ferdek77 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Witam, przy okazji naprawy po stłuczce bliżej przyglądam się autu, a może to na wiosnę mnie tak wzięło Jak myślicie, to normalna praca silnika? Wszystko ok, bo mi się wydaje jakby jakaś rolka się hałasowała ?
Gil Automotive Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jeżeli wydaje Ci się, że któraś z rolek hałasuje to po prostu ściągnij pasek i zacznij nimi ręcznie kręcić. Jeżeli rolka będzie świszczeć to będziesz miał pewność że nadaje się do wymiany, a przy okazji obejrzysz sam pasek i sprawdzisz wolne koło alternatora. Kilka minut zabawy, chyba że masz klimatyzację na osobnym pasku i kogoś poniosła wena przy dokręcaniu napinacza. Wtedy zabawa delikatnie się komplikuje ?
ferdek77 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Można to zrobić bez rozbierania przodu? Dziś zauważyłem jeszcze, że czasem skacze bodajże napinacz, z tego co czytam może się kończyć sprzęgło alternatora? Przy okazji ustawiania kąta synchronizacji posłuchałem silnika, to wydaje jakieś dziwne dźwięki, chyba że ten typ tak ma, ale nie mam punktu odniesienia.
Gil Automotive Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Pasek wielorowkowy ściągniesz bez rozbierania przodu. Jeżeli wcześniej tego nie robiłeś to przed ściągnięciem zapamiętaj jak idzie pasek żeby założyć go tak samo bez szukania rysunków.
ferdek77 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Żeby ściągnąć pasek muszę rolkę napinającą odkręcić ?
Gil Automotive Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nic nie odkrecasz, odciagasz napinacz i ściągasz pasek.
ferdek77 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Ok wszystko jasne , dzięki Za dwa tygodnie działam.
Rekomendowane odpowiedzi