Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy policjant ma prawo ukarać mandatem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem okazje ostatnio rozmawiać z prawnikiem ,który zajmuje się sprawami mandatów i szkód komunikacyjnych

Okazuje się ja nie wiedziałem o tym że

- Policja może mnie tylko ukarać za jedno przewinienie ,Np: Na TVN turbo jest tam taki dział ze nagrywają policjanci przewinienia kierowców i np wyprzedzanie na ciągłej, przekraczanie prędkości , wyprzedzanie na pasach , to mandat można dostać za jedno wykroczenie a nie za 3 na raz i kumulacja punktów jest to nie zgodne z prawem

- Tzw radar ( czyli suszarka od policjantów ) tu za przekroczenie prędkości musi policjant mieć dowód,dowodem nie jest pokazywany na wyświetlaczu aktualna prędkości , bo faktycznie skąd mam pewności ze akurat celował do mnie z tego radaru. Musi mieć świadka czyli druga osbę która przy nim stoi , jeśli niema takiego to odrazu kierować mam się do sadu grodzkiego.Dlatego na zachodzie stosuje się coraz częściej wideo radary .To są małe luki prawne .Jeśli przekroczy się w terenie zabudowanym prędkości o 20 to warto przyjąć mandat ale jeśli jest 100 warto iśc do sadu.

Jak jest w praktyce nigdy nie sprawdzałem

Opublikowano

Podaj jakąs podstawę prawną, bo tak to jakieś gołosłowie jest :gwizdanie:

Opublikowano

Ciekawe teorie, tylko jeszcze jakiś paragraf by się przydał ...

Opublikowano

W Szwajcarii za 20 na godzinę udokumentowane fotką na osiedlu gdzie jest dozwolone tylko 30

poza mandatem mogą zabrać prawko na miesiąc .. ale możesz się dogadać na który miesiąc :)

Jak przekroczysz o 100-wkę .. to jeszcze wyślą Cię do psychologa ...

No i czekamy na paragrafy .. jakby jeszcze ktoś znalazł paragraf na antidotum na fotkę, na której nie widać kierowcy-

podobno wtedy należy wykorzystać nazwisko kogoś spoza UE .. ale tylko tyle słyszałem

Opublikowano

Miałem okazje ostatnio rozmawiać z prawnikiem ,który zajmuje się sprawami mandatów i szkód komunikacyjnych

- Policja może mnie tylko ukarać za jedno przewinienie ,Np: Na TVN turbo jest tam taki dział ze nagrywają policjanci przewinienia kierowców i np wyprzedzanie na ciągłej, przekraczanie prędkości , wyprzedzanie na pasach , to mandat można dostać za jedno wykroczenie a nie za 3 na raz i kumulacja punktów jest to nie zgodne z prawem

moga cie ukarac za tyle wykroczen ile popełniłeś. Kodeks wykroczeń:

Art. 9. § 1. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.

§ 2. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.

kodeks wykroczeń bardzo ogolnie mowi o wykroczeniach drogowych. natomiast te "inne naruszone przepisy" to PoRD gdzie juz dokladnie sa opisane wszystkie wykroczenia i kary

Opublikowano

moga cie ukarac za tyle wykroczen ile popełniłeś. Kodeks wykroczeń:

Art. 9. § 1. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.

§ 2. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.

kodeks wykroczeń bardzo ogolnie mowi o wykroczeniach drogowych. natomiast te "inne naruszone przepisy" to PoRD gdzie juz dokladnie sa opisane wszystkie wykroczenia i kary

Z przepisów, które zacytowałeś wynika, że mogą ukarać max za "najdroższe przewinienie" lub, jeżeli chcą za KILKA z "tańszych" o ile kara nie przekroczy max-a za "najdroższe"

Opublikowano

teraz pytanie ile wynosi ta najwyższa kara??

Opublikowano

500zł..ale ma wejść nowy taryfikator..wczoraj podawali w gazecie..wystawiane mandaty będą się różniły od drogi (miasto, poza miastem, autostrada) na której jedziesz..najniższy mandat za przekroczenie prędkości w mieście 10-20km/h =>200zł :wallbash:

dodatkowo mają nie naliczać punktów..jednak po przekroczeniu kwoty 2500zł za wykroczenia (w ciągu 6-m-cy od otrzymania pierwszego mandatu), punkty zostaną naliczane w/g taryfikatora..

Opublikowano

policjant niema prawa karać nas mandatem :!:

fiskus niema prawa żądać podatków :!:

żony nie mają prawa odmawiać :!:

LUDZIE,ocknijcie się :wallbash:

ROBIĄ NAS W HVJA

Opublikowano

policjant niema prawa karać nas mandatem :!:

fiskus niema prawa żądać podatków :!:

żony nie mają prawa odmawiać :!:

LUDZIE,ocknijcie się :wallbash:

ROBIĄ NAS W HVJA

Dokładnie :good:

Ktoś Wam bzdur naopowiadał a Wy wierzycie i przekazujecie dalej takie brednie :cool1:

Opublikowano

Policja daje mandaty bezprawnie :kox:

fiskus kazał zapłacić :kox:

żona odmówiła :kox:

ja pierdziu :kox: :kox: :kox:

Opublikowano

Kodeks wykroczeń:

Art. 9.

§ 1. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej

przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie

stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych

przepisów.

§ 2. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza

się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie

przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu

środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.

Dotyczy to jednak kilku wykroczeń popełnionych jednym czynem, np dewastacja osiedlowych śmietników gdy jednym czynem sprawca niszczy mienie i zaśmieca teren.

Np wyprzedzanie na zakazie mając niezapiete pasy bezpieczeństwa to dwa różne czyny bo zapiąc pasy należy przed rozpoczęciem jazdy.

Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia:

Art. 96

<§ 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do

500 zł, a w przypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 Kodeksu wykroczeń –

do 1000 zł.>

Punkty karne są naliczane za każde wykroczenie z osobna, na każde wykroczenie robi się kartę rejestrująca punkty , każde wykroczenie ma swój osobny kod.

ubezpieczenie od mandatów

http://www.klubkierowcy.pl/obos/[br]Dopisany: 14 Marzec 2009, 01:55_________________________________________________Art. 98.

§1. W postępowaniu mandatowym można nakładać grzywnę w drodze mandatu

karnego:

1) wydawanego ukaranemu po uiszczeniu grzywny bezpośrednio funkcjonariuszowi,

który ją nałożył,

2) kredytowanego, wydawanego ukaranemu za potwierdzeniem odbioru,

3) zaocznego.

§2. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 1, może być nałożona grzywna

jedynie wobec osoby czasowo przebywającej na terytorium Rzeczypospolitej

Polskiej lub niemającej stałego miejsca zamieszkania albo pobytu. Mandat taki

staje się prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny funkcjonariuszowi, który ją

nałożył.

§3. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 2, może być nałożona grzywna

jedynie wobec osoby innej niż wymieniona w § 2. Mandat powinien zawierać

pouczenie o obowiązku uiszczenia grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia

mandatu oraz o skutkach nieuiszczenia grzywny w terminie. Staje się on prawomocny

z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.

Art. 101.

§1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za

czyn nie będący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje

na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia

się mandatu lub z urzędu.

wnioski sami możecie wyciagnąć....

Opublikowano

No to pierwszą kewstę wyjaśniliście jako tako a ja wyjaśnie drugą, suszarki jak pamiętam mają opcję drukowania kwitka, na który widać kiedy (godzinę) i ile było, inne okoliczności poświadczy policjant który w sądzie będzie wiarygodnym światkiem

Opublikowano

Ale co do tej suszarki to chyba jak jest w pojedynkę nie może wlepic mandatu. Zauważcie że jak łapią na motorach to zawsze parami.

Opublikowano

policjant ma zawsze racje...

i tym negatywnym akcentem można zakończyć dyskusję...

Opublikowano

policjant ma zawsze racje...

i tym negatywnym akcentem można zakończyć dyskusję...

G...prawda, ale fakt jest faktem, że Polskie społeczeństwo nie nauczyło się jeszcze bronić własnych interesów.

Minie jeszcze trochę czasu zanim P... zacznie nam służyć, a nie ciągnąć z nas kasę - zresztą wszyscy doją z nas (kierowców) kasę.