Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temp rośnie, odcina ogrzewanie, ubywa płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej... niedawno zakupiłem dziewczynie Audi A4 B5 1.9 TDI Quattro po lifcie 2000r.  Na starcie wymieniliśmy rozrząd i zregenerowaliśmy pompowtryski. Lecz od początku coś go boli, ubywa nam płynu chłodniczego (węże są miękkie, olej czysty). Jadąc po prostej trasie temperatura silnika jest OK. Jadąc autem pod górę, czasami temperatura silnika zaczyna wzrastać do 100-110, od razu odcina ogrzewanie. Po chwili (lżejszej jeździe) usterka mija - temp. spada a ogrzewanie powraca.   Co to może być ? Mechanik który robi nam auto chce wymienić uszczelkę pod głowicą ale jeszcze inny mówił o jakimś Króćcu.  Może ktoś miał podobny problem ? 

Opublikowano

Miałem podobnie tylko że ja miałem tak że termostat się zacial i faktycznie się grzal, do tego cieklo z kroćca do którego wchodzi termostat. Wymieniłem i zero ubytku, nie grzal się. Może sprawdź czy nie masz gdzies wyciekow. A szyby ci czasem nie paruja i nie osadza się taki biały osad od środka? Bo może to też być zatkana i peknieta nagrzewnica. Uszczelka pod głowica możesz sprawdzić, kupić tester czy w płynie nie ma oleju za parę groszy.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie szyby  nie parowały, chyba ze odcinało to ogrzewanie podczas jazdy, to może trochę parowały. Odcięcie ogrzewania trwało od 2-3min nawet do 10 min. Potem wszystko wracało do normy. 

Edytowane przez szysz
Opublikowano

Wymień termostat, podmień korek zbiorniczka płynu chłodniczego.

Szukaj także nieszczelności i zamontuj pod zbiorniczek butelkę, bd widział czy płyn wywala zbiorniczkiem. Jak układ gdzieś nieszczelny to będzie się zapowietrzał tutaj nie ma filozofii.