Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Optymalna dla silnika prędkość i obroty podczas jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Ostatnio często robię trasę autostradą, ok 350 km.   Średnio jadę sobie 110-120 km/h.  Ale po pewnym czasie,  albo gdy się spieszę,  chciało by się szybciej.  Nie jestem jednak pewien,  czy to bezpieczne dla silnika.  Tzn samochód mam od 3 lat,  ale ani razu nie wymieniłem uszczelki pod głowicą. Zastanawiam się, czy jadą około 350 km z prędkością 140-150 km/h nie narobić mi szkód :D nie chciał bym żeby wydmuchalo mi uszczelke w środku trasy na autostradzie.  Czy lepiej najpierw na wszelki wypadek zmienić uszczelke na nową, i dopiero wtedy zwiększyć prędkość jazdy?  Dodatkowo zbliża mi się termin wymiany rozrządu,  czy przy wymianie rozrządu konieczna jest wymiana uszczelki na nową? 

Z góry dzięki za Odpowiedź :)

Opublikowano

Dla tych aut 'bezpieczna' prędkość to 150-160/h cały czas. Jedynym ograniczeniem jest pobór oliwy i paliwa. Nie wiem kto takie głupoty Ci naciskał ale nie wydmuchasz sobie uszczelki, żadnej. Podczas wymiany rozrządu też nie trzeba wymieniać uszczelki pod głowicą.

Uszczelkę pod głowicą wymienia się tylko w tedy, kiedy stwierdzi się obecność oleju silnikowego w płynie chłodniczym lub spalin. Występuje przy tym też płyn chłodniczy na tłokach, kopcenie na biało cały czas i duże ubytki płynu chłodniczego lub przybywanie oleju.

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Wymień sobie na zaś silnik na nowy. Tak słyszałem, że się robi w autach, które mają więcej niż 15 lat ?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał:

Nie wiem kto takie głupoty Ci naciskał ale nie wydmuchasz sobie uszczelki, żadnej. 

Byłem świadkiem sytuacji gdy znajomy (co prawda w 80 B4) po dłuższej ostrej jeździe musiał wymieniać uszczelke, bo wydmuchało. No tylko faktycznie, autko starsze niz moje,  no i silnik 2.0 ABT.

Opublikowano
2 godziny temu, ARTek/_/\_\ napisał:

Witam. 

Ostatnio często robię trasę autostradą, ok 350 km.   Średnio jadę sobie 110-120 km/h.  Ale po pewnym czasie,  albo gdy się spieszę,  chciało by się szybciej.  Nie jestem jednak pewien,  czy to bezpieczne dla silnika.  Tzn samochód mam od 3 lat,  ale ani razu nie wymieniłem uszczelki pod głowicą. Zastanawiam się, czy jadą około 350 km z prędkością 140-150 km/h nie narobić mi szkód :D nie chciał bym żeby wydmuchalo mi uszczelke w środku trasy na autostradzie.  Czy lepiej najpierw na wszelki wypadek zmienić uszczelke na nową, i dopiero wtedy zwiększyć prędkość jazdy?  Dodatkowo zbliża mi się termin wymiany rozrządu,  czy przy wymianie rozrządu konieczna jest wymiana uszczelki na nową? 

Z góry dzięki za Odpowiedź :)

Pytasz poważnie czy żartujesz? Oczywiście, że nic sie stanie przy predkości 14-150...

Opublikowano
2 godziny temu, ARTek/_/\_\ napisał:

Byłem świadkiem sytuacji gdy znajomy (co prawda w 80 B4) po dłuższej ostrej jeździe musiał wymieniać uszczelke, bo wydmuchało. No tylko faktycznie, autko starsze niz moje,  no i silnik 2.0 ABT.

Powtarzam, nie ma nic takiego. Po prostu już dawno padła i przy większym, dłuższym obciążeniu dokonała żywota.

Opublikowano

@ARTek/_/\_\ ja już 4 razy byłem nad morzem swoim autem i za każdym razem w jedną i drugą stronę 170-180 km/h na schodziłem a nad morze mam 800 km :D

Opublikowano

Ja pamietam jak swoją A3 8L w 1.8 AGN ciąłem do Gdańska z Radomia cały czas 180 i nic jej sie nie stało ;)