużej, jak się nie pilnuje to nie ma co kombinować i czyścić, tylko trzeba kupić nowe i wymienić. :cool1: To są koszty używania gazu: wtryski , przepustnica czy uszczelka pod głowicą. Także nie kombinować tylko wykręcić i wymienic. Samochód jest stary to taki zabieg można potraktować jako serwis urządzenia.

Zdrówka mechaniory, tylko numery pospisujecie bo bedzie chodził jak RS :good:

Opublikowano

spodziewałem się że wtryski są do wymiany a powiedzcie jaki koszt tej wymiany może być?? pompa była sprawdzana w zeszłym roku i znajomy mechanik stwierdził że jest dobra. muszę coś zrobić z tym zapalaniem bo tragedia straszna :wallbash:

Opublikowano

Chłopie. Zmierz to ciśnienie paliwa. Bo częściej padają pompy niż wtryskiwacze.

A poza tym, to że masz jakiś zaworek zwrotny wstawiony nic nie daje.

Po prostu pompa ma małą wydajność tłoczenia lub daje zbyt niskie ciśnienie paliwa.

Opublikowano

ja bym proponował wymianę filtra paliwa a później świec jeżeli nie było to wymieniane

Opublikowano

jak wyzej wg mnie zapieczone wtryski wiec do wymiany ale zanim wymiana ja bym proponowal jakis srodek do czyszczenia wtryskow dolac do paliwa i pojezdzic troche na bezynie moze cos sie rusza.

Opublikowano

może zawsze to mniejszy koszt :rolleyes: ale jak to nie pomoże to wymiana, może ktoś się orientuje ile to może kosztować? i w benzynie też się ustawia wtryski na stole probierczym??