Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jak sie dostać do żarówek w lampie tylnej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, spalila mi sie zarowka w tylnej lampie, jak wyjac :question: Wiem ze pytanie totalnie lamerskie, ale w Alfie jak raz wyciagalem pekl mi jeden z zatrzaskow, pozniej latala jak glupia, w Audi nie chce tego powtorzyc :biggrin: Czy wyciagamy ta duza gume ktora jest obok, czy moze demontujemy ktorys z boczkow :question: Dzieki za info :cool:

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 03-05-2007, 14:33 ]

temat dodany do FAQ

Opublikowano

tak, tę gumkę wyciągnij (z boku, po otwarciu klapy) i powinieneś mieć dostęp do śruby.

Opublikowano
  • Autor

Ta gumka dosc mocno "siedzi". Nic nie urwe :question:

Opublikowano

no urwać zawsze coś można :cool: Ale to jest zwykła zatyczka, która zasłania śrubę tylko..

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie... u gory jest kawalek gumy ktory chyba chroni przed wilgocia, dol jest caly z plastiku. Przy podwzaniu bokow plastik zaczyna delikatnie pekac, wiec to chyba zly sposob; czy moze ciagnac cala ta duza zaslepke do gory :question:

Opublikowano

Ja mówie o takiej małej zatyczce z boku. Widzisz ją dopiero jak otworzysz klapę bagażnika. Jest on umiejscowiona między klapą a całą budą po środku wysokości lampy.

A Ty chyba piszesz o całej lampie ??

[ Dodano: 19-03-2007, 13:33 ]

ooo, tutaj masz na rysunku :

lampaavantb6rearnq9.th.png

Opublikowano
  • Autor

Pre_pl -dzieki wielkie, wymienilem. Dzieki za "naprowadzanie" na wlasciwy cel: zabralem sie za to od du..y strony.

PS. Skad mozna zdobyc takie schematy jakie wkleiles w swojej ostatniej wypowiedzi :question:

Opublikowano

Wlasnie,skad masz takie zajefajne schemaciki?:)

Opublikowano

od kolegi, która ma Elsę (ELSA - taki program...)

:cool:

[ Dodano: 20-04-2007, 09:47 ]

dodam szybko, że wykręcając śrubę uważajcie żeby nic nie wpadło między plastikowe boki, a karoserię. Mi wpadła tam w ostatnią niedzielę nasadka i trochę trwało zanim wyjąłem ją

(trzeba ten bok plastikowy trochę rozkręcić i wyjąć z dwóch zaczepów - trzymają jak cholera, więc mocno trzeba szarpnąć)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam;

Temat był już poruszamy; jest nawet rysunek http://img260.imageshack.us/my.php?image=lampaavantb6rearnq9.png

odkręcam śrubę oznaczoną na rysunku jako "1" puszcza, nie wykręca się do końca pewnie jest blokada żeby śruba nie 'wypadła' ; lampa delikatnie chodzi na boki (parę milimetrów luzu) ; i to tyle; lampy nie da sie wyjąć;

czy mam tą śrubę na rysunku jako "2" też odkręcić ???

POMOCY [br]Dopisany: 14 Listopad 2007, 16:47 _________________________________________________nadmienię że wielkość zaślepki w tapicerce jest mniejsza niż klucz który by tam wlazł do odkręcenia tej śruby "2" :))

Opublikowano

Wystarczy odkręcić tylką tą jedną śrubę (i to właśnie nie koniecznie do końca). Lapma trzyma się na bolcach, które mają takie lekko zaokrąglone główki i wchodzą na wcisk do otworów w lampie. Tak więc śmiało trzeba szarpnąć zdecydowanie lampę w kierunku strzałki jak na rysunku i lapa zejdzie z tych bolców.

Opublikowano

OK: dzięki za wyjaśnienia; to szarpnę jak nie puści to podwiążę linką do ciągnika i gaz; wtedy to już chyba puści najwyżej razem z całym bokiem; :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

no dobra a jaka żarówka tam wchodzi ?? bo coś mi się jadna lampa ledwo tli :kwasny: a druga świeci aż za mocno

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po poluzowaniu(bo śruba sie nie odkręca) trzeba poruszać całą lampą i przesunąć ją ok 1cm na zewnątrz bo te bolce są prostopadłe do boku auta i następnie całość do tyłu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja wyjąłem tą śrubę po odkręceniu wąskimi szczypcami,śruba wyszła cała jest dość długa,potem sprawa już prosta odchylić lampę na bok aż odskoczy z okrągłych zatrzasków.Nie polecam szarpania lampy bez wyjęcia śruby:thumbdown:.Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

dzisiaj walczyłem z wymianą żarówek stop i wpadłem na, moim zdaniem, niezły pomysł. zrobiłem coś w rodzaju rynienki z papieru i podłożyłem pod śrubę podczas odkręcania śruby trzymającej tylną lampę. nie przeszkadzało mi to podczas odkręcania śruby a zabezpieczyło przed utratą śruby. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. Pozdrawiam

Opublikowano

Odgrzałeś jakiś stary wątek. Były już następne w tym temacie. Jest w nich napisane, że nie trzeba wykręcać tej śrubki do końca. Kilka jej obrotów wystarczy do bezproblemowego wyjęcia lampy. I nie ma problemów z szukaniem lub wyciąganiem śrubki jak wpadnie za osłonę.

Opublikowano

Nie wiem jak jest w Avancie ale w sedanie trzeba ją wykręcić do końca na 100% W sumie ta lampa trzyma się tylko na tej jednej śrubce i 2 plastikowych wciskach.

Opublikowano

Odgrzałeś jakiś stary wątek. Były już następne w tym temacie. Jest w nich napisane, że nie trzeba wykręcać tej śrubki do końca. Kilka jej obrotów wystarczy do bezproblemowego wyjęcia lampy. I nie ma problemów z szukaniem lub wyciąganiem śrubki jak wpadnie za osłonę.

ja probowalem kilka razy i za kazdym razem musialem wyjac srube szczypcami-probowalem tylko poluzowac srobe-u mnie trzeba cala wyjac,inaczej nie odsuniesz lampy... :wink4:
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

no dobra a jaka żarówka tam wchodzi ?? bo coś mi się jadna lampa ledwo tli :kwasny: a druga świeci aż za mocno

Tu można sprawdzić:

http://www.lighting.philips.com/pl_pl/consumer/carlighting/1_car_lighting/car_which_lamp_to_buy.php?main=pl_pl_consumer_lighting&parent=89083467512&id=pl_pl_car_lighting&lang=pl