Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozrząd z łancuchem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,kupilem auto a4 b6 1.8t avj 150km , przy silniku jest napis niemieckiej wymiany rozrządu , którą sugerował się poprzedni właściciel auta w Polsce , sugerując się tym napisem przejechał 8000km bez żadnej awarii ,ja z obawy że nie wiadomo czy rozrząd był na prawde zrobiony  przygotowuje się na jego wymianę , diagnosta przy sprawdzaniu przed kupnem powiedział ze będzie trzeba wymienić łańcuch z napinaczem ,mechanik za usługe zaśpiewał 800zł za rozrząd przód razem z robotą , a za tył czyli łańcuch ,napinacz i reszte 2000zl za same częsci , jak myslicie czy to normalna cena ? jedni mowią że łancuch słychać a inni że nie , proszę o jakieś rady

Opublikowano

O ile za pasek + częsci i robote cena 800 zł jest ok moim zdaniem - cały przód trzeba rozebrać żeby się do niego dobrać.

Cena za łańcuch +  napinacz troche nawet mała bym powiedział. Z tego co się orientuję te rzeczy kupowac należy tylko i wyłącznie oryginalne.

Dodatkowo dlaczego chcesz go wymieniać ? 

Jeżeli go słychać chwilkę przy odpaleniu to bym nie ruszał. 

Zamiast wymieniać na ślepo, pierwsza rzecz to sprawdzenie ciśnienia oleju, miska olejowa w dół + czyszczenie smoka.

Jeżeli nadal wtedy będzie słychać łańcuch to wtedy bym go wymienił.

Opublikowano
  • Autor

według mnie oraz kolegów posiadających to samo auto z 1.8t  łancucha nie słychać , diagnosta twierdzi inaczej , w każdym razie jakie są konsekwencje jeśli zrobię tylko rozdząd z przodu ?

Edytowane przez grz21

Opublikowano

Jeśli slizgi są całe, a napinacz nie trzyma lub rozciagniety łańcuch to żadne prócz błędów o braku synchronizacji, tarcia łańcucha o obudowę lub głowicę i braki w mocy. Jak nie słychać to nie ruszaj. Zrób log 90+93 podczas zwyklej jazdy to będzie można powiedzieć coś o stanie rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

dzięki , wydaje mi się że mocy nie brakuje , charakterystycznego tarcia tez nie słyszę, trudna decyzja bo chcialbym auto zagazować a jeśli przyjdzie wymieniać łancuch to z gazem będe musiał się pozegnać na najbliższe kilka miesięcy.Auto przed zakupem było również podlączone pod komputer i nie wykazało jakichkolwiek błędów.

Opublikowano

Śmiało można założyć zamiennik napinacza z łańcuchem do 800zl. Kiedyś montowalem maxgear za 400 zl i działa od kilku lat jak należy.Lepiej ściągnij miche oraz pokrywę zaworów i oceń jak to wszystko wygląda. 

Opublikowano
  • Autor

nagrałem prace silnika , lekko rozgrzany bo byl jeżdzony jakąś godzine temu , poniżej wkleiłem zdjęcie , zauważyłem że pękniete jest kolanko , nie bardzo wiem od czego ono dokladnie jest , mógłby ktoś wytlumaczyć czy to poważna sprawa?

kolanko.jpg

Opublikowano

Silnik normalnie pracuje i jak nie trze łańcuch i nie stuka napinacz na rozgrzanym i zimnym silniku  oraz nie rzęzi przy schodzeniu z obrotów to daj sobie spokój z wymianą napinacza. Lepiej już zajmij się czyszczeniem smoka olejowego, zwłaszcza jak widać nagar po odkręceniu korka oleju i nie ma pewności, że było to robione.

Nieszczelności się pozbądź, bo wszelka nieszczelność, zwłaszcza w silniku z turbo, to wróg :P

Opublikowano
  • Autor

dziękuje za odpowiedź :)

a co z tym pękniętym kolankiem ?

Edytowane przez grz21

Opublikowano

Wymienić, chyba że będziesz usuwal sai, nawet programowo wytniesz sai i może zostać wszystko jak jest u mnie wycięta że sterownika i narazie wgl otwarta jest rurka od tego kolana i nic się nie dzieje 

Jak już będziesz się brudził i smoka czyścił to zajrzyj odrazu w zawory i sprawdź ile napinacz jest wysunięty i nie baw się w słuchanie silnika ?

Edytowane przez Kejsi

Opublikowano

Pokaż ten napis niemieckiej wymiany rozrządu. 

Opublikowano
  • Autor

rozrzad.jpgteraz jest lekko ponad 170tys przebiegu

Edytowane przez grz21

Opublikowano

Zdejmij osłonę z góry paska i sprawdz firme będziesz wiedzial czy byl wymieniany, masz napisana zmiana paska, o pompie wody i napinaczu nic więcej nie piszą?  

Opublikowano
  • Autor

Nie zauważyłem nic więcej, tylko ten napis 

Opublikowano
  • Autor

dźwięk zimnego silnika dopiero po odpaleniu , czy ten klekot to rozciągnięty łańcuch ?