Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Podczas gwałtownego przyspieszenia na 3 biegu odcina na chwilę moc i przydusza auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ostatnich 3 dniach miałem 2x taka sama przypadłość. Pierwsza 3 dni temu przy wjeździe na autostradę. Gwałtownie przyspieszyłem na trzecim biegu żeby nabrać prędkości i nagle odcięło moc i przydusilo auto.  Trwało to parę sekund. Puściłem gaz, szarpnęlo i wrócilo do normy. Dziś taki sam był przypadek.

Ktoś wie co może być przyczyną? Gdzie zacząć szukać?

Może ktoś miał taką przypadłość?

Opublikowano

- mala wydajsnosc tandempompy,

- uszczelnienia pompek

jak masz mozliwosc sprawdz na 6 biegu jak sie silnik zachowuje przy bucie i do ilu sie rozbuja

Opublikowano
4 godziny temu, moniuh napisał:

- mala wydajsnosc tandempompy,

- uszczelnienia pompek

jak masz mozliwosc sprawdz na 6 biegu jak sie silnik zachowuje przy bucie i do ilu sie rozbuja

Uszczelnienia wymieniałem w poprzednim roku. W tym samym dniu co przydusilo leciałem 200km/h i było ok.

Opublikowano

ok to może masz możliwość zrobienia logów, bo tak to można strzelać lub używać kuli :)

Opublikowano
2 godziny temu, moniuh napisał:

ok to może masz możliwość zrobienia logów, bo tak to można strzelać lub używać kuli :)

Kabel właśnie idzie poczta ? Dokładnie które  bloki?

Opublikowano

Kolego zrób komplet, tak jak to jest opisane w temacie diagnostyki. Wtedy specjaliści z forum będą mogli się wypowiedzieć, co dolega.

Opublikowano (edytowane)

Mam podobny problem w swoim BRD, w ostatnim czasie zauważyłem że np przy wyprzedzaniu jak daje gaz w podłoge i czuć to na 4,5 i 6 biegu to przerywa od ok.3tyś obr. Poprzedni właściciel podobno wymieniał pompe tandemową i jakieś uszczelnienia na wtryskach, wiem że pompa w najbliższym czasie jest do roboty bo w filtrze paliwa jest czarno czy to może być przyczyna tego przerywania ? 

Edytowane przez Raf_b7
Opublikowano

Ciekawe czy wszystko było zrobione, ze "sztuką". Wydaje mi się, że jak paliwo wraca z magistrali, może się zabrudzić.

Może jeszcze raz trzeba uszczelnienia zrobić, ale dobrze. U mnie pomogło

Opublikowano

Dziś miałem znowu "przyduszenie" ale podczas spokojniej jazdy w drodze do pracy. Może było z 50km/h. Trwało to z 2 sekundy po czym wszystko wróciło do normy. Zbierać się zbiera dobrze. Nie chce po kolej wymieniać wszystkiego na chybił trafił bo jak wiadomo części niektóre nie są tanie.

Opublikowano

Pytałem się kolegi i powiedział żebym zainteresowal się egr-em bo może nie domykać lub jakoś wężyk podciśnienia. 

Może to być powód?

Opublikowano

czkawka przy lekkim przyspieszaniu zwykle jest od EGR, jest cały temat o tym. jednym pomaga kryza inni pozbywają sie EGR :) w przypadku BRD cieżko kryzę zrobić, ze względu na ruch zaworka.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano (edytowane)

No i dzis go przydusiło na amen. Złapał  obroty ponad 1000, zaczeła mrugać kontrolka od świecy, stracil moc. Zgasilem silnik i odpalilem i wszystko ok. Na szybko zrobilem skan bledow silnika i takie cos wyskoczylo

2.jpg

1.jpg

Widziałem że ktos mial podobnie w tym temacie

https://a4-klub.pl/topic/443029-kontrolka-świec/

Ale chyba nadal nie rozwiazane.

Czego sie tyczy ten bład? Co wymienic?

Edytowane przez dszymek
Opublikowano

sprawdz wiazke do czujnika polorzenia walu. bo jest sygnal nie wiarygodny.

Opublikowano

Wymieniony czujnik położenia wału i wszystko wróciło do normy. 

Dzięki za rady ?